Zdravlje 26. rujna 2023.

Veća koncentracija "vječnih kemikalija" pronađene kod žena s rakom dojke, kože i jajnika

trening
Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Perfluoroalkilne i polifluoroalkilne tvari (PFAS) velika su obitelj kemikalija koje je proizveo čovjek, a ne nastaju u prirodi. Poznate su kao 'vječne kemikalije' jer se ne razgrađuju u okolišu. Među poznatijima su kemikalije BPA i PFAS koje prema novom istraživanju mogu povećati rizik od određenih vrsta raka kod žena.

Od 8,8 milijuna žena koje su oboljele od raka u cijelom svijetu 2020. godine, 2,3 milijuna žena imalo je rak dojke, što ga čini najraširenijim rakom na svijetu. Rak debelog crijeva, pluća, vrata maternice, jajnika, maternice (endometrija) i kože također su česti kod žena. 

Iako se općenito ne zna što točno uzrokuje rak, prethodne studije pokazuju da razvoj raka kod žena ovisi o nizu čimbenika. To bi moglo uključivati genetiku, pušenje, pretilost, hormone i ekološke čimbenike rizika poput onečišćenja zraka i izloženosti određenim kemikalijama koje se nazivaju "vječne kemikalije". A upravo je novo istraživanje, objavljeno u Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, pokazalo da žene s rakom dojke, jajnika, kože i maternice imaju više razine "vječnih kemikalija" u svojim tijelima. 

Pod "vječne kemikalije" spadaju bisfenola A (BPA) koja se koristi u proizvodnji plastike te perfluoroalkilne i polifluoroalkilne tvari ili PFAS koje proizvode ljudi, a ne nastaju niti se razgrađuju u okolišu. Te kemikalije sadrže snažne veze ugljika i floura zbog čega su otporne na razgradnju. 

Vječne kemikalije i rizik od raka

Za ovu su se studiju istraživači usredotočili na proučavanje razina kemikalija poput per- i polifluoroalkilnih tvari (PFAS) i fenola poput bisfenola A (BPA) kod žena s određenim vrstama raka. BPA je kemikalija koja se primarno koristi za izradu polikarbonatne plastike koja se koristi u bocama za vodu, prozorima otpornim na udarce, naočalama i premazima piše Medical News Today. Prijašnje studije tvrde da je BPA mogući karcinogen za ljude s potencijalnim negativnim učincima na zdravlje osobe. 

Antiperspirans Možda te zanima... Kemikalije u kozmetici, meso s roštilja... poznati i manje poznati čimbenici rizika za rak dojke Zdravlje

PFAS kemikalije udvostručuju rizik od raka

Istraživači su analizirali podatke iz urina i krvi muškaraca i žena te su promatrali koncentracije PFAS-a u više od 16 tisuća pojedinaca i razine fenola/parabena u više od 10 tisuća pojedinaca. Koristili su ekstrahirane koncentracije sedam vrsta PFAS-a i 12 tipova fenola/parabena te već postojeće dijagnoze raka štitnjače, dojke, jajnika, maternice i prostate te melanoma.

Nakon analize, znanstvenici su otkrili da su žene s visokom izloženošću PFDE-u, PFNA-u i PFUA-u (vrste PFAS-a) imale dvostruko veće izglede za dijagnozu melanoma. Istraživači su također otkrili vezu između PFNA i prethodne dijagnoze raka maternice. A ženama s visokom izloženošću fenolima kao što je BPA povećale su se šanse za dijagnozu raka jajnika. "Ove kemikalije mogu povećati rizik od različitih zdravstvenih ishoda i mogu promijeniti vaš biološki put… To je važno znati kako bismo mogli bolje spriječiti izloženost i ublažiti rizike", rekao je Max Aung, glavni istraživač i docent na Medicinskom fakultetu USC Keck. 

Uočili su također i rasne razlike. Na primjer, povezanost između različitih PFAS-a i raka jajnika i maternice primijećena je samo među bijelim ženama. Međutim, povezanost između PFAS-a zvanog MPAH i fenola zvanog BPF i raka dojke primijećena je samo među nebijelcima. 

No, prema onkologu Jacku Jacoubu, ova studija ima ograničenja jer ne može uspostaviti uzročnu vezu s kemijskim razinama PFAS i BPA u raku. Smatra da je potrebno više podataka o pojedincima i njihovom raku, pogotovo ako se radi o učestalim vrstama raka. Ipak, dok se ne otkrije više podataka, Jacoub preporučuje uklanjanje tih kemikalija iz svakodnevne upotrebe koliko god je to moguće.

Što su vječne kemikalije?

Izraz "vječne kemikalije" odnosi se na kemikalije koje je stvorio čovjek i koriste se u raznim industrijama, a koje se ne razgrađuju prirodno u okolišu ili u našim tijelima. PFAS kemikalije ponekad se mogu naći u zrak, vodi i tlu zbog otpada iz industrijske proizvodnje.

Budući da se PFAS koriste za izradu proizvoda otpornih na vodu, masnoću i mrlje, mogu se naći i u raznim svakodnevnim proizvodima, uključujući:

  • posuđe s neprianjajućim premazom
  • kutije za pizzu i ostalo pakiranje za hranu
  • vodootpornu odjeću kao što su kabanice
  • kišobrane
  • šatore za kampiranje
  • premaze otporne na mrlje na tepisima i presvlakama
  • sredstva za čišćenje

Prema Medical News Today, PFAS-u možete biti izloženi ako:

  • udišete kontaminirani zrak ili prašinu
  • jedite hranu uzgojenu u kontaminiranom tlu ili posluženu u ambalaži koja uključuje PFAS
  • kuhate hranu na posuđu koje sadrži PFAS
  • jedete ribe s visokim razinama PFAS-a, kao što je som (slatkovodne ribe)
  • pijete vodu kontaminiranu PFAS-om
  • koristite proizvode koji imaju PFAS u sebi ili na sebi

Osim raka, prethodna istraživanja pokazuju da izloženost PFAS-u može povećati rizik od visokog kolesterola, kardiovaskularnih bolesti, bolesti štitnjače, astme i smanjene plodnosti

Namirnice Možda te zanima... Trebamo li brinuti zbog kontaminacije hrane ambalažom? Hrana

Kako smanjiti izloženost kemikalijama?

Dr. Ariana Spentzos, suradnica za znanost i politiku Green Science Policy Instituta, objašnjava kako možete smanjiti izloženost "vječnim" kemikalijama:

  • Za pitku vodu, koristite granulirani aktivni ugljen ili filtar za vodu
  • Ne koristite proizvode/kozmetiku za osobnu njegu koji sadrže PFAS.
  • Čuvajte se PFAS-a u menstrualnim proizvodima
  • Ograničite konzumaciju ribe, posebno slatkovodne.
  • Ograničite konzumaciju brze hrane/pretjerano prerađene hrane.
  • Dajte prednost hrani biljnog podrijetla u odnosu na hranu životinjskog podrijetla.
  • Ne kupujte tekstilne proizvode koji se reklamiraju kao otporni na mrlje ili vodu osim ako niste sigurni da su izrađeni bez PFAS-a.
  • Nemojte zagrijavati hranu u plastičnim posudama.
  • Kupujte proizvode koji ne sadrže PFAS.
Možda te zanima... Papirnate slamke više nisu 'eco friendly', sadrže moguće opasne kemikalije Eko Možda te zanima... Kišnica je svuda na svijetu nesigurna za piće zbog "vječnih kemikalija" Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.