Zdravlje 08. kolovoza 2022.

Kemikalije u kozmetici, meso s roštilja... poznati i manje poznati čimbenici rizika za rak dojke

Antiperspirans
Foto: shutterstock Odabirom najzdravijih opcija u načinu života možeš se pobrinuti da rizik od raka dojke bude što manji.

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na neke čimbenike koji povećavaju rizik od raka dojke ne može se utjecati, primjerice činjenica da si žena, tvoja dob i genetika, no čimbenici poput prekomjerne tjelesne težine, nedostatka tjelovježbe, pušenje cigareta i nezdrave prehrane - mogu se promijeniti.

Odabirom najzdravijih opcija u načinu života možeš se pobrinuti da rizik od raka dojke bude što manji. Donosimo objašnjenje svih poznatih čimbenika koji pridonose nastanku raka dojke, ali i neke čimbenike za koje možda nisi znala prema Breastcancer.org.

Poznati čimbenici rizika za rak dojke

Žena si

Samo to što si žena je najveći faktor rizika za razvoj raka dojke. Dok muškarci obolijevaju od raka dojke, kod njih se pojavljuje manje od 1% svih novih slučajeva raka dojke. Razlog za razliku u pojavnosti raka dojke između muškaraca i žena je činjenica da razvoj ženskih grudi traje 3 do 4 godine i obično je gotov do 14. godine. Neuobičajeno je da se muške grudi u potpunosti formiraju, većina muških grudi su masne, a ne formirane žlijezde. Nakon što se potpuno formiraju, stanice dojke su nezrele i vrlo aktivne sve do prve trudnoće žene u punom terminu. Iako su nezrele, stanice ženskih grudi vrlo su osjetljive na estrogen i druge hormone, uključujući hormonske poremećaje u okolišu. Stanice muških grudi su neaktivne i većina muškaraca ima izuzetno niske razine estrogena. Stoga je hormonska stimulacija vrlo osjetljivih i ranjivih stanica dojke kod žena, osobito tijekom posebno osjetljivog razdoblja razvoja grudi, razlog zašto je rak dojke puno češći kod žena nego kod muškaraca.

Dob

Kao i kod mnogih drugih bolesti, rizik od raka dojke raste kako stariš. Otprilike dva od tri invazivna karcinoma dojke nastaju kod žena starijih od 55 godina. Proces starenja je najveći faktor rizika za rak dojke. Što duže živimo, postoji više mogućnosti za genetska oštećenja (mutacije) u tijelu. A kako starimo, naša su tijela manje sposobna popraviti genetsku štetu.

Obiteljska povijest

Žene s bliskim rođacima kojima je dijagnosticiran rak dojke imaju veći rizik od razvoja bolesti. Ako si imala jednu srodnicu u prvom koljenu (sestru, majku, kćer) kojoj je dijagnosticiran rak dojke, tvoj rizik je udvostručen. Ako su dijagnozu dobila dva srodnika u prvom koljenu, tvoj rizik je 5 puta veći od prosjeka. U nekim slučajevima, jaka obiteljska povijest raka dojke povezana je s abnormalnim genom povezanim s visokim rizikom od raka dojke, poput gena BRCA1 ili BRCA2. 

Genetika

Smatra se da je oko 5% do 10% karcinoma dojke nasljedno, uzrokovano abnormalnim genima koji se prenose s roditelja na dijete. 

Osobna povijest raka dojke

Ako ti je dijagnosticiran rak dojke, postoji 3 do 4 puta veća vjerojatnost da ćeš razviti novi rak u drugoj dojci ili drugom dijelu iste dojke. Taj se rizik razlikuje od rizika povratka prvobitnog raka (koji se naziva rizik od recidiva).

Zračenje prsa ili lica prije 30

Ako si bila podvrgnuta zračenju prsnog koša za liječenje drugog raka (ne raka dojke), kao što je Hodgkinova bolest ili ne-Hodgkinov limfom, imaš rizik od raka dojke veći od prosjeka. Ako si tijekom adolescencije bila podvrgnuta zračenju lica za liječenje akni (to se više ne radi), izložena si većem riziku od razvoja raka dojke kasnije u životu. Visina rasta rizika ovisi o tome koliko si imala godina kada si bila na zračenju. Najveći rizik je ako si bila zračena tijekom adolescencije, kada su ti se grudi razvijale. Također postoji zabrinutost da žene koje se liječe radioaktivnim jodom zbog bolesti štitnjače mogu imati veći rizik od raka dojke, ali rezultati studije su mješoviti. Neka istraživanja također povezuju rak štitnjače i veći rizik od raka dojke.

Samopregled dojki | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Redovni samopregled pomaže u ranom otkrivanju raka dojke što znači i veća šansa izlječenja i preživljenja

Određene promjene na grudima

Ako su ti dijagnosticirana određena benigna stanja dojke koja nisu rak, možda imaš veći rizik od raka dojke. Postoji nekoliko vrsta dobroćudnih stanja dojke koja utječu na rizik od raka dojke. Jedno je prekomjerni rast stanica koje izgledaju normalno, a što liječnici nazivaju "proliferativnim lezijama bez atipije". U tim stanjima stanice u kanalićima (cijevima dojke koje odvode mlijeko prema bradavici) ili režnjićima (dijelovi dojke koji proizvode mlijeko) rastu brže nego što je normalno, ali stanice izgledaju normalno. Liječnici ova stanja nazivaju duktalna hiperplazija (bez atipije), složeni fibroadenom, sklerozirajuća adenoza, papiloma ili papilomatoze, radijalni ožiljak. Dijagnosticiranje jednog od ovih stanja može udvostručiti rizik od raka dojke.

Drugo je prekomjerni rast stanica abnormalnog izgleda koje liječnici nazivaju "proliferativnim lezijama s atipijom". U tim uvjetima stanice u kanalićima ili režnjićima rastu brže nego normalno i izgledaju nenormalno. Posebni uvjeti su atipična duktalna hiperplazija i atipična lobularna hiperplazija. Ako ti se dijagnosticira jedno od ovih stanja, rizik od raka dojke može biti 4 do 5 puta veći od normalnog. Ako imaš jedno ili oba ova stanja uz jaku obiteljsku anamnezu, tvoj rizik može biti veći.

Lobularni karcinom in situ (LCIS) je abnormalni rast stanica u režnjićima dojke. Iako se u nazivu nalazi riječ "karcinom", LCIS nije pravi rak dojke. Ako ti je dijagnosticiran LCIS, rizik od raka dojke je 7 do 11 puta veći od prosjeka. LCIS i snažna obiteljska anamneza povećavaju tvoj rizik.

Rasa/etnička pripadnost

Žene bijele rase imaju nešto veću vjerojatnost da će razviti rak dojke od crnih, latinoameričkih i azijskih žena. Ali žene crne rase imaju veću vjerojatnost da će razviti agresivniji, napredniji stadij raka dojke koji se dijagnosticira u mladoj dobi. Trostruko negativni rak dojke, koji je agresivniji od drugih vrsta, češći je kod crnih žena.

Prekomjerna tjelesna težina

Žene s prekomjernom tjelesnom težinom i pretile žene imaju veći rizik od dijagnoze raka dojke u usporedbi sa ženama koje održavaju zdravu tjelesnu težinu, osobito nakon menopauze. Prekomjerna tjelesna težina također može povećati rizik od ponovnog javljanja raka dojke (recidiva) kod žena koje su imale tu bolest.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Povijest trudnoće

Žene koje nisu iznijele punu trudnoću ili su rodile prvo dijete nakon 30. godine imaju veći rizik od raka dojke u usporedbi sa ženama koje su rodile prije 30. godine. Kada se stanice dojke stvaraju u adolescenciji, one su nezrele i vrlo aktivne do prve trudnoće u punom terminu. Nezrele stanice dojke reagiraju na hormon estrogen kao i na kemikalije u proizvodima koje ometaju rad hormona. Prva trudnoća u punom terminu čini stanice dojke potpuno zrelim i rastu na pravilniji način. Ovo je glavni razlog zašto trudnoća pomaže u zaštiti od raka dojke. Trudnoća također smanjuje ukupni broj životnih menstrualnih ciklusa - što može biti još jedan razlog zašto se čini da ranija trudnoća nudi zaštitni učinak.

Povijest dojenja

Dojenje može smanjiti rizik od raka dojke, osobito ako žena doji dulje od godinu dana. Manje su koristi za žene koje doje kraće od godinu dana. Nekoliko je razloga zašto dojenje štiti zdravlje dojki:

  • proizvodnja mlijeka 24/7 ograničava sposobnost stanica dojke da se loše ponašaju
  • većina žena ima manje menstrualnih ciklusa dok doje što rezultira nižim razinama estrogena
  • mnoge žene jedu više hranjivih namirnica i zdravije žive (ograničavaju pušenje i konzumaciju alkohola) tijekom dojenja

Povijest menstruacije

Žene koje su dobile prvu menstruaciju kada su bile mlađe od 12 godina imaju veći rizik od raka dojke kasnije u životu. Isto vrijedi i za žene koje prolaze kroz menopauzu kada su starije od 55 godina. U posljednjih 15 godina djevojke ulaze u pubertet u sve mlađoj dobi. Razvoj grudi započinje čak i ranije od menstruacije. Ovaj neočekivani pomak pripisuje se epidemiji pretilosti i širokoj izloženosti hormonskim disruptorima, budući da porast hormona izaziva početak razvoja grudi i pubertet. Međutim, dob u kojoj žene prolaze kroz menopauzu ostala je otprilike ista. Što se grudi ranije formiraju, prije su spremne za interakciju s hormonima unutar i izvan vašeg tijela, kao i s kemikalijama u proizvodima koji ometaju hormone. Ova duža interakcija s hormonima i hormonskim disruptorima može povećati rizik. Također, kada djevojčice počnu imati menstruaciju u mlađoj dobi, vrijeme između razvoja grudi i prve trudnoće u punom terminu obično je duže nego kada menstruacija nastupi kasnije. Tijekom tog vremena tkivo dojke ima tendenciju biti nezrelo, pretjerano aktivno i posebno osjetljivo na hormonalne utjecaje. Što žena duže ima menstruaciju, to je veća njezina životna izloženost hormonima estrogenu i progesteronu. Svi ovi čimbenici povezani su s većim rizikom od raka dojke kasnije u životu.

Korištenje hormonske nadomjesne terapije

Hormonska nadomjesna terapija može biti učinkovit tretman za simptome menopauze, ali neke vrste takve terapije mogu povećati rizik od raka dojke.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Alkohol

Istraživanja dosljedno pokazuju da konzumacija alkoholnih pića povećava rizik žena od raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima. Alkohol može povećati razinu estrogena i drugih hormona povezanih s rakom dojke s pozitivnim hormonskim receptorima. Alkohol također može povećati rizik od raka dojke oštećivanjem DNK u stanicama. U usporedbi sa ženama koje uopće ne piju, žene koje popiju tri alkoholna pića tjedno imaju 15% veći rizik od raka dojke. Stručnjaci procjenjuju da se rizik od raka dojke povećava za dodatnih 10% za svako dodatno piće koje žena redovito pije svaki dan.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tinejdžerke i djevojčice u dobi od 9 do 15 godina koje piju tri do pet pića tjedno imaju tri puta veći rizik od razvoja benignih kvržica na dojkama (određene kategorije nekanceroznih kvržica na dojci povezane su s većim rizikom od raka dojke kasnije u životu). Iako je provedeno samo nekoliko studija o konzumiranju alkohola i riziku od recidiva, studija iz 2009. pokazala je da pijenje čak i nekoliko alkoholnih pića tjedno (tri do četiri pića) povećava rizik od ponovnog pojavljivanja raka dojke kod žena koje su imale dijagnosticiran rani stadij bolesti.

Guste grudi

Istraživanje je pokazalo da guste grudi mogu imati dvostruko veću vjerojatnost da će razviti rak nego grudi koje nisu guste, a one mogu otežati otkrivanje raka dojke na mamografiji.

Nedostatak tjelovježbe

Istraživanja pokazuju vezu između redovitog umjerenog ili intenzivnog vježbanja od 4 do 7 sati tjedno i manjeg rizika od raka dojke. Vježbanje kontrolira šećer u krvi i ograničava razinu faktora rasta inzulina u krvi, hormona koji može utjecati na rast i ponašanje stanica dojke. Ljudi koji redovito vježbaju obično su zdraviji i vjerojatnije je da će održavati zdravu težinu i imati malo ili nimalo viška masnoće u usporedbi s ljudima koji ne vježbaju. Masne stanice proizvode estrogen, a dodatne masne stanice proizvode dodatni estrogen. Kada su stanice dojke tijekom vremena izložene dodatnom estrogenu, rizik od razvoja raka dojke je veći.

Prestanak pušenja | Author: shutterstock Foto: shutterstock Prestanak pušenja je jedna važna odluka za zdravlje probavnog sustava

Pušenje

Pušenje uzrokuje niz bolesti i povezano je s većim rizikom od raka dojke kod mlađih žena u predmenopauzi. Istraživanje je također pokazalo da bi mogla postojati veza između jake izloženosti pasivnom pušenju i rizika od raka dojke kod žena u postmenopauzi.

Pušenje također može povećati komplikacije liječenja raka dojke, uključujući:

  • oštećenje pluća od terapije zračenjem
  • otežan oporavak nakon operacije i rekonstrukcije dojke
  • veći rizik od krvnih ugrušaka tijekom uzimanja lijekova za hormonsku terapiju

Čimbenici koji se povezuju s rakom dojke

Niske razine vitamina D 

Istraživanja pokazuju da žene s niskom razinom vitamina D imaju veći rizik od raka dojke. Vitamin D može igrati ulogu u kontroli normalnog rasta stanica dojke i može zaustaviti rast stanica raka dojke.

Izloženost svjetlu noću

Rezultati nekoliko studija sugeriraju da žene koje rade noću imaju veći rizik od raka dojke u usporedbi sa ženama koje rade danju. Druga istraživanja sugeriraju da žene koje žive u područjima s visokom razinom vanjskog svjetla noću (ulična svjetla) imaju veći rizik od raka dojke. Istraživači misle da je ovo povećanje rizika povezano s razinama melatonina. Melatonin je hormon koji igra ulogu u regulaciji tjelesnog ciklusa spavanja. Proizvodnja melatonina je vrhunac noću, a niža je tijekom dana kada oči registriraju izloženost svjetlu. Kad žene rade noću ili ako su noću izložene vanjskom svjetlu, njihove razine melatonina obično ostaju niske.  

Nezdrava prehrana

Smatra se da je prehrana djelomično odgovorna za oko 30% do 40% svih karcinoma. Nikakva hrana ili dijeta ne mogu spriječiti da dobiješ rak dojke. Ali neke namirnice mogu učiniti tvoje tijelo najzdravijim, ojačati imunološki sustav i pomoći da rizik od raka dojke bude što manji. Istraživanja su pokazala da dobivanje potrebnih hranjivih tvari iz raznih namirnica, posebice voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica, može tijelu dati potrebnu energiju. Konzumiranje hrane uzgojene bez pesticida može zaštititi od nezdravih promjena stanica povezanih s uporabom pesticida. Rak dojke je rjeđi u zemljama gdje je tipična prehrana bazirana na biljnoj bazi i siromašna mastima (višestruko nezasićene masti i zasićene masti).

Izloženost kemikalijama u kozmetici

Dok kemikalije u kozmetici čine da izgledamo, osjećamo se i mirišemo bolje, istraživanja snažno sugeriraju da pri određenim razinama izloženosti neke od tih kemikalija mogu doprinijeti razvoju raka kod ljudi. Ali budući da proizvodi za osobnu njegu sadrže različite kombinacije kemikalija, gotovo je nemoguće potvrditi definitivan uzrok i posljedicu za bilo koju određenu kemikaliju. Ipak, mnoge od ovih kemikalija smatraju se hormonskim disruptorima. Hormonski poremećaji mogu utjecati na djelovanje estrogena i drugih hormona u tijelu, blokirajući ih ili oponašajući, što narušava hormonsku ravnotežu tijela. Budući da estrogen može potaknuti razvoj i rast raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima, mnoge žene odlučuju ograničiti svoju izloženost tim kemikalijama koje mogu djelovati poput estrogena. U kozmetici su to najčešće parabeni i ftalati.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Izloženost kemikalijama u hrani

Postoji stvarna zabrinutost da pesticidi, antibiotici i hormoni koji se koriste na usjevima i stoci mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, uključujući povećanje rizika od raka dojke. Također postoji zabrinutost zbog žive u plodovima mora i industrijskih kemikalija u hrani i pakiranju hrane.

Izloženost kemikalijama za travnjake i vrtove

Istraživanja snažno sugeriraju da pri određenim razinama izloženosti neke od kemikalija u ovim proizvodima mogu uzrokovati rak kod ljudi. Ali isto kao i kod kemikalija u kozmetici, budući da su proizvodi različite kombinacije kemikalija, teško je pokazati definitivan uzrok i posljedicu za bilo koju određenu kemikaliju. 

Izloženost kemikalijama u plastici

Istraživanja snažno sugeriraju da pri određenim razinama izloženosti neke od kemikalija u plastičnim proizvodima, poput bisfenola A (BPA), mogu uzrokovati rak kod ljudi.

Izloženost kemikalijama u kremama za sunčanje

Dok nas kemikalije mogu zaštititi od štetnih ultraljubičastih zraka sunca, istraživanja snažno sugeriraju da pri određenim razinama izloženosti neke od kemikalija u nekim proizvodima za zaštitu od sunca mogu izazvati rak kod ljudi. Mnoge od ovih kemikalija smatraju se hormonskim disruptorima. 

Izloženost kemikalijama u vodi

Istraživanja su pokazala da voda koju piješ, bilo da je iz kućne slavine ili voda kupljena u boci iz trgovine, možda nije uvijek sigurna koliko bi mogla biti. Svatko od nas ima ulogu u zaštiti vodoopskrbe. Prije nego što baciš neiskorištene lijekove, kontracepcijske pilule, boju, motorno ulje, pesticide, sredstva za čišćenje i druge proizvode na bazi kemikalija, istraži kako sigurno zbrinuti te proizvode.  

Izloženost kemikalijama kada se hrana peče na roštilju

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su jele puno mesa sa žara, roštilja i dimljenog mesa te vrlo malo voća i povrća imale veći rizik od raka dojke u usporedbi sa ženama koje nisu jele puno mesa sa roštilja. Kada se sirovo meso peče na visokim temperaturama, nastaje skupina kemikalija - heterociklički amini (HCA). Što je kuhanje dulje i toplije, stvara se više HCA, posebno u pocrnjelim dijelovima mesa. Američki nacionalni institut za rak identificirao je 17 HCA koje mogu povećati rizik od raka. Druga skupina kemikalija - policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) - nastaje u dimu koji nastaje kada mast izgara ili kaplje na vrući ugljen. PAH se povezuju s rakom dojke.

Uobičajeni strahovi bez dokaza: antiperspiranti i grudnjaci

Već se dugo priča i piše o antiperspirantima da povećavaju rizik za rak dojke, ali trenutno nema dokaza koji bi poduprli tvrdnje da su antiperspiranti, grudnjaci sa žicom i noćno nošenje grudnjaka uzroci raka dojke.

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.