Psiha i seks 19. ožujka 2024.

Ako koristite humor kao obrambeni mehanizam, možda ste doživjeli ovih 7 stvari tijekom odrastanja

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi od nas koriste humor kako bi se razvedrili u teškim situacijama. Iako ponekad može pomoći, u nekim slučajevima nas zapravo može omesti u suočavanju s našim stvarnim osjećajima.

Istraživači su otkrili da primjerice medicinske sestre koriste humor kako bi se nosile sa stresom kada se suočavaju s teškim situacijama na poslu, kao što su problematični pacijenti ili čak smrt.

Ako se, kad god se osjećate tužno ili ljuto, našalite umjesto da se suočite s tim osjećajima, vjerojatno ste tijekom odrastanja naučili koristiti humor kao obrambeni mehanizam. Zbog humora se na trenutak osjećate bolje i to je vaš način da se nosite sa životnim izazovima.

No, zašto neki ljudi, pa čak možda i vi sami, koristite humor kao obrambeni mehanizam? Evo sedam mogućih razloga zašto je to tako, prema Hack Sprit

Često su vas kritizirali čak i zbog najmanjih pogrešaka

Kad god ste kao dijete primjerice nešto razbili, jesu li roditelji vikali na vas zbog toga ili su vam se brat ili sestra rugali jer ste nespretni? Ako je to slučaj, možda danas koristite humor kao obrambeni mehanizam pa se našalite i nasmijete kada nešto slučajno razbijete. 

Ipak, duboko u sebi još se uvijek osjećate posramljeno pa koristite humor kako biste se nosili sa svojim osjećajima. 

ljuta žena Možda te zanima... 10 razloga zašto je dobro naljutiti se nekada Psiha i seks

Uvijek su vas uspoređivali s drugima

Tijekom odrastanja, mnoga djeca znaju čuti: "Zašto ne možeš biti sličniji bratu ili sestri?". Upravo zbog tih riječi osjećaju se kao da nisu tako dobri kao njihova braća ili sestre i osjećaju se jako loše u vezi sebe. 

Slično se događa i ako ih roditelji uspoređuju s drugima u školi koji jako dobro prolaze na ispitima i imaju odlične ocjene. Ponekad djeca i vide da se njihovi roditelji prema jednom bratu ili sestri ponašaju bolje nego drugom, zbog čega se osjećaju loše.

Ako ste se i sami našli u takvim situacijama, kao dijete se možda niste osjećala dovoljno dobri zbog čega ste počeli koristiti humor kako bi se nosili s tim osjećajima. Čak i kao odrasla osoba možda koristite humor kada se nađete u sličnim situacijama, primjerice kada vas šef uspoređuje s kolegama.

Možda te zanima... 7 znakova da ste odrasli s emocionalno nezrelim roditeljima Psiha i seks

Morali ste često mijenjati škole i nositi se s poteškoćama prilagodbe

Jesu li se vaši roditelji puno selili zbog posla? Ako je odgovor potvrdan, onda je to sigurno uzelo svoj danak. Zbog toga ste često trebali mijenjati škole pa vam je možda bilo teško krenuti ispočetka, steći nove prijatelje i uklopiti se u novu školu.

To može predstavljati određeno opterećenje pa ste možda koristili humor kako biste se nosili s tim teškim situacijama.  

Osjećali ste pritisak da morate živjeti prema visokim standardima svojih roditelja

Možda ste kao dijete osjećali pritisak da morate biti savršeni u očima svojih roditelja, što je značilo dobivanje dobrih ocjena ili jednostavno savršeno ponašanje. No, kada niste mogli ispuniti ta očekivanja, vaši su roditelji vjerojatno bili malo razočarani ili čak ljuti na vas. 

Upravo zbog tog stresa, počeli ste koristiti humor. Kada bi primjerice vaši roditelji htjeli ozbiljno razgovarati o očekivanjima, vi ste zbijali šale kako biste izbjegli taj razgovor. Čak i danas koristite humor kako biste odvratili pozornost od svojih pogrešaka. Nasmijat ćete ljude oko sebe samo kako biste dobili odobravanje, makara samo na trenutak. 

Manipulacija Možda te zanima... Terapeutkinja pojašnjava 5 znakova kako prepoznati da ste žrtva manipulacije Psiha i seks

Zadirkivali su vas zbog izgleda ili onoga što vam se sviđa

Ako su vas primjerice vršnjaci zadirkivali zbog izgleda, bilo da je riječ o težini, aknama ili nečem sličnom, možda ste počeli koristiti humor kako bi sakrili svoje stvarne osjećaje. Niste htjeli priznati da vas to smeta, pa ste i sami počeli zbijati šale na račun svog izgleda. 

Možda vam je to pomoglo da se uklopite i budete cijenjeni, a prema Psych Central, smijanje i zbijanje šala o ozbiljnim ili teškim stvarima može pomoći u smanjenju emocionalnog utjecaja traume. 

Možda te zanima... Dopamin, serotonin, oksitocin i endorfini: Kako ih aktivirati i povećati životnu radost Psiha i seks

Vaši roditelji i članovi obitelji često su se svađali

Odrastanje uz puno obiteljskih svađa može utjecati na to kako se nosite sa stresom i svađama. Na primjer, ako ste kao dijete čuli svoje roditelje kako se svađaju oko novca ili problema u vezi, možda ste pokušali popraviti njihovo raspoloženje zbijanjem šala koje nemaju veze s tim problemima. Ovo je često pokušaj zaustavljanja svađe i uspostavljanja mira između roditelja ili drugih članova obitelji. 

Tako primjerice, kao odrasla osoba, možda u društvenim situacijama koristite šale kako bi promijenili ili izbjegli neugodne teme. Humor vam pomaže da riješite sukob, ali i da se osjećate bolje u teškim situacijama. 

tuga Možda te zanima... Zašto se tuga javlja bez očitog razloga i kako si pomoći? Psiha i seks

Izgubili ste nekoga s kim ste bili bliski

Korištenje humora također može pomoći ljudima da se nose s tugom nakon gubitka nekoga koga vole.

Neki ljudi pričaju smiješne priče o osobi koja je umrla, zbog čega se osjećaju bolje i više povezano s drugima u tim teškim vremenima. 

Sjajno je koristiti humor kako biste podigli svoje raspoloženje i razveselili druge, posebno kada se prisjećate nekoga posebnog. Međutim, važno je znati kada podvući crtu sa šalama. U redu je dopustiti drugima da vide da ste tužni, ljuti ili zbunjeni.

Prihvatite svoju ranjivost i potražite podršku kada vam je potrebna, posebno kada izgubite nekoga. 

Ruke_6 Možda te zanima... Faze tugovanja i kako se nepreboljene traume prenose na nove generacije Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.