Psiha i seks 29. rujna 2023.

Dopamin, serotonin, oksitocin i endorfini: Kako ih aktivirati i povećati životnu radost

Foto: Pexels baloni
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dopamin, serotonin, oksitocin i endorfini četiri su vrste molekula koje diktiraju sreću kod ljudi. Iako imaju i druge uloge u organizmu, najčešće ih gledamo kroz ulogu regulacije raspoloženja, a kada se poremeti njihova koncentracija u tijelu ili način na koji ih tijelo koristi, nastradat će i raspoloženje. Kod osoba koje nemaju kronične bolesti vezane uz navedene molekule, ovi trikovi dovoljni su za podizanje raspoloženja

Dobra vijest je da postoje vrlo jednostavni načini kako povećati njihovu koncentraciju u tijelu, a ne podrazumijeva ništa zahtjevno ili ilegalno. U nastavku opisujemo za što je svaka od ovih molekula zadužen i kako ih "hakirati". 

Oksitocin

Ovaj spoj ponekad se zove i hormon ljubavi, a ključan je tijekom porođaja jer stimulira grčenje maternice, ali i dojenja jer stvara emocionalnu vezu između majke i djeteta. Tijelo proizvodi oksitocin kada je osoba seksualno uzbuđena ili kada se zaljubi. Niske razine oksitocina također su povezane s depresijom, a pokušaji oralnog uzimanja oksitocina nisu bili uspješni jer teško prelazi krvno-moždanu barijeru, piše Harvard Health. Zato je najbolje kada ga proizvedemo sami.

Kako povećati razinu oksitocina?

Najlakši način kako dobiti val oksitocina je da nekoga zagrlite. Zagrljaj se pokazao kao jednako efektivan način kako proizvesti veću količinu oksitocina kao i poljupci ili seks, a zagrliti možemo i prijatelje i obitelj, ne samo seksualnog partnera. Čak i ako osoba nije okružena dragim ljudima koje može grliti, postoji način kako povećati koncentraciju oksitocina. Jednostavno pomazite mačku, psa, zeca ili drugog kućnog ljubimca, savjetuje Happy Place.

 | Author: Pexels Foto: Pexels Maženje mačke ili psa povećava razinu oskitocina

Serotonin

Serotonin ima višestruku ulogu u organizmu jer služi kao hormon, ali i za prijenos informacija između završetaka živaca. Kako piše Cleveland Clinic, sudjeluje između ostalog u regulaciji raspoloženja, pamćenju, reguliranju tjelesne temperature, snu, probavi i zacjeljivanju rana. Većina serotonina u tijelu, gotovo 90 posto, nalazi se u probavnom sustavu, dok se samo 10 posto proizvodi u mozgu. Niske razine serotonina dovode do pojave depresije, anksioznosti i stresa, a prevelike količine mogu izazvati mučninu. 

Kako povećati razinu serotonina?

Najučinkovitiji način kako povećati razinu serotonina je tjelovježba. To ne mora biti intenzivna tjelovježba, dovoljno je malo se pokrenuti i lagano ubrzati puls. Šetnja prirodom, plivanje, joga i pilates odličan su izbor. Ono što još pomaže je izlaganje sunčevoj svjetlosti i hrana bogata triptofanom, primjerice losos, jaja, sir, puretina ili tofu. 

Dopamin

Svaki put kad osoba pobijedi u društvenoj igri, završi zahtijevan posao ili pospremi dom, obuzme ju osjećaj zadovoljstva koji je direktan rezultat povećane koncentracije dopamina, piše healthline. Dopamin je ključna molekula u takozvanom sustavu nagrade. Svaki put kada pospremite posuđe ili odradite zadatak na poslu, receptori dobiju malu razinu dopamina što osigurava da takve radnje želite i dalje raditi. Osobe kojima je narušen sustav nagrade ne dobivaju dovoljne količine dopamina kod manjih aktivnosti poput pranja posuđa te osjećaju zadovoljstvo tek kada naprave nešto jako veliko i značajno. 

Kako povećati razinu dopamina?

Osmislite aktivnosti koje se mogu lako izvršiti, ali je za njih potrebno uložiti nešto truda. Već samo pisanje liste zadataka i njihovo izvršavanje mogu podići razinu dopamina. Ipak, najbolji način kako povećati razinu dopamina je slušajući glazbu, navodi Happy Place. Posebno je efektivna glazba koja izaziva snažne emotivne reakcije i glazba bržeg tempa. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels Najbolji način kako povećati razinu dopamina je slušajući glazbu

Endorfini

Hormoni iz ove skupine su prirodni analgetici koje tijelo proizvodi kao odgovor na stres ili neugodnu situaciju, piše Cleveland Clinic. Služe kako bi otklonili bol, smanjili stres ili poboljšali raspoloženje. Postoji više od 20 vrsta hormona u skupini endorfina, a neki čak imaju i snažnije djelovanje od poznatog analgetika morfina. Ne mora osoba biti u životno opasnoj situaciji da bi se povećala razina endorfina. 

Kako povećati razinu endorfina?

Zašto su aktivnosti poput skakanja s padobranom i brze vožnje tako uzbudljivi? Upravo zbog endorfina. No ne morate staviti padobran na leđa kako bi poboljšali raspoloženje, dovoljno je pogledati horor film ili pojesti nešto ljuto. Odvažite se češće izaći iz komfor zone jer i to donosi val endorfina. 
 

Možda te zanima... Tihe, ali štetne posljedice negativnih osjećaja na tvoje tijelo i zdravlje Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.