Psiha i seks 18. ožujka 2024.

7 znakova da ste odrasli s emocionalno nezrelim roditeljima

Foto: Pexels Emocionalno nezreli roditelj ne mogu prepoznati kako njihove emocije mogu utjecati na druge
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neka djeca imaju roditelje koji se mogu fizički brinuti za svoju djecu, ali ne razumiju baš kako podržati svoje dijete emocionalno ili mentalno. Ovi tipovi roditelja poznati su u svijetu psihologije kao emocionalno nezreli roditelji.

Kada je riječ o emocionalno nezrelim roditeljima, sve se vrti oko njih, njihovih emocionalnih potreba i onoga što im se događa. Osim toga, često ne znaju regulirati vlastite emocije. No, to nije slučaj kod emocionalno zrelih roditelja koji su u stanju stvarno prepoznati i razumjeti, a također i potvrditi djetetove emocije bez da ih shvaćaju osobno ili pokušavaju promijeniti kako se dijete osjeća piše HuffPost

No, hoće li netko biti emocionalno zreo ili nezreo roditelj ovisi o tome kako je odgojen. “Često su roditelji koji su emocionalno nezreli također odrastali s takvim roditeljima. Prenosi se s generacije na generaciju, sve dok ne shvatimo da se to događa i ne počnemo raditi na zacjeljivanju rana od emocionalno nezrelih roditelja,” rekla je za HuffPost bračna i obiteljska terapeutkinja Jennifer Chaiken.

Evo kako možete prepoznati emocionalno nezrele roditelje i kako se nositi s njima.

Svaljuju svoje emocije na vas

Emocionalno nezreli roditelji ne podnose dobro svoje emocije. Zapravo, prema bračnoj i obiteljskoj terapeutkinji Aparna Sagaramu, poznato je da emocionalno nezreli roditelji govore djeci o svojim problemima. To može biti bilo što, od problema na poslu, problema u braku do financijskih poteškoća.

Emocionalno nezreli roditelji skloni su tome zbog hijerarhije koja postoji u odnosima roditelj-dijete. "Roditelji koji se ne mogu emocionalno regulirati, okreću se svom djetetu jer se osjećaju sigurno, ugodno i kao da dijete ne predstavlja prijetnju pa mogu na njega svaliti sve svoje probleme", dodala je Sagaram. 

To je vrlo kaotično za dijete, ali se ono na kraju nauči nositi s tim emocijama. Ipak, dijete se zbog toga često emocionalno zatvara ili projiciraju na druge. Osim toga, dijete se može osjećati kao da je odgovorno za raspoloženja i emocije svojih roditelja. 

Možda te zanima... 10 rečenica koje toksični roditelji govore svojoj djeci Psiha i seks

Oslanjaju se na vas za emocionalnu podršku

Traže od vas potvrdu, utjehu i druženje, a kada ste bili dijete niste mogli, niti trebali, pružiti svojim roditeljima potrebnu podršku. 

“Još jedna karakteristika je da se ljute na vas jer niste uz njih na način na koji žele. Često emocionalno nezreli roditelji očekuje da vi znate što žele i trebaju. Ako to niste u mogućnosti učiniti, ili ih niste u mogućnosti podržati na način na koji žele biti podržani, s vama postaju emocionalno eksplozivni”, objasnila je Sagaram.

Nedostaje im empatije

Emocionalno nezreli roditelj ne mogu prepoznati kako njihove emocije mogu utjecati na one oko njih. Ovakvi roditelji mogu imati problema s razumijevanjem osjećaja i potreba svoje djece. 

Možda te zanima... Naslijeđeni problemi: Što si 'pokupila' od roditelja? Zdravlje

Imaju problema s postavljanjem ili poštivanjem granica

Ako vaši roditelji odbijaju poštivati ​​vaše granice ili imaju vlastite upitne granice, to je jedan od znakova upozorenja. To može ići u oba smjera, ili imaju previše stroge granice ili su iznimno popustljivi i teško pronalaze ravnotežu. 

Također teško podnose granice koje im postavite. Na primjer, ako zamolite mamu da vas nazove prije nego što navrati do vaše kuće, mogla bi se uvrijediti i nastaviti svraćati nenajavljeno.

Posramljuju vas ili koriste tretman "tihi tretman"

Kako starite i radite na postavljanju granica s emocionalno nezrelim roditeljima, možete primijetiti da oni koriste sram ili krivnju kao oružje. Ovo može zvučati kao: "Oh, nikad mi više ne dopuštaš da vidim svoje unuke" ili "Nitko me više ne zove".

Dodatno, emocionalno nezreli roditelji često koriste "tihi tretman". Ako nisu zadovoljni vašim ponašanjem, izbjegavaju razgovarati s vama umjesto da govore o problemu kao emocionalno zrele osobe. U tim trenucima često ćete misliti da ste učinili nešto loše, ali Sagaram je objasnila da je tu riječ o borbi za moć. 

Možda te zanima... 7 stvari koje bi trebala barem jednom u životu probati sa svojom majkom

Nedosljedno ponašanje i reakcije

Ako primjerice emocionalno nezreli roditelj ima problema na poslu, onda je to nije samo njegov problem, nego problem i svih drugih. "To dovodi do emocionalnih ispada jer nemaju sposobnost regulirati svoje emocije i držati ih odvojene od roditeljstva", rekla je Chaiken.

To također može dovesti do nedosljednog ponašanja. Na primjer, ako vam je mama obično pomagala s zadaćom iz matematike kada ste bili dijete, ali je imala težak dan na poslu, možda je istresla svoje frustracije na vas kada ste zatražili njezinu pomoć.

Ne poštuju vašu individualnost

Roditelji bi trebali odgajati svoju djecu da budu svoja te ih poticati da otkriju što im se sviđa ili ne sviđa i poštivati to. Ali emocionalno nezreli roditelji to ne mogu i nisu u stanju vidjeti vas kao osobu koja ima svoje vrijednosti, uvjerenja i granice. 

Studija otkriva da roditelji uistinu imaju najomiljenije dijete. Jesi li ti njihova mezimica? Možda te zanima... Studija otkriva da roditelji uistinu imaju omiljeno dijete. Jesi li ti njihova mezimica? Eko

Kako možete brinuti o sebi ako imate emocionalno nezrele roditelje?

Najvažnije je prepoznati činjenicu da su vaši roditelji, ili barem jedan od njih, emocionalno nezreli što može biti zaista teško. 

Kako biste brinuli o sebi, morate se sami ponovno odgojiti. Chaiken je napomenula da obratite pažnju na stvari koje su vam bile potrebne u djetinjstvu, a niste ih dobili. To bi mogla biti emocionalna podrška, prilika da izrazite svoje mišljenje ili bezuvjetna ljubav. Dok se sami ponovno odgajate, možete si dati te stvari.

Iako roditelje ne možete birati, možete odabrati prijatelje i partnera koji će vam pružiti podršku koja vam je stvarno potrebna. 

Kada je riječ o vašim roditeljima, Chaiken je dodala da je važno postaviti jasne i zdrave granice oko toga što hoćete, a što nećete prihvatiti od njih.

Ako pak za sebe smatrate da ste emocionalno nezreli roditelj, važno je da budete samosvjesni i obratite pozornost na svoje okidače koji potiču vašu emocionalnu nezrelost. Također je važno da potražite pomoć psihologa kako biste se naučili nositi s tim okidačima, stvorili zajednicu za emocionalnu podršku kako se ne biste oslanjali na svoje dijete za isto i izliječili rane iz vašeg djetinjstva.

žena Možda te zanima... Ako imate ovih 6 osobina vjerojatno ste bili razmaženo dijete Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.