Psiha i seks 27. veljače 2024.

Ako imate ovih 6 osobina vjerojatno ste bili razmaženo dijete

žena
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako o sebi ponekad čujete da ste sigurno bili razmaženo dijete i da se posljedice vide i danas, odbacite subjektivnost i provjerite jesu li to neutemeljene tvrdnje „zlih jezika“ ili tu ipak ima nešto. Ako na više od polovice pitanja koje navodi HackSpirit odgovorite potvrdno, moguće je da su vaši roditelji bili previše zaštitnički nastrojeni pa se u nekim situacijama ne snalazite najbolje.

Jeste li pretjerano zaokupljeni sobom?

Ako je netko bio razmažen u djetinjstvu to ne znači nužno da će odrasti u osobu zaokupljenu isključivo sobom, ali to može pridonijeti takvom ponašanju. Kada dijete dobije pretjeranu brigu i pažnju, ono vjeruje da je središte svemira. Kada odraste, mora se suočiti i naučiti nositi s činjenicom da stvari neće uvijek ići kako želi. Kada je netko pretjerano zaokupljen sobom često ima premalo empatije prema drugima, nije svjestan kako njegovi postupci utječu na druge, ima teškoće s uspostavljanjem i održavanjem dubljih odnosa zbog usmjerenosti na sebe.

Podnosite li teško neuspjeh?

Razmažena djeca nemaju puno prilika za razvoj otpornosti i vještina suočavanja s neuspjesima tijekom odrastanja. Roditelji ih štite od razočaranja pa misle da sve dolazi lako. Kasnije u odrasloj dobi kada u nečemu ne uspiju doživljavaju to kao dokaz svoje nesposobnosti i često odustaju. Neki krive druge za sve svoje neuspjehe.

Možda te zanima... 9 koraka pomoću kojih možeš poboljšati svoje samopoštovanje Psiha i seks

Jeste li izrazito izbirljivi?

Djeca od kojih se nije tražila nikakva prilagodba nekim manje ugodnim situacijama imaju tendenciju kasnije u životu postati pretjerano izbirljiva. Neki od znakova izbirljivosti su: inzistirate na izboru restorana ili aktivnosti čak i kada vaši prijatelji imaju druge preferencije, imate poteškoće s kompromisima u vezama, provodite puno vremena razmišljajući što ćete jesti ili obući, često se žalite na manje neugodnosti, odbijate udvarače koji ne ispunjavaju vaše kriterije bez da ste se potrudili upoznati ih.

Naginjete li perfekcionizmu?

Roditelji razmažene djece često nisu dosljedni u postavljanju granica, a to može natjerati dijete da traži kontrolu kasnije u životu kako bi nadoknadilo propušteno. Potreba za kontrolom također se može manifestirati kao perfekcionizam, koji vas sprječava da riskirate ili se izložite.

Cisti-Uspravna Možda te zanima... Savršena i (ne)sretna? Psiha i seks

Imate li teškoća sa samostalnim funkcioniranjem?

Dok su odrastali, razmaženi pojedinci možda su se uvelike oslanjali na svoje roditelje ili skrbnike koji su umjesto njih donosili odluke.  Ova ovisnost može se protegnuti i na odraslu dob, tako da se obraćaju svojoj obitelji za financijsku potporu i u odrasloj dobi, ne mogu donijeti odluku bez da prije traže savjet, imaju problema s obavljanjem osnovnih kućanskih poslova, odugovlače ili ne ispunjavaju radne obveze, obraćaju se drugima za pomoć čak i za manje probleme. Ova nemogućnost da budu neovisni dovodi do niskog samopoštovanja, tako da bi se moglo dogoditi da redovito žude za vanjskom potvrdom. Ako vam ovo zvuči poznato, dobra vijest je da niste nemoćni, možete promijeniti svoje okolnosti vježbanjem i disciplinom.

Ne osjećate zahvalnost za ono što imate

Možda vas nisu naučili važnosti izražavanja zahvalnosti za stvari koje imate ako ljude, iskustva i materijalne stvari uzimate zdravo za gotovo. Ili je možda vaša obitelj više bila fokusirana na materijalna dobra pa niste naučili cijeniti nematerijalne aspekte života. Što god da je u pitanju, nikad nije kasno za vježbanje zahvalnosti. Jednom kada to učinite, vaše će zadovoljstvo životom značajno porasti.

Možda te zanima... Zašto trebaš uvesti zahvalnost u svoju svakodnevicu? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.