Zdravlje 10. listopada 2021.

Ovi osjećaji imaju snažan utjecaj na naše zdravlje

Najdepresivniji dan u godini
Foto: shutterstock Treći ponedjeljak u siječnju obilježava "Plavi ponedjeljak", najdepresivniji dan u godini.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povezanost mentalnog i fizičkog zdravlja sve se više proučava pa tako sada znamo da određeni osjećaji mogu imati izravan utjecaj na zdravlje srca, mozga i probavnog sustava. Poraditi na tome da se riješiš ovih osjećaja možda ti može produljiti život

Ljutnja, strah, tuga - sve su to osjećaji koji mogu imati utjecaj na naše zdravlje. Takve emocije posebno su opasne ako ih zadržavamo u sebi i ne dopustimo si da ih proživimo u potpunosti. Jednom kada se prepustiš takvim emocijama i poživiš ih, one napuštaju naše tijelo, no ako ih negiraš ili ignoriraš, mogu se "nakupiti" u našem tijelu i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme

Upravo zato je važno prepoznati ove emocije i na vrijeme se s njima obračunati. Mentalno i fizičko zdravlje povezanije je nego što smo mislili, a njihovi odnosi sve se više proučavaju. Snažne emocije, bile one sretne ili negativne, mogu utjecati na razinu stresa pod kojim se nalazimo i tako postepeno narušiti ravnotežu hormona u tijelu pa čak i narušiti imunološki sustav, objašnjavaju stručnjaci na Sveučilištu Minnesota

Koje su to emocije koje narušavaju zdravlje?

Ljutnja

Ljutnja može biti dobar motivator ako se dobro usmjeri, no ako se s njome ne pozabavimo na vrijeme i pustimo ju da nam vlada životom, brzo ćemo osjetiti posljedice. Kada nas nešto naljuti, u nama se javlja iskonski refleks koji nam govori da se borimo ili pobjegnemo, a prate ga osjećaji straha i uzbuđenja. Tijelo na ljutnju reagira tako što smanji dotok krvi u probavni sustav i poveća protok krvi u mišićima. Dugotrajni i česti nekontrolirani bijes i ljutnja mogu s vremenom povećati krvni tlak, uzrokovati pojavu snažnih glavobolja te opći osjećaj anksioznosti, prenosi Better Health Channel.
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Dugotrajan i čest nekontrolirani bijes može s vremenom povećati krvni tlak

Tuga

Sigurno si čula kako je neka stara osoba umrla od tuge nakon što je izgubila dugogodišnjeg partnera. Takva izjava nije pretjerivanje jer tuga uistinu može narušiti naše zdravlje. Istraživanje je pokazalo da duboka i snažna tuga može poremetiti ravnotežu opioida u tijelu koji su povezani uz stres što uzrokuje brojna upalna stanja u tijelu. Takve manje upale mogu s vremenom uzrokovati bolesti srca, živčanog sustava te potpuno poremetiti rad metabolizma. 
 

Matičnjak Možda te zanima... Ljekovita svojstva matičnjaka: uklanja melankoliju i tugu, ublažava nesanicu Hrana

Strah

Baš kao i tuga, strah može oslabiti imunološki sustav i uzrokovati oštećenja kardiovaskularnog sustava te dovesti do pojave čireva i ostalih gastrointestinalnih problema, zaključili su znanstvenici na Sveučilištu Minnesota. Dodaju da strah može izazvati i poremećaj dugoročnog pamćenja te s vremenom dovesti do razvijanja poteškoća s mentalnim zdravljem kao što su depresija i kronična anksioznost.

Briga

Sitne brige su dobre da se prisjetimo svega što moramo napraviti, no kada se konstantno brinemo oko svega, naše zdravlje može stradati. Doktorica Jennifer Casarella za WebMD navodi kako živjeti u konstantnom strahu nije dobro za naše srce, može uzrokovati visok krvni tlak te povećati šansu moždanog ili srčanog udara. Također s vremenom takvo stanje brige utječe i na razinu "lošeg" kolesterola u krvi. 
 

Disanje_1 Možda te zanima... Poze koje smiruju tijelo, ali i duh Ljepota i relax

Kako se s emocijama obračunati

Stručnjaci savjetuju da emocije koje ti dolaze trebaš potpuno prihvatiti i proživjeti. To je najjednostavniji i najbrži način kako ih se riješiti, iako možda nije najugodniji. Biti ponekad ljuta ili se brinuti oko nekog zadatka je potpuno normalno, no ako tu brigu i ljutnju nakupljaš u sebi, nakon nekog vremena bit će ti ju teško osloboditi. Ako se s takvim osjećajima ne možeš nositi sama, možda je vrijeme da potražiš pomoć stručnjaka. Razgovor sa psihologom ne može ti naštetiti, ali ti može spasiti mentalno i fizičko zdravlje te ti osigurati duži sretniji život.
 

Možda te zanima... U panici si? Ovih šest načina će ti pomoći da se smiriš Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.