Psiha i seks 09. lipnja 2023.

10 razloga zašto je dobro naljutiti se nekada

ljuta žena
Foto: Pexels Ljutnju ne trebamo uvijek potiskivati
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljutnja je emocija koja ima negativno značenje, no nije uvijek negativna i trebali bismo je češće prihvatiti. U nastavku saznajte što se dogodi kada ljutnju proživljavate umjesto da ju potiskujete.

Ljutnja ima negativnu reputaciju u usporedbi s pozitivnim emocijama kao što su radost, uzbuđenje i optimizam. Nedostatak uvažavanja ljutnje može biti ukorijenjen u društvenim, kulturološkim i vjerskim razlozima, kao i u očitoj manifestaciji njezinih često destruktivnih aspekata kao što su zastrašivanje, agresija i nasilje. Međutim, mnogi znanstvenici i stručnjaci za mentalno zdravlje sugeriraju da ljutnja ima vrijedne kvalitete i može biti korisna, navodi psiholog Moshe Ratson za Psychology Today. Neke od njih su:

Štiti nas - Ljutnja je osmišljena da se zaštitimo od neprijatelja ili opasnosti. Ona motivira ljude da postanu pažljivi na prijetnje i izoštrava naš fokus. Kada nam prijete ili smo napadnuti, ljutnja se aktivira i tjera nas da uzvratimo udarac i djelujemo brzo i snažno kako bismo se obranili.

Osnažuje nas - Za razliku od straha vođenog bespomoćnošću, ljutnja nam daje osjećaj kontrole. Ljudi koji svoju ljutnju doživljavaju i iskazuju na proporcionalan i uravnotežen način u boljoj su poziciji da zadovolje svoje potrebe i upravljaju svojom sudbinom od onih koji svoju ljutnju potiskuju.

Smirujuće je iskazivati ju - Kada doživite fizičku i emocionalnu nevolju, ljutnja vas snažno motivira da učinite nešto u vezi s tim. Kao takva, ljutnja vam pomaže nositi se sa stresom kroz oslobađanje napetosti u tijelu. 

Ukazuje na nepravdu - Ljutnja se javlja kada su nam uskraćena prava ili smo suočeni s uvredama, nepoštovanjem, manipulacijom, iskorištavanjem ili nepravdom. Ljutnja ukazuje na to da nešto nije u redu i da se prema nekome postupalo nepravedno.

Tjera nas da ispunimo svoje ciljeve - Ljutnja nas motivira da slijedimo željene ciljeve jer kada ne dobijemo ono što želimo, aktivira se i pokazuje da smo se udaljili od svojih ciljeva. Daje nam energiju i tjera nas da djelujemo kako bismo postigli svoje ciljeve.

ljuta žena ljutnja | Author: Pexels Foto: Pexels Ljutnja nam može pomoći da jasnije vidimo svoje ciljeve

Čuva naše vrijednosti - Ljutnja služi kao pokazatelj i regulator vrijednosti. Ljutnja se aktivira kada naše vrijednosti nisu u skladu sa trenutnom situacijom i čini nas svjesnima onoga za što se zalažemo i motivira nas da poduzmemo nešto kako bismo promijenili situaciju i uskladili ju s našim vrijednostima.

Ulijeva optimizam - Zapanjujuće, ali ljutnja može donijeti optimizam. Potiče nas da se usredotočimo na ono što se nadamo postići, a ne na povrijeđenost i zlostavljanje. Mehanizam ljutnje usmjeren je na ono što je moguće, a ne na nemoguće. Kao takvi, osjećamo se pozitivno u vezi s našom sposobnošću da promijenimo situaciju.
 

Najdepresivniji dan u godini Možda te zanima... Ovi osjećaji imaju snažan utjecaj na naše zdravlje Zdravlje
 

Vodi nas prema samopoboljšanju - Ljutnja nas može učiniti boljima jer pruža uvid u naše greške i nedostatke. Ako se na to gleda konstruktivno, može dovesti do samopoboljšanja te ako znamo što nas ljuti, možemo raditi na tim okidačima kako bismo poboljšali svoje reakcije.

Pojačava emocionalnu agilnost - Emocionalno inteligentne osobe ne odolijevaju ljutnji. Umjesto toga, koriste se mudrošću ljutnje kako bi poboljšali svoje mentalno sanje. Kao rezultat toga, takve osobe imaju veću emocionalnu fleksibilnost i agilnost, a njihov odgovor je prilagodljiviji.

Pokriva bolne osjećaje - U svom sirovom stanju, ljutnja vas sprječava da osjetite još bolnije emocije. Nakon što si dopustite konstruktivno osjećati ljutnju, možete kopati dublje kako biste bolje obradili svoje bolne osjećaje.
 

Možda te zanima... Dopamin, serotonin, oksitocin i endorfini: Kako ih aktivirati i povećati životnu radost Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.