Zob je donedavno, sasvim neopravdano, bila poznatija kao hrana za stoku nego što je bila zastupljena u ljudskoj prehrani. Danas se najčešće jedu zobene pahuljice.
Nizak sadržaj masti i bogatstvo biljnih vlakana beta-glukana čine ih jednim od najsnažnijih oružja u borbi protiv LDL kolesterola.
Redovita konzumacija zobenih pahuljica blagotvorno djeluje i na ublažavanje upalnih procesa u zglobovima i vezivnom tkivu, jačanje imuniteta i zaštitu zuba od karijesa. One su i namirnica koja se može preporučiti osobama oboljelima od dijabetesa s obzirom na to da omogućavaju održavanje stabilne razine glukoze i inzulina u krvi.
Iako su najčešći sastojak müslija ili se jedu kao kaša, mogućnosti konzumiranja su puno šire: mogu se koristiti umjesto zaprške – dovoljno je da jelu dodaš žlicu-dvije pahuljica tijekom kuhanja. Zatim i kao sastojak kreme za torte ili kolače (odlična zamjena za puding i škrob).
Nerijetko su sastojak palačinki, kruha i peciva, a odličan su dodatak juhama, varivima i mljevenom mesu. S njima uistinu možeš biti kreativna!