Ljepota i relax Prirodno lijepa 02. prosinca 2016.

Recept protiv akni i zašto je zob dobra protiv kožnih bolesti

Zob_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Travari od davnina koriste zob kao pomoć kod prabavnih tegoba te za smirivanje upale u crijevima povezane s proljevom. Zob djeluje smirujuće i kod reumatizma i kod gihta. Zobena zelen koja se ubire u vrijeme cvatnje kuha se kao čaj, koji treba odstajati 15 minuta u vreloj vodi. Takav čaj može se dodavati i kupeljima kod kožnih bolesti, reume ili ekcema.

Čaj i tinktura od zobene zelini pomažu obnoviti iscrpljeni i oslabljeni živčani sustav te prevladati stresna razdoblja i živčanu iscrpljenost. Takvi pripravci pokazali su se i kao pomoć pri odvikavanju od pušenja. Zob je korisna i za vanjsku upotrebu, posebno za kožu pogođenu dermatitisom. Daje koži njegovan izgled jer sadrži vitamine B i E koji je održavaju zdravom i optimalno hidratiziranom. Još se u stara vremena zob upotrebljavala protiv kožnih bolesti, poput akni i čireva, a nedavno su njezinu učinkovitost  protiv kožnih bolesti potvrdila i istraživanja u Francuskoj. Danas postoje cijele kozmetičke linije sa zobi kao aktivnim sastojkom djelotvornim protiv kožnih problema, poput neurodermitisa.

Akne630_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Protiv akni

  • Za jednostavnu prirodnu kozmetiku usitni zobene pahuljice u mikseru i čuvaj u zračno nepropusnoj posudi.
  • Kad je poželiš upotrijebiti, zob namoči u toplu vodu dok se ne napravi pasta.
  • Očisti lice tom mješavinom i isperi hladnom vodom.
  • Nakon toga možeš nanijeti hidratantnu kremu, ali zob je također izvrsna u hidratiziranju kože.
  • Druga mogućnost je da zob skuhaš, ohladiš, naneseš na problematična mjesta, ostaviš da stoji nekoliko minuta, a zatim obrišeš.
  • osim akni, zob je prikladna za njegu suhe i iritirane kože te ublažavanje opeklina od sunca.
  • U kombinaciji s mlijekom, koje je također prirodan piling za kožu, zob je savršeno sredstvo za čišćenje osjetljive kože.

Pet načina kako uvesti zob u prehranu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.