Pirovo brašno danas je dostupno u gotovo svim trgovinama, a također možete kupiti i proizvode napravljene od pira poput tjestenine, kolačića, krekera i drugih grickalica i hrane.
Pir je drevna žitarica koja je po izgledu slična pšenici. Pir ima čvršću ljusku, koja pomaže u zaštiti hranjivih tvari unutar zrna. Pirovo brašno ima orašasti, blago slatkasti okus i može se koristiti u većini recepata koji zahtijevaju obično ili integralno brašno. Ima nutritivne prednosti slične ostalim vrstama brašna od cjelovitog zrna, a dobar je izvor vlakana i sadrži mikronutrijente kao što su kalcij i vitamin E.
Pirovo brašno nutritivne vrijednost
100 grama pirovog brašna sadrži:
- 346 kalorija
- 1,5 grama masti
- 0,4 grama zasićenih masnih kiselina
- 68,2 grama ugljikohidrata
- 0,68 grama šećera
- 2,6 grama vlakna
- 13,5 grama bjelančevina
Pirovo brašno prednosti
Pir je zdrava cjelovita žitarica. Konzumiranje pirovog i proizvoda od pira jednostavan je način da unesete više vlakana od cjelovitih žitarica u svoju prehranu. Žitarice i brašno od pira sadrže malo više proteina od obične pšenice, a postoji i mala razlika u količinama nekih minerala. Imaju otprilike istu količinu vlakana. Evo nekih razloga zašto biste trebali odabrati pirovo brašno:
- Pruža dragocjena vlakna. Vlakna su neophodna za zdrav probavni sustav, a konzumiranje hrane bogate vlaknima može usporiti apsorpciju šećera. Vlakna vam mogu pomoći da se duže osjećate sito pa mogu biti od pomoći kada ste na dijeti. Jedno istraživanje na tisućama američke djece i odraslih pokazalo je da su oni koji su konzumirali više cjelovitih žitarica također ukupno konzumirali više hranjivih tvari i imali zdraviju tjelesnu težinu.
- Poboljšava mikrobiom crijeva. Vlakna i drugi spojevi u cjelovitim žitaricama mogu doprinijeti zdravlju bakterija u probavnom sustavu. To može pomoći u smanjenju upale u tijelu i pridonijeti zdravlju probavnog sustava, kao i gubitku i upravljanju težinom.
- Pomaže u regulaciji šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu cjelovite žitarice, u usporedbi s rafiniranim žitaricama, imaju manji rizik od dijabetesa. Jedno istraživanje o piru iz 2017., posebno je sugeriralo da vlakna i antioksidansi u piru doprinose ovom učinku.
- Smanjuje rizik od srčanog udara. Prehrana bogata cjelovitim žitaricama povezana je s boljim kardiovaskularnim zdravljem. Dansko istraživanje objavljeno 2016. pokazalo je da ljudi koji su jeli više cjelovitih žitarica imaju manji rizik od srčanog udara.
Sadrži li pirovo brašno gluten?
Pir ne sadrži toliko glutena kao moderna pšenica, ali sadrži nešto drugačiju vrstu glutena. Ipak, ako imate problema s hranom koja sadrži gluten, bolje je izbjegavati pirovo brašno. Mnogi ljudi s celijakijom i osjetljivošću na gluten prijavili su da su imali alergijsku reakciju nakon što su greškom pojeli nešto s pirom. Umjesto toga odaberite hranu napravljenu od brašna bez glutena.
Probajte amarant, u obliku brašna ili zrna, u svojim prilozima, juhama, salatama ili varivima. Može se koristiti i u pečenju kao zamjena za druge vrste brašna. Sirak, heljda, tapioka i kvinoja ostale su popularne žitarice bez glutena koje možete uključiti u prehranu pogodnu za celijakiju.
Pirovo brašno recepti
Pirovo brašno može se zamijeniti u receptu koji u većini slučajeva zahtijeva pšenično brašno u omjeru 1:1. Gluten u pirovom brašnu je malo neobičan. Za razliku od pšeničnog brašna koje je prilično elastično i često mu je potrebno dugo miješenje kako bi ojačao gluten i dao strukturu kruha, gluten u pirovom brašnu se prilično lako razgrađuje, ali se ne diže visoko kao pšenično brašno. To znači da je vrlo važno da se ne miješa previše kako ne bi imao mrvičastu teksturu.
U nastavku vam donosimo recepte za palačinke i muffine od pirovog brašna te kruh.
Palačinke od pirovog brašna
Jednostavne palačinke od pirovog brašna, napravljene od samo nekoliko osnovnih sastojaka iz smočnice, uključujući domaću vegansku mlaćenicu.
Sastojci:
- 375 ml biljnog mlijeka
- 1 žličica jabučnog octa
- 300 grama pirovog brašna
- 3 žlice kokosovog šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice morske soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije (ili cimeta)
- Kokosovo ulje, za kuhanje
Priprema:
- Prvo napravite mlaćenicu. U biljno mlijeko dodajte ocat i promiješajte da se sjedini, a zatim ostavite sa strane do upotrebe.
- Dodajte pirovo brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u veliku zdjelu i umutite da se sastojci sjedine.
- Napravite udubljenje u sredini suhe smjese. Ulijte pripremljenu mlaćenicu, ulje i vaniliju, pa miješajte dok se sve ne sjedini. Ostat će neke grudice i to je u redu.
- Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Kada se tava zagrije, dodajte oko 1/2 žličice kokosovog ulja.
- Stavite malo tijesta u tavu, oko 3-4 žlice po palačinki i pecite oko 30 sekundi ili dok se ne pojave mali mjehurići oko rubova palačinke. Okrenite i kuhajte još 30-ak sekundi dok ne porumeni.
- Preostalo tijesto skuhajte na isti način, a gotove palačinke po želji spremite u toplu pećnicu.
- Poslužite tople palačinke s dodacima. Ostaci se mogu čuvati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi nekoliko dana ili se mogu zamrznuti.
Muffini s borovnicama od pirovog brašna
Klasični muffini mogu se napraviti i s pirovim brašnom, a osim njega potrebne su ti i smrznute ili svježe borovnice i streusel preljev koji će dati ukusnu hrskavost i vlažnost muffinima.
Sastojci za streusel preljev:
- 2 žlice pirovog brašna
- 2 žlice granuliranog šećer
- 2 žličice tamno smeđeg šećera
- Prstohvat mljevenog cimeta
- 2 žlice ohlađenog neslanog maslaca
Sastojci za muffine:
- 195 grama pirovog brašna
- 1 žličica prašak za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice soli
- 1 veliko jaje
- 133 grama tamno smeđeg šećera
- 1/3 šalice biljnog ulja
- 1/3 šalice mlaćenice
- korica 1 limuna
- 85 grama svježih ili smrznutih borovnica
Priprema:
- Stavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte ju na 180 stupnjeva. Standardnu posudu za muffine lagano premažite uljem ili obložite papirom za pečenje. Za streusel preljev u zdjeli izmiješajte pirovo brašno, granulirani šećer, smeđi šećer i cimet. Dodajte maslac i prstima usitnite dok komadići maslaca ne budu veličine graška. Ohladite streusel preljev dok ne bude spreman za upotrebu.
- U drugoj posudi izmiješajte pirovo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol dok grudice ne nestanu. Napravite udubljenje u sredini smjese. U maloj posudi umutite jaje, smeđi šećer, ulje, mlaćenicu i limunovu koricu. Ulijte u udubljenje smjese i umutite da se sve sjedini. Gumenom lopaticom lagano umiješajte borovnice. Ravnomjerno podijelite tijesto na 8-10 čašica za muffine, napunite svaku s oko 1/4 šalice tijesta. Svaki muffin prelijte s otprilike 1 žlicom streusel preljeva. Stavite ih peći dok ne poprime zlatno smeđu boju, oko 25 minuta. Pustite da se muffini ohlade u kalupu 20 minuta. Okrenite ih na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade. Muffine možete čuvati na sobnoj temperaturi u dobro zatvorenoj posudi.
Klasični muffini mogu se napraviti i s pirovim brašnom
Kruh od pirovog brašna
Ovaj hranjivi recept za kruh s pirovim brašno, sjemenkama lana i sezama vrlo je jednostavno za napraviti, a također je puno bolji i ekonomičniji od kruha kupljenog u trgovini.
Sastojci:
- 4,5 šalice pirovog brašna od cjelovitog zrna
- 1/4 šalice lanenih sjemenki
- 2 žlice sjemenki sezama
- 1 paket instant kvasca
- 2 žličice soli
- 400 mililitara šalice tople vode
- 2 žlice meda
Priprema:
- U velikoj zdjeli umutite pirovo brašno, sjemenke lana i sezama, kvasac i sol dok se ne sjedine.
- Dodajte vodu i med i miješajte dok se ne počne stvarati tijesto. Kada više ne možete miješati, tijesto izvucite na pobrašnjenu podlogu i umijesite u čvrstu kuglu. Tijesto treba biti rastezljivo i elastično. Kada trgate komad, trebali biste ga moći lagano rastegnuti da postane proziran. Alternativno, tijesto možete napraviti u samostojećem mikseru s nastavkom za kuku za tijesto.
- Stavite tijesto u čistu zdjelu, pokrijte suhom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko sat i pol.
- Lagano namastite kalup za kruh. Dignuto tijesto izvucite na pobrašnjenu podlogu i lagano ga razvucite. Oblikujte ga u štrucu tako da prvo tijesto savijete sa strane prema sredini. Zatim tijesto zarolajte odozdo i nježno ga podvucite ispod krajeva.
- Stavite tijesto u kalup za kruh. Premažite vrh kruha vodom i posipaj dodatnim sjemenkama. Pokrijte štrucu i ostavite da se diže 30 min do 1 sat. Štruca bi trebala izgledati očito veća nego prije, ali ne mora baš biti 'udvostručena'.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Oštrim nožem napravite 3-4 dijagonalna reza po vrhu dignutog kruha. Pecite kruh od pirovog brašna oko 40 minuta dok vrh ne poprimi zlatno smeđu boju. Prilikom tapkanja po dnu pečenog kruha trebao bi se čuti šupalj zvuk. Pustite da se kruh ohladi na rešetki. Narežite kruh samo kada se potpuno ohladi.
- Čvrsto umotan kruh od pirovog brašna možete držati oko 4 dana na sobnoj temperaturi. Također ga možete zamotati hermetički i zamrznuti za kasnije.