Hrana Hrana kao lijek 15. veljače 2017.

Pir - dobar izvor proteina, važan za zdravlje kose i očiju!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Krupnik ili pir (Triticum spelta) je drevna žitarica porijeklom iz Mezopotamije koja se uzgaja već tisućama godina, iako je tek nedavno postala vrlo popularna.

Osim što je odličnog okusa, pir je također vrlo poželjna namirnica u prehrani. Obiluje vlaknima, proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Saznaj recept za palačinke od pirova brašna!

Pir je vrlo hranjiv

Za jednu žitaricu, pir je odličan izvor proteina. U kombinaciji s drugim namirnicama biljnog podrijetla, poput leguminoza, osigurava adekvatnu količinu esencijalnih aminokiselina. Ovo je osobito dobra vijest za vegetarijance i sve one koji žele povećati unos biljnih namirnica, a istovremeno osigurati dovoljan unos proteina.

Pir je i odličan izvor vlakana, a poznato je da se prehrana s visokim udjelom vlakana povezuje s manjim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2  te većim brojem dobrih bakterija u crijevima.

Magnezij za snažne kosti, cink za zacjeljenje rana

Osim proteina i vlakana, pir sadrži i značajne količine cinka, magnezija i niacina koji igraju važnu ulogu u zdravlju organizma. Cink je esencijalan za zdravlje imunosnog sustava i zacjeljenje rana, ali i za razgradnju ugljikohidrata. Magnezij je potreban za snažne kosti,  zdravlje srca, mišića, živčanog sustava i imuniteta. Niacin, zajedno s ostalim vitaminima B - skupine, pomaže u pretvorbi hrane u energiju. Također, važan je za zdravlje kose, kože i očiju.

Pir je zaista dobra alternativa rafiniranim žitaricama i lako ga je uklopiti u svakodnevnu prehranu. Izvrsna je baza salatama, dodatak juhama i varivima, a može i zamijeniti rižu u rižotima.

Kako mršavjeti na točno određenim mjestima?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.