Maja Pokos postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za proljetnu pizzu od pirovog brašna i tikvica. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju, pošalji nam recept s proljetnim namirnicama i fotografiju svog jela te postani kuharica proljeća 2014.
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća 2014." potraži ovdje.
Pobjednički recept osvojit će sokovnik Elit Alu-400, drugi recept osvojit će set keramičkih noževa, a treći recept BergHOFF posudu za kavu i čaj Neo. Nagrade je osigurao Mondo Internet Supershop.
Na tržnicu po jagode
Maja u proljeće na tržnici najčešće kupuje jagode, šparoge i rukolu.
Sastojci:
Tijesto:
- 2 šalice pirovog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 šalice mineralne vode
- malo soli
Umak:
- 1 rajčica
- 1 ljuta papričica (ako si ljubitelj ljutog)
Nadjev:
- 15 dkg šunke
- pola srednje tikvice
- 1 mozzarella
- origano
Priprema:
- Zamijesi tijesto od brašna, praška za pecivo, malo soli i mineralne vode. Dodaj još mineralne vode po potrebi. Tijesto razvaljaj u lim za pečenje.
- Rajčicu (i ljutu papričicu, ako voliš ljuto) nareži i stavi u tavu ili lonac i miješaj dok ne dobiješ umak. Makni s vatre.
- Dok se umak hladi, tikvicu naribaj i ocijedi rukama.
- Umak od rajčice žlicom rasporedi po tijestu i pospi origanom.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Mozzarellu nareži na komadiće te redom slaži sastojke: šunka, tikvica i mozzarella. Pospi origanom.
- Stavi peći u zagrijanu pećnicu od 20 do 30 minuta ili kada vidiš da je tijesto ispečeno
Komentar Zdrave Krave: Budući da obiluje vlaknima, pirovo brašno pogodno je za dijetetsku prehranu, a prisutnost ugljikohidrata, željeza i kalcija čini ga pogodnim za sportaše te osobe oboljele od osteoporoze. Ako ne jedeš meso ili ga iz nekog drugog razloga ne želiš na pizzi, stavi više povrća i dobit ćeš zdrav i ukusan obrok.