Hrana Hrana kao lijek 28. travnja 2021.

Alka 75: Kuharica s tradicionalnim sezonskim receptima na zdraviji način

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

"Alka 75 - Kuharica u ravnoteži", autora Damira Jelenskog i Šime Sušića u suradnji s nutricionistkinjom Sandrom Pifar Kain donosi postulate zdrave prehrane i osuvremenjene tradicionalne recepte.

"Kuharica objedinjuje najbolje dijelove mnogih teorija prehrane i zdravlja: sezonske prehrane, sirovojedstva, makrobiotike, vegetarijanstva, kiselo-lužnate hrane, hrane iz biološkog i lokalnog uzgoja, prehrane u 'zoni', paleoprehrane, prehrane LCHF, programa Clean te ayurvede. Kuharica nudi niz zanimljivih i ukusnih recepata i korisnih savjeta koji će vas uputiti kako uspostaviti ravnotežu ne samo na tanjuru nego i u životu. Kako bi vam pomogli da se riješite nezdravih prehrambenih navika i prigrlite zdrav način života, autori su uz pomoć nutricionista osmislili tablice s preporučenim namirnicama i dali prijedloge plana prehrane i tjednih jelovnika po godišnjim dobima, što će vam olakšati odabir namirnica i dati vam ideju kako i što jesti", piše u pogovoru kuharice objavljene u izdanju VBZ-a.

"Shvatio sam da ne postoji prehrana protiv raka, ali postoji hrana za jak imunitet"

Autor Alke 75 Damir Jelenski, prof. geografije i ravnatelj jedne srednje škole u Zagrebu, shvatio je razmišljajući o svojoj obiteljskoj anamnezi u kojoj je prisutna povijest raka da i njega čeka ista sudbina, ako se prepusti okolnostima te je počeo istraživati utjecaj prehrane na zdravlje. "Shvatio sam da sam predodređen da dobijem rak, ako budem radio isto što i moji prethodnici. Pitao sam se mogu li ja nešto napraviti da se spriječi neminovno. Moje istraživanje trajalo je nekoliko godina dok nisam otkrio da ne postoji prehrana protiv raka, ali postoji prehrana za imunitet. Sve što radimo, jedemo i pijemo utječe na naš imunitet i glavni kredo ove knjige je da postoji način kako njime upravljati. Važna stvar koju sam shvatio je da ne postoji univerzalno zdrava prehrana. Što je za nekoga zdravo, za drugu osobu može biti nezdravo. Najbolji način da se to otkrije je eliminacijska dijeta", pojasnio je Jelenski.

Možda te zanima... 10 stručnjaka za rak otkriva što rade i jedu za prevenciju Zdravlje

Od kad se hrani po načelima Alke 75 postao je zdraviji, energičniji i mršaviji

 | Author: Prof. Jelenski kaže da je shvatio kako je najveći rušitelj imuniteta šećer i da je od kad se hrani po načelima Alke 75 postao otporan na sezonske prehlade, mršaviji, poletniji i energičniji. U knjizi također zastupa povremeni post i kaže da je 12 sati sasvim dovoljno da se organizam detoksicira. "Dobro balansiran obrok je onaj u kojem postoji pravilan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Savršen omjer bi bio 10 g bjelančevina, 11 g ugljikohidrata, 4 g masti. Kad imate tako složen obrok, bez obzira koliko je mali držat će vas sitim 4, 5 sati. Nećete imati osjećaj gladi niti ćete imati osjećaj da ste se prejeli. Drugi važan dio priče o prehrani su mikronutrijenti. Moramo biti svjesni da prehrana ne može pokriti sve naše potrebe. Primjerice, potrebu za vitaminom D u zimskom periodu, a dostatne količine cinka gotovo je nemoguće zadovoljiti prehranom i zato ih je važno unositi kroz dodatke prehrani.  To se odnosi i na magnezij koji je iznimno važan za mišiće, a pri tom ne treba smetnuti s uma da je srce naš najvažniji mišić", tumači Jelenski i objašnjava da bi 75 posto prehrane koju unosimo trebalo biti alkalno, ali napominje kako je to nemoguće. "Ideal bi bio 75 posto, ali već i 50 posto će biti dovoljno da ne vidite liječnika godinama", kaže Jelenski.

Bulgur s povrćem

Ovo je recept iz kuharice Aka 75, a njegove vrijednosti su:

  • pH: 70
  • Nutritivna vrijednost od 0 do 100:  oko 60
  • Kalorije: 300
  • Glikemijski indeks: visok
  • Štetnost : niska razina štetnih tvari

Sastojci

  • povrtni temeljac
  • bulgur
  • mrkva
  • prokulice
  • brokula
  • cvjetača
Možda te zanima... Bogata i zdrava juha od koprive i blitve s bulgurom Hrana

Priprema

  • Bulgur skuhajte u povrtnom temeljcu.
  • Povrće narežite na približno jednake komade i skuhajte na pari.
  • Povrće za umak narežite na komadiće i pirjajte na maslinovu ulju i maslacu.
  • U povrće dodajte sojin umak i umak oyster (nije obavezan), malo pasirane rajčice.
  • Pretkraj zalijte povrtnim temeljcem.
  • Bulgur i povrće pomiješajte na pari i prelijte umakom.
  • Dodajte svježe mljeveni papar, peršin i pržene sjemenke sezama.
  • Uz ovo jelo odlično paše zrnati sir i svježa salata od potočarke.
Zob_1 Možda te zanima... 5 najkorisnijih integralnih žitarica Hrana

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ExtremeUslugazajma

      Trebate li zajam? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.