Dijeta Dijetni savjeti 05. svibnja 2018.

Otkrij svoju alergiju na hranu: Eliminacijske dijete

Dijeta2_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedan od najboljih načina za utvrđivanje na koju namirnicu si alergična je eliminacijska dijeta. Eliminacijske dijete su one u kojima se eliminira određena vrsta hrane koja može izazvati alergijske reakcije ili iritaciju crijeva te se tako utvrđuje namirnica na koju organizam reagira. Doznaj osnovne principe ove dijete i otkrij svoju alergiju.

Višak kilograma i spor metabolizam

Čitateljica Mirela pitala je doc. dr. sc. Dariju Vranešić Bender: ''Prije nekoliko godina dijagnosticiran mi je ulcerozni kolitis. Imam višak kilograma koje želim skinuti i nedavno sam uzimala preparat za mršavljenje koji je dodatno pogoršao situaciju jer me zatvorio i imala sam jake bolove. Cijeli život imam spor metabolizam, a nedostatak vremena i brzo jedenje to samo dodatno pogoršava. Molim Vas da me savjetujete kako da promijenim prehranu, ubrzam metabolizam i počnem topiti suvišne kilograme.''

Rezultati kliničkih studija u kojima su korištene eliminacijske dijete ukazali su na značajno poboljšanje stanja kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva, a bez mogućih neželjenih učinaka. Dijeta se provodi tako da se tijekom dva tjedna iz prehrane izbaci sva hrana za koju se sumnja da bi mogla proizvesti alergijske reakcije ili iritirati crijeva. Nakon ta dva tjedna, polagano, svaki treći dan, ponovo se uvodi hrana, pri čemu s pazi na simptome koji bi mogli ukazati na alergijske reakcije ili iritacije, uključujući gastrointestinalne probleme, glavobolje i crvenilo.

Hrana koja se najčešće eliminira:

  • zasićene masnoće - kojih u većim količinama ima u životinjskim i mliječnim proizvodima
  • mliječni proizvodi - neke osobe ne mogu probaviti mliječni šećer, laktozu. Ipak, neki oboljeli koji ne podnose laktozu mogu jesti jogurt s aktivnim bakterijskim kulturama, što može pomoći kod upalnih bolesti crijeva.
  • hrana koja može izazvati ili pojačati upale (alkohol, jednostavni šećeri i kofein)
  • proizvodi koji sadrže kukuruz ili gluten (proizvodi od pšenice, zobi, ječma)
  • hrana koja može izazvati alergijske reakcije (jaja, kikiriki, rajčica)
  • hrana koja može iritirati probavni sustav (povrće iz porodice kupusa)

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Važnost dnevnika prehrane

Hrana bogata oksalatima može povećati rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca, što je česta komplikacija kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva. Stoga treba biti umjeren u konzumiranju čokolade, kakaa, crnog čaja, papra, špinata, cikle, peršina. Tijekom provođenja eliminacijske dijete korisno je voditi dnevnik prehrane u koji valja svakodnevno upisivati vrstu i količinu konzumirane hrane, vrijeme konzumacije hrane i eventualne simptome koji se javljaju nakon obroka.

Osnova svake terapije nutritivne alergije je dijeta. Postoje dvije osnovne vrste dijeta: eliminacijska i provokacijska. Eliminacijska dijeta identificira alergen izbacivanjem inkriminirajuće namirnice iz bolesnikove prehrane. Postoji 4 vrste eliminacijske dijete: inicijalna, oligoantigenska, elementarna te dijeta koja zabranjuje svu hranu, osim vode, koja se nije održala. Inicijalna eliminacijska dijeta pokazala se najprikladnijom u svakodnevnoj praksi. Nakon identifikacije alergena, bolesniku se daju namirnice koje najrjeđe uzrokuju nutritivnu alergiju. To su: janjetina, od povrća mrkva, grašak i krumpir, od cerealija riža, te tjestenina i med.

Tijekom dijete bolesnik u specijalno kreiranu tablicu upisuje svoja opažanja. Bolesnik kod kojeg određena namirnica izazove izraženiju smetnju, mora odmah prestati s njezinim uzimanjem te se obratiti liječniku. Eliminacijska dijeta mora biti uvijek ograničena na od 10 do 14 dana. Kroz to vrijeme mora doći do poboljšanja ili potpunog povlačenja alergije, u protivnom, dijagnozu treba odmah ponovo razmotriti, s obzirom na to da bilo kakva dijeta kod dojenčadi i djece može izazvati nagle poremećaje.

Možda te zanima... Dijeta "tri godišnja doba": kako do vitkog tijela ovog proljeća? Dijeta Masno-Tkivo Možda te zanima... Liposukcijska dijeta u 2 faze za gubljenje masnog tkiva Dijeta

Isključivo konzumiranje vode

Oligoantigenska dijeta je slična inicijalnoj, a sastoji se također od samo jedne vrste mesa (janjetina ili perad), povrća (kupus, kelj, špinat ili mrkva), voća (breskve, jabuke ili kruške) i ugljikohidratne hrane. Dijeta se provodi od dva do četiri tjedna, uz isključivo konzumiranje vode. Postoji i nešto umjerenija dijeta, u kojoj se koriste sve namirnice osim jaja, piletine, svinjetine, govedine, ribe, od povrća se daje samo mrkva, celer i kupus te se isključuju svi aditivi i začini, kao i orasi, lješnjaci i bademi. Ako alergijska reakcije nestane, postepeno se može dodavati jedna po jedna namirnica, pazeći pri tome kod koje namirnice se javlja alergija. Najprije se dodaju namirnice s malim, a tek kasnije s velikim alergenim rizikom.

Elementarne dijete sastoje se od oligopeptida i aminokiselina, hidrolizata škroba, disaharida i jednostavnih šećera te minimalnih količina masti. Rijetka je mogućnost, ali ipak postoji, da neki bolesnici reagiraju i na hidrolizate škroba bez proteina. Provokacijske dijete temelje se na tome da se inkriminirajući nutritivni alergen isključi iz prehrane pa se zatim ponovno daje u određenim intervalima. Tako se ujedno najbrže i najpouzdanije dvostrukim slijepim pokusom otkrivaju bolesnici koji nemaju nikakvu nutritivnu alergiju.

Kako zdravo i brzo izgubiti 10 kilograma?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.