Zdravlje Prirodno liječenje 04. veljače 2019.

10 stručnjaka za rak otkriva što rade i jedu za prevenciju

Foto: Thinkstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak je jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu. Znanstvenici rade na otkrivanju lijeka za rak, a dok ga ne pronađu jedino što preostaje je poduzeti mjere prevencije. Dr. Ilona Sušac, onkologinja iz Poliklinike Eljuga te još 9 liječnika i znanstvenika otkrili su što redovito čine kako bi smanjili rizik obolijevanja od raka.

Zdrava prehrana i preventivni pregledi - Dr. Ilona Sušac, onkologinja iz Poliklinike Eljuga u Zagrebu, smatra da je u prevenciji protiv bilo kojeg oblika raka bitna prehrana. Stoga nastoji nabavljati hranu iz provjerenog organskog uzgoja bez umjetnih gnojiva i pesticida (voće i povrće), a meso, jaja i mliječne proizvode bez hormona i antibiotika. "Takva hrana je puno bogatija hranjivim tvarima nego hrana iz industrijskog kemijskog uzgoja, ukusnija je i naravno ne sadrži kemikalije za koje ne znamo pouzdano kako će utjecati na naše zdravlje. Budući da spadam u skupinu visokog rizika od obolijevanja od raka, držim se i redovitih pregleda dojki i ginekoloških organa dva puta godišnje. Voljela bih kad bi naši građani bili kritičniji prema svemu što kupuju, a osobito prema hrani i kad bi se redovito odazivali na preventivne preglede barem onih organa za koje postoji najveći rizik od obolijevanja", kaže Sušac.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Ilona Susac, dr. med., specijalistica onkologije i radioterapije u poliklinici Eljuga

Svi navedeni stručnjaci istaknuli su da je pušenje jedan od glavnih uzroka nastanka raka.

Čudotvorna tortilja - Philippe Spiess, onkolog u Moffit centru za tumore, jede "moćni doručak" koji se sastoji od četvrtine šalice odmrznutog špinata u koji umuti jadno cijelo jaje plus jednu šalicu bjelanjaka. Zatim skuha cijelu smjesu i zamota je u tortilju od cjelovitog brašna te doda malo sira, trećinu avokada i jednu žličicu ljutog umaka. Spiess smatra da prehrana bogata lisnatim povrćem, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama može spriječiti upalna stanja i tumore.

Caj-Uspr_3 Možda te zanima... Čaj od vrbine kore prirodni je aspirin! Hrana

Pola aspirina dnevno - osim što ublažava bolove i nastanak srčanih udara, on sprečava i upalu debelog crijeva, smatra dr. Daniel Rosenberg, voditelj programa za prevenciju raka debelog crijeva na Sveučilištu Connecticut Health. Prije nego što poslušaju njegov savjet dr. Rosenberg savjetuje pacijentima da se savjetuju sa svojim liječnikom jer aspirin nije dobar za osobe koje iz bilo kojeg razloga imaju sklonost pretjeranom krvarenju. U studiji Annals of Internal Medicine, izneseno je da su osobe koje su najmanje godinu dana svaki dan uzimale 75 do 1200 mg aspirina smanjile rizik od smrti od raka debelog crijeva za 33 posto u 20 godina.

Voda-Mineralna | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Izbjegavanje plastike - June Chane, profesorica urologije na UC San Francisco nikad ne stavlja svoj ručak u plastične posude jer one mogu sadržavati kemikalije koje mogu uzrokovati rak.

Možda te zanima... Preznojavanje noću - što bi moglo značiti za tvoje zdravlje? Zdravlje

Treba se znojiti 75 do 150 minuta tjedno - Keith McCrae, onkolog u Klinici za tumore u Clevelandu, iako puno radi nikad ne preskače tjelovježbu, a jedna od omiljenih aktivnosti mu je biciklizam kojem se posvećuje uglavnom vikendom. Studija objavljena u glasilu JAMA gdje se objavljuju najnovija medicinska istraživanja otkrila je da osobe koje se 1, 25 sati bave intenzivnom ili 2, 5 sata umjerenom tjelesnom aktivnošću smanjuju rizik od dobivanja tumora za 31 posto u odnosu na osobe koje uopće ne vježbaju. Vježbanje smanjuje rizik od upala, a posredno i od raka. 

Tableta-Vitamini | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne zaboravi na vitamin B - Anthony Rossi, dermatolog u Memorial Sloan Kettering Cancer Center, svako jutro uzima nikotinamid koji je oblik vitamina B3, a može spriječiti neke oblike raka kože i spriječiti oštećenje stanica UV zrakama (napominje da treba i unatoč korištenju suplementa i dalje upotrebljavati kremu za sunčanje kod direktnog izlaganja suncu). Rossi napominje da se prije odluke o uzimanju dodatak prehrani dobro savjetovati s liječnikom.

Možda te zanima... Brzi tečaj: Orašasti plodovi i njihova dobrobit za zdravlje Hrana

Grickaj orašaste plodove - Matthew Yurgelun, onkolog u Dana-Farber Cancer Institute, kada poželi snack gricka orašaste plodove, najčešće pistacije i bademe. "To je sjajan način da utažim glad i ne posegnem za zalogajem punim bijelog brašna i šećera koji su u prekomjernim količinama uzrok pretilosti i tumorskih bolesti", kaže Yurgelun. Državni institut za Zdravlje u SAD-u objavio je na svojim stranicama da pušači koji jedu orašasti plodovi tako mogu smanjiti rizik od nastanka raka pluća jer orašasti plodove štite od oksidativnog stresa povezanog s pušenjem. Dovoljno je pojesti od 20 do 24 plodova dnevno.

Losos_3 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Jedi ribu - urolog na UCLA Christopher Saigal, jede ribu, ali ne i meso kontinentalnih životinja. Njegova uobičajena večera sastoji se od fileta lososa, smeđe riže i povrća. "Pacijentima redovito objašnjavam da je zdrava prehrana povezana sa smanjenim rizikom od razvoja raka prostate i nižim rizikom za razvoj bolesti nakon dijagnosticiranog raka prostate", rekao je i spomenuo studiju objavljenu u Velikoj Britaniji koja dovodi u vezu unos crvenog mesa i raka debelog crijeva.

Možda te zanima... Češnjak i riba djeluju protuupalno, otkrij koje još kombinacije čuvaju zdravlje Hrana

Smiri se - kronični stres "hrana je za nastanak raka". Dr. Nellson Benet s Northwestern University Feinberg School of Medicine savjetuje: Zatvori vrata sjedni na pod i utišaj telefon. Duboko udahni kroz nos i izdahni na usta 10 puta, utišaj zvuk na mobitelu, zatvori oči i obrati pažnju na zvukove oko sebe. Usmjeri svoje misli na disanje i nemoj se zabrinjavati ako ti vrludaju. Benet kaže da je potrebno neko vrijeme da ova praksa postane ugodna, a njezini benefiti su manje stresa i veća usredotočenost na posao.

Joga_Za_Prste | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Ne na sunce bez kreme za sunčanje - svako jutro dermatolog Joseph Sobanko sa Sveučilišta Pensilvanija koristi kremu sa SPF 30 na bazi cinka. On čak prska i šilt od kape s kremom za sunčanje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      sofia11

      Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.