Umjesto naglog izbacivanja štetnih namirnica iz prehrane, bolje je u jelovnik uvoditi kvalitetne prirodne, cjelovite i organske namirnice, pa će one manje kvalitetne otpasti same od sebe, poručili su Jadranka Boban Pejić i Zlatko Pejić na promociji novog izdanja svog kultnog priručnika "Hrana za život - Uvod u makrobiotičku prehranu" izdvačke kuće Planetopija
"Hrana za život" izdana je prvi put prije 15 godina, kao prva knjiga pionira prirodne prehrane u Hrvatskoj, bračnog para Jadranke Boban Pejić i Zlatka Pejića. Njih dvoje već 25 godina kroz svoje seminare, radionice i knjige pomažu ljudima da usvajanjem načela makrobiotike poboljšaju zdravlje i kvalitetu života.
Zajedno su osnovali Ustanovu za edukaciju odraslih Makronova, u sklopu koje se odvijaju programi kao što su Škola prirodne prehrane, Akademija življenja i Međunarodna shiatsu škola Hrvatska; suvlasnici su tvrtke Biovega, pod koju spada i koncept bio&bio dućana ekoloških proizvoda te veganski restoran Nova, a pokrenuli su i nakladničku kuću Planetopija.
Filozofija Velikog Života
Kada su prije 25 godina počinjali sa svojim radom, ispričala je Jadranka, za promjene u prehrani bili su zainteresirani samo ljudi s ozbiljnim zdravstvenim problemima, makrobiotika je bila sasvim novi pojam na našim prostorima i cjelovite organske namirnice bile su teško dostupne. Danas je situacija ipak drugačija, sve nam je dostupnije, ekološka poljoprivreda više nije nepoznanica i sve više ljudi brine o svome zdravlju.
Tako je i sve više onih koji prepoznaju i primjenjuju barem neka načela makrobiotike u prehrani i cjelokupnom načinu života. Naziv makrobiotika doslovno znači "veliki život", a odnosi se na pokret, filozofiju i životni stil u skladu s prirodom i podnebljem u kojem živimo. To nije ideologija, ističu Pejići, već sustav koji zagovara neovisnost, slobodu i promjene, i vrlo je učinkovit na osobnoj razini.
Naglašavaju kako se makrobiotika ne svodi samo na tanjur, i iako promjene često počinju s prehranom, tu ne smiju završiti. Trebale bi se manifestirati i u komunikaciji s drugim ljudima i brizi za okoliš. Brinuti se o okolišu, što je danas jako moderno, nije uistinu moguće, bez da se brinemo o sebi, napomenuo je Zlatko.
'Makrobiotička hrana'
Jadranka kaže kako je često pitaju što je točno "makrobiotička hrana", a ona odgovara kako to ne postoji, kako je sve što jedemo hrana. Postoji samo makrobiotički pristup prehrani koji uključuje preporuke za pripremu, kombiniranje i češće korištenje, odnosno izbjegavanje određenih namirnica.
Onima koji žele u svoj način prehrane uključiti makrobiotička načela savjetuje da prije nego što izbace neke štetne namirnice, počnu u jelovnik uvoditi kvalitetne prirodne, cjelovite i organske namirnice, pa će one manje kvalitetne otpasti same od sebe:
"Cjelovite žitarice smanjit će potrebu za bijelim kruhom, šećerom i drugom rafiniranom hranom, a uz više povrća u prehrani manje ćemo željeti procesiranu hranu koja ne sadrži vitalnu energiju."
Do kakvih promjena bi ovakva promjena prehrane mogla dovesti, Jadranka i Zlatko odgovorili su u knjizi:
"U prvo su vrijeme moguće burnije reakcije organizma: promjene na koži, neugodan vonj kože i daha, glavobolja, gubitak energije, neki izgube, a neki dobiju na težini. Organizam se pri ovim reakcijama uglavnom rješava nepoželjnih organskih i anorganskih otrova iz tijela.
No nakon nekog vremena, iskustva su sljedeća: pozitivan stav, jasnije razmišljanje, bolji izgled, izostanak tegoba, povećana opća vitalnost, bolje razaznavanje finijih okusa, veća izdržljivost, bolja probava, bolji san i povećano spolno zadovoljstvo."
Praktični vodič za promjene
Osjećaš li i ti da je vrijeme za promjene u prehrani, knjiga "Hrana za život" može ti poslužiti kao sveobuhvatni vodič, ili kao podsjetnik ako je zdrava hrana već sada tvoja svakodnevica.
No čak i ako te zanimaju samo male promjene u smjeru zdravije prehrane, tu ćeš pronaći puno praktičnih informacija i savjeta.
Knjiga je napisana jednostavno, razumljivo, ponekad i duhovito. Sve su preporuke date nenametljivo, bez isključivosti, tako da ih svatko može prihvatiti i iskoristiti u mjeri u kojoj želi.
Vjerojatno su i zahvaljujući tome deseci tisuća ljudi kroz 15 godina, otkako je knjiga prvi put izdana, pomoću nje uspjeli preispitati i poboljšati svoje prehrambene navike.
Uz objašnjenja zašto nam određene namirnice nisu "najbolji prijatelji" te kako iz prirodne hrane možemo dobiti sve što nam treba - bjelančevine, ugljikohidrate, vitamine i druge hranjive tvari, "Hrana za život" otkriva kako se filozofija yina i yanga može koristiti u prehrani i kako se na toj osnovi mogu birati i pripremati različite namirnice.
Koristan će ti biti i jelovnik za tjedan dana, u kojem ćeš naći recepte za sedam zdravih doručaka, ručaka i večera, s preporukom što se može spremiti te iskoristiti kao dio nekog sljedećeg obroka, kako bi se smanjilo vrijeme kuhanja.