Malo je stvari u životu koje su toliko zadovoljavajuće kao dobar međuobrok
Ali kao što svaki iskusni ljubitelj međuobroka zna, lako je pretjerati - vrećica čipsa postaje tri i odjednom izgubite apetit. Dobre vijesti? Uz pravi odabir međuobroka, možete zadovoljiti žudnju za grickanjem i nahraniti svoje tijelo hranjivim tvarima koje su mu potrebne: vlaknima!
Većina ljudi ih ne unosi dovoljno, iako su to jedan od najvažnijih (i zanemarenih) ugljikohidrata za održavanje zdravlja crijeva. Dijetetičarka Frances Largeman-Roth podijelila je za Real Simple omiljene međuobroke s visokim udjelom vlakana .
Kokice
Ova glavna namirnica za kino ima iznenađujuću količinu vlakana. Tri šalice kokice nude čak 5,8 grama vlakana , što je gotovo četvrtina preporučenog dnevnog unosa (25 grama za žene, 38 grama za muškarce). Za proteine (i okus sira), nakon malo nutritivnog kvasca po kokicama. Largeman-Roth također predlaže da u kokice dodate kikiriki, jer 1/2 šalice ima oko šest grama vlakana , što vam donosi gotovo polovicu dnevnog unosa vlakana s jednim međuobrokom!
Nar
Još jedan neočekivani izvor vlakana: 1/2 šalice svježeg sjemena nara sadrži 5,7 grama vlakana. Umiješajte ih u jogurt ili ih upotrijebite kao dodatak zobenim pahuljicama za slatku hrskavost i dodatnu dozu vlakana, preporučuje Largeman-Roth.
Avokado
"Kad ljudima kažem da je avokado pun vlakana, često su šokirani", kaže Largeman-Roth, ali doista je mnogima omiljeno kremasto voće prepuno vlakana! Jedan avokado ima čak 14 grama vlakana, više od polovice preporučenog dnevnog unosa. Jedite ga samog, dodajte na tost ili ga ubacite u smoothie s drugim voćem bogatim vlaknima poput borovnice i maline .
Tamna čokolada
"Volimo je zbog okusa i teksture", kaže Largeman-Roth, ali tamna čokolada sadrži i zdravu dozu vlakana. Porcija od 30 grama tamne čokolade sa 70 do 85 % kakaa sadrži 3,09 grama vlakana. Budimo iskreni, vjerojatno ćete pojesti više od toga.
Humus
Pola šalice ovog omiljenog namaza sadrži 5,4 grama vlakana iz slanutka. Kombinirajte ga s celerom, brokulom ili mrkvom za međuobrok na kojem će vam crijeva biti zahvalna, kaže Largeman-Roth.