Fitness Vježbe za mršavljenje 02. veljače 2017.

Ponedjeljkom guza, a srijedom prsa i biceps? Kako odabrati dobrog trenera?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svatko u teretanu ili fitness centar odlazi s nekom motivacijom, zada si cilj koji želi postići i vremenski period u kojem će ga postići. Iako se oslanjanje na razne vodiče za trening i internetske tutoriale može činiti kao dobra ideja, najsigurniji i najbrži put prema postizanju zadanih ciljeva ipak je rad s trenerom.

Ključna pitanja koja si svaka osoba treba postaviti prije ulaska u teretanu i fitness centar su:

  1. „Što želim postići odlaskom u fitness centar?“
  2. „Koje ciljeve i u kojem vremenskom periodu želim ispuniti?“
  3. „Koji trener će mi pomoći da na najbolji način ispunim gore navedene ciljeve?“

Ovo zadnje pitanje namjerno naglašavam iz razloga što nije upitno trebate li trenera, već koju vrstu i u kojoj mjeri za ispunjavanje zacrtanih ciljeva i želja.

Vjerujem da većina polaznika fitness centara ima određene autoritete, primjerice Internet i YouTube gurue koje prati i čije treninge kopira na svojim treninzima. Također vjerujem i tvrdim da je to većinom apsolutno pogrešna strategija i dugoročno vam može donijeti više štete nego koristi.

Koliko vas je pokušalo samo popravljati kućanske kvarove prateći savjete s interneta? Većina, a u tu većinu spadam i ja. Međutim, koliko vas je neke veće i specifične kvarove uspješno riješilo? Istu analogiju možemo povući u primjeru potrebe za trenerom i stručnim nadzorom vašeg vježbanja. Da, za rješavanje jednostavnih i generalnih problema poput nedovoljne jakosti, manjka mišićne mase i viška potkožnog masnog tkiva, moguće je postići rezultate i bez trenera ali do određene razine. Nakon toga, napredak je sve manji i manji, masno tkivo se ne topi tako brzo kao i prije, a ogledalo više ne pokazuje zadovoljavajuće rezultate.

Tada kreću problemi: eksperimentiranje s čudnim programima i slušanje osobe s najvećim bicepsom u prostoriji. Ozljede nećemo ni spominjati, obzirom da se one nikako ne bi smjele događati rekreativcima. Da bi ti pomogli izbjeći te probleme navest ću neke razloge zbog kojih bi trebala imati trenera i na što treba paziti pri njegovom odabiru.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Trener je kompetentna, godinama educirana osoba

Pitanje koje postavim ljudima koji su skeptični oko potrebe savjetovanja s trenerom je slijedeće:

„Kad vam se razboli dijete, idete li kvartovskom prodavaču u trgovinu na pregled, ili odete osobi koja je provela godine i godine učeći i rješavajući baš te probleme koje vaše dijete ima? Ili možda postavite pitanje Googleu pa sami propisujete terapije i liječenje?“ Siguran sam da većina ipak ode obiteljskom liječniku ili specijalistu. Naravno, ukoliko imate male probleme poput viroze i glavobolje, ostati ćete kući i nećete tražiti hitnu stručnu pomoć.

Isti princip trebao bi se primijeniti u slučaju odlaska u fitness centre. To se posebno odnosi na vježbače početnike i na osobe sa specifičnim problemom/ciljem koji zahtijevaju veću razinu ekspertize i znanja.

Ukoliko niste iskusan vježbač sa automatiziranom tehnikom i znanjem o planiranju i programiranju trenažnog ciklusa, samostalno vježbanje može biti opasno poput ruskog ruleta. Možete postići neku razinu uspjeha, ali pitanje je kada će doći do problema i koliki će biti razmjeri te ozljede?

Zašto je važan razvoj mišića?

Trener je najsigurnija garancija da ćete ostvariti željene ciljeve

Koliko ste puta, prateći različite Internet stranice, eksperimentirali sa dodacima prehrane, magičnim 5 minutnim treninzima i različitim online programima koji vam obećavaju isklesane mišiće u 3 tjedna? Siguran sam da se još sjećate razočaranja u trenutku shvaćanja da ta obećanja ipak nisu realna i da za postizanje ciljeva ipak treba više vremena i truda.

Savjetovanje s trenerom i njegov nadzor osigurati će vam kontinuiran napredak i ostvarivanje željenih ciljeva u optimalnom i realnom vremenskom periodu. Većina ljudi pri odlasku u fitness centre želi izgledati bolje i/ili povećati mišićnu masu. Međutim, trebate biti svjesni da većina vježbača ima određene posturalne i mišićno- koštane disbalanse koji također iziskuju pažnju i određenu obradu. Možda niste svjesni da ste pod povećanim rizikom od različitih ozljeda i bolesti, a tehnika izvedbe obrazaca pokreta vam je loša. Sve su to razlozi zbog kojih vam je potreban stručan i kvalitetan trener.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Trener mora biti stručan i ekspert za cilj koji želite postići

Prva i najvažnija stavka donekle je objašnjena u prvom dijelu teksta. Mišićavo i lijepo definirano trenerovo tijelo definitivno ne treba biti glavna stavka i parametar pri odabiru. Uostalom, ne plaćate ga da on izgleda dobro, već da vama pomogne u postizanju tog cilja. Pitajte ga koje kompetencije posjeduje, na kojim seminarima i stručnim konferencijama je stekao potrebno znanje koji su garancija ostvarivanja vaših ciljeva. Ukoliko vam nije u stanju dati jasne odgovore na ova pitanja, a kvalifikacije su mu upitne razine, potražite drugo mišljenje.

Ako za cilj imate gubitak potkožnog masnog tkiva, a proteini i fat burneri su prvo što vam savjetuje – dajte petama vjetra. Vama treba uravnotežen plan prehrane prilagođen vašim karakteristikama i specifičnostima te sustavan rad. Suplementacija i različiti pripravci i dodaci prehrani preporučuju se naprednijim i vrhunskim sportašima (pri tome podizanje 100kg u deadliftu ne kategorizira nužno osobu kao naprednog vježbača).

Odaberite trenera koji je motiviran, ambiciozan i predan vašem cilju

Pitajte trenera da vam omogući kontakt sa svoja dva bivša klijenta različitih potreba. Zašto? Često viđam trenere koji imaju neadekvatan pristup u radu s klijentima. Ako vidite da je trener super motiviran u slučajevima kada radi sa naprednijim vježbačima, a letargičan i odsustan u radu s početnicima, definitivno nije osoba za vas.

Tipkanje na mobitel, gledanje televizora i hodanje po teretani za vrijeme individualnog treninga ne spada u poželjne osobine dobrog trenera. On bi trebao biti maksimalno posvećen svojim klijentima neovisno o stanju i spremnosti osobe, te pratiti kvalitetu izvedbe vježbi kako bi na vrijeme dao povratnu informaciju i korigirao loše obrasce pokreta.

Evo kako potrošiti što više kalorija na treningu

Provjerite kakav stil i strategiju vježbanja preporuča

Ne znam kako i zašto, ali uvriježeno je mišljenje da treneri čiji klijenti dan nakon odrađenog treninga nisu u stanju hodati i dignuti ruku spadaju u kategoriju vrhunskih stručnjaka. „No pain no gain“ i slični slogani kojima svakodnevno bombardira svoje pratitelje na društvenim mrežama samo su dio njegovog „branda“ i promocije. Možda doista ima znanja o transformacijskim učincima, ali ne zna prvi princip i pravilo rada sa rekreativcima: Vježbač se ne smije ozlijediti!

Ne trebate biti upaljeni i ne trebate se osjećati kao da vas je pregazio vlak nakon treninga. Upala mišića, poznatija kao DOMS (Delayed onset muscle soreness) predstavlja reakciju organizma na prekomjerni stres kojem ga izlažemo. Pojavljuje se najčešće u periodu od 24-72 sata nakon izlaganja tijela intezivnoj aktivnosti i ne spada u poželjne posljedice trenažnog procesa.

Lagano zatezanje ili osjetljivost područja koje ste vježbali u većini vremena je dobar znak. Kontinuirano teško izvlačenje iz kreveta i problemi pri sjedanju u automobil znak su da vaš trener ne zna što radi i da je pitanje trenutka kada će pretjerati i ozlijediti vas.

Nekada će vježbač/ica stvarno imati pretjeranu reakciju na trening, ali u tom slučaju trener će znati prepoznati to stanje i primijeniti određene mehanizme koji će ubrzati neutralizaciju pretjerane upale i omogućiti svom klijentu da nesmetano nastavi s vježbanjem. Za sve ostale slučajeve, potražite pomoć druge osobe.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dogovorite vremenski period za postizanje ciljeva – zlatno pravilo vašeg novčanika

Za kraj sam smo ostavili i ključno pitanje svih vježbača, a to je novac. Koliko je premalo, a koliko previše novca za jednog trenera? Odgovor bi bio: „IT DEPENDS!“ Nakon odrađenog razgovora pitajte trenera na osnovu čega će napraviti projekciju potrebnog vremena za postizanje vašeg cilja.

Prije izrade plana i programa potrebno je napraviti određenu dijagnostiku (iako je mali broj trenera provodi) kako bi se na najbolji način procijenilo trenutačno stanje vježbača. Isključivo na osnovi tih podataka klijentu se mogu dati kvalitetne i objektivne preporuke za vježbanje. Sve manje od toga je tapkanje u mraku i improvizacija trenera koja može i ne mora završiti dobro.

Preporuke poput: „10 ponavljanja po tri serije“ ili „ponedjeljkom guza, a srijedom prsa i biceps“ znače samo da taj trener svima pristupa isto i prepisuje iste programe. Nađite trenera koji će vam jasno i argumentirano pokazati ciljeve i progresiju treninga kroz dogovoreni vremenski period. Možda ćete ga platiti malo više, ali bar imate garanciju da ćete postići svoje ciljeve.

Generalno gledajući, isključivo o vama i vašoj motiviranosti ovisi postizanje željenih ciljeva. Ukoliko ste predani, spremni redovito trenirati i promijeniti prehrambene navike, rezultati će siguno biti zadovoljavajući. Ukoliko u taj proces uključite stručnu i predanu osobu, taj cilj može biti ostvaren još ranije i još bolje. Izbor je na vama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.