Fitness 24. svibnja 2024.

Koraci ili minute: kako je bolje pratiti tjelesnu aktivnost?

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bostonski istraživači odlučili su utvrditi je li bolje mjeriti tjelesnu aktivnost u minutama ili koracima.

"Prepoznali smo da se postojeće smjernice za tjelesnu aktivnost prvenstveno fokusiraju na trajanje i intenzitet aktivnosti, ali im nedostaju preporuke temeljene na koracima", rekao je glavni autor studije  dr. Rikuta Hamaya, koji radi u Odjelu za preventivnu medicinu u Brigham and Women's Hospital, piše NY Post.

Budući da sve više ljudi koristi pametne satove za mjerenje svojih koraka i općeg zdravlja, istraživači su uvidjeli važnost utvrđivanja usporedbe ciljeva temeljenim na koracima s ciljevima temeljenim na vremenu u njihovoj povezanosti sa zdravstvenim ishodima.

Prema postojećim smjernicama za tjelesnu aktivnost, odrasli bi trebali imati najmanje 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta i dva dana u tjedno raditi na jačanju mišića. Preporuke stručnjaka za korake su varirale na temelju istraživanja. 

Možda te zanima... Kako skratiti trening, a potrošiti više kalorija i 'proliti' više znoja Fitness

Oni najaktivniji smanjili su rizik od smrti ili kardiovaskularnih bolesti

Za najnovije istraživanje, objavljenom u JAMA Internal Medicine, 14.399 zdravih žena od 62 godine i starije nosilo je uređaje za mjerenje tjelesne aktivnosti sedam uzastopnih dana između 2011. i 2015. godine. Istraživači su otkrili da su se sudionice obično bavili sa 62 minute umjerene do snažne tjelesne aktivnosti tjedno, akumulirajući 5183 koraka dnevno.

Tijekom devetogodišnjeg razdoblja praćenja, oko devet posto sudionica je umrlo, a oko četiri posto je razvilo kardiovaskularnu bolest. Najaktivnijih 25 posto sudionica - prema broju koraka ili vremenu - smanjilo je svoj rizik od smrti ili kardiovaskularnih bolesti za 30 do 40 posto u usporedbi s najmanje aktivnom četvrtinom. 

Naposljetku, istraživači su otkrili da biranje između koraka ili minuta možda nije toliko važno kao postavljanje fitness cilja koji se uklapa u nečiji stil života.

"Za neke, posebno za mlađe pojedince, vježbanje može uključivati ​​aktivnosti poput tenisa, nogometa, hodanja ili trčanja, a sve se to može lako pratiti pomoću koraka", rekao je Hamaya. "Međutim, za druge vježbanje može značiti vožnju biciklom ili plivanje, gdje je praćenje trajanja aktivnosti jednostavnije". Hamaya je dodao da je zato važno da smjernice za tjelesnu aktivnost ponude više načina za postizanje ciljeva. Kretanje izgleda drugačije za svakoga, a gotovo svi oblici kretanja su korisni za zdravlje. 

Hamaya ima za cilj prikupiti više podataka o metrikama temeljenim na vremenu i koracima i proširiti veličinu uzorka, koji su uglavnom činile bijele žene višeg socioekonomskog statusa. .

"Naša otkrića dalje potvrđuju važnost dodavanja ciljeva temeljenih na koracima, kako bi se prilagodila fleksibilnost ciljeva koji funkcioniraju za pojedince s različitim preferencijama, sposobnostima i životnim stilovima", rekla je još jedna autorica studije epidemiologinja I-Min Lee. 

Možda te zanima... Znanstvenici otkrivaju optimalan dnevni omjer sjedenja, stajanja, spavanja i kretanja Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.