Fitness Vježbe za mršavljenje 19. studenoga 2018.

Bolovi u kralježnici, ramenima i kukovima: kako ih ukloniti?

Foto: Privatna arhiva Marina Škrobot
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na Danima ljepote i fitnessa u Zagrebu je predstavljen novi oblik fitnessa M-Body Motion, a mi smo razgovarali s njezinom kreatoricom Marinom Škrobot. Vježbanje u stojećem položaju je jedan od ključnih aspekata M-Body Motiona, a s obzirom na naš aktualni sjedilački način života.

"M-body Motion osmišljen je kao program koji neće bit samo jednosezonski hit u fitnessu. Cilj je da bude prepoznat kao program koji će rekreativcima omogućiti bolju funkcionalnost u svakodnevnom životu, a sportašima pomoći u njihovoj sportskoj izvedbi", rekla je kineziologinja Marina Škrobot.

Otvaranje kukova: Povećava fleksibilnost, oslobađa emotivne blokade i stanjuje bedra

 | Author: Privatna arhiva Marina Škrobot Foto: Privatna arhiva Marina Škrobot

Ovakav oblik vježbanja ciljano radi na stabilizaciji zglobova, kako ne bi došlo do mišićnog disbalansa i kompenzacije. Istovremeno, ispravljanjem posture, novim obrascima kretanja i jačanjem okolnih mišićnih struktura pomaže onima koji su zbog sjedilačkog načina života i nedovoljno ili jednoličnog kretanja postali manje mobilni. "Za takvu vrstu programa ne postoji dobna granica, on je namijenjen svima koji vole svoje tijelo. Također, M-Body Motion se može implementirati u treninge namijenjene profesionalnim sportašima, u vidu prevencija ozljeda, ciljanim pristupom na određene regije tijela, ovisno o vrsti sporta i potrebama sportaša. Praksa je pokazala da M-Body Motion kod vježbača smanjuje ili potpuno otklanja bol u kralježnici, koljenima, kukovima i ramenima", objasnila je Škrobot, a ovakav program trenutno se može isprobati u Puli u fitness centru Pump 'n'Jump.

Koja je prednost vježbanja u stojećem položaju?

Vježbanje u stojećem položaju je jedan od ključnih aspekata M-Body Motiona, a s obzirom na naš aktualni sjedilački način života, to nam dolazi kao obveza i nagrada. Tako najvjerodostojnije pratimo prirodne oblike kretanja. "Što se tiče samog pokreta, stojeći stav nam omogućava veće amplitude pokreta s kojima povećavamo dinamiku u treningu. Puno je veća mogućnost izvedbe kompleksnih vježbi, te tako jednim pokretom, utječemo na razvoj više motoričkih sposobnosti odjednom. Odlična pozicija za vježbe balansa, elongaciju kralježnice i stabilizaciju trupa", objasnila je Škrobot. 

Ono što smatra ključnim u vježbanju je načelo kontinuiranosti. "Kontinuitet je ono što će vas dovesti do cilja, ovisno o tome koji program ste odabrali", rekla je kineziologinja Marina Škrobot.

 | Author: Privatna arhiva Marina Škrobot Foto: Privatna arhiva Marina Škrobot


Rekviziti prilikom vježbanja - da il ne?

Pobornica je pametnog treniranja, što znači da i kod odabira ciljeva treninga moraš biti realna. "Odlučiti je li to nešto što je potrebno tvome tijelu, hoćeš li se osjećati bolje ili gore i kakve će posljedice takav trening dugoročno ostaviti na tvoje tijelo", objasnila je Marina Škrobot te dodala da je pobornica rekvizita: "Volim reći kako smo sebi sami najbolji i najteži rekvizit, ali da, definitivno nam rekviziti pomažu u treninzima. Bilo da nam pružaju otpor, povećavaju amplitude, služe kao produžetak tijela, svakako ih uvodite u svoje treninge. Ista vježba sa i bez rekvizita ima potpuno drugi učinak na naše tijelo."

Popularni jednosezonski treninzi u fitness centrima

Ono s čime se trenerica Škrobot nikako ne slaže su jednosezonski treninzi imaju kratkoročne rezultate. "Fitness industrija, kao i sve industrije, prati trendove i u skladu s time izbacuje nove programe i nudi postizanje boljih rezultata u kraćem vremenu. To je nešto što nam ne nudi dugovječnost, ali dugoročno ostavlja negativne posljedice na naše tijelo. Smatram kako su najbolji programi i oni koji će najduže „živjeti“ u fitness industriji, oni koji vježbačima pomažu u osvješćivanju njihova tijela i pokreta, to je nešto što je baza svakog treninga", objasnila je Škrobot. 

 | Author: Privatna arhiva Marina Škrobot Foto: Privatna arhiva Marina Škrobot

Vježbe mobilnosti i fleksibilnosti

"U današnje vrijeme teško je govoriti o odabiru treninga s obzirom na dob. Već spomenuti sjedilački način života i ne kretanje, razlog su zašto dobna granica pada i sve ranije se javlja potreba za treninzima u kojima se stavlja naglasak na mobilnost, fleksibilnost, stabilizaciju i druge motoričke sposobnosti koje nam pomažu u savladavanju dnevnih obveza bez ograničenja i boli. U svakom slučaju, svaka životna dob je dob za vježbanje i pokret ovisno o potrebama i ciljevima koje smo postavili", objasnila je Škrobot. 

Koliko je bitno tijekom vježbanja imati interakciju tijelo i um?

Naglasila je važnost interakcije uma i tijela tijekom vježbanja te kako se cijela njezina filozofija treninga bazira na tome. "Svjesnost o tijelu i pokretu je nešto što moramo postići kako bismo mogli odraditi trening i iz njega dobiti maksimalan učinak", rekla je Škrobot te istaknula svoje tri zdrave navike: "Svakodnevna šetnja, redoviti treninzi i izbalansirana prehrana su moje tri navike, a ujedno i nešto što bih svima preporučila."

Abargo-Ravnoteza Možda te zanima... Pomlađena kralježnica u 30 dana Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.