Fitness Blic vježbe 17. srpnja 2018.

Otvaranje kukova: Povećava fleksibilnost, oslobađa emotivne blokade i stanjuje bedra

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako imaš sreće nećeš primijetiti da imaš zatvorene kukove sve dok ne dođeš na sat joge i pokušaš napraviti jednu od brojnih vježbi usmjerenih upravo na taj dio tijela. Međutim, ako osjećaš teškoće prilikom sjedenja, hodanja, trčanja i kretanja općenitu to je pouzdan znak da su ti kukovi preopterećeni, naravno ako se isključe drugi mogući uzroci. Donosimo ti mali test kako da provjeriš "stanje" svojih kukova.

Test: Stani uspravno i pogledaj u kojem smjeru su okrenuti tvoji nožni prsti. Ako su orijentirani više u stranu, a ne prema naprijed to je znak da su kukovi preopterećeni i da ih treba rastegnuti. Svaka pretjerana aktivnost bilo da se radi o primjerice previše trčanja ili previše sjedenja može uzrokovati ovo stanje.

Kuk je najveći zglob u ljudskom tijelu, a funkcionira tako da može izdržati ponavljajuće pokrete i tjelesnu masu. Hrskavica prilikom kretanja smanjuje trenje te tako sprečava nastanak oštećenja. S vremenom se hrskavica troši, slabi vezivno tkivo i mišići, a time kuk postaje izloženiji ozljedama i lomovima. Nije uvijek lako detektirati da bol dolazi iz kuka jer obično počinje u donjem dijelu leđa i šiti se na kukove. Simptom koji može upozoriti da se ipak radi o boli u kuku ili kukovima je i pojačana bol u tom dijelu tijela nakon intenzivne fizičke aktivnosti.

 | Author: Nina Levačić Privatni album Foto: Nina Levačić Privatni album

Možda te zanima... Yin joga: Poboljšava zdravlje unutarnjih organa i uči strpljenju Fitness Možda te zanima... Kundalini joga za parove: Ostvarite bliskost i postignite kozmičku ekstazu Fitness

Kako ne bi došlo do ovih ili još gorih simptoma dobro je raditi vježbe za razgibavanje kukova. Vježbe istezanja učinit će tvoje mišiće lijepo izduženim, a osim toga postoji i tumačenje da nefleksibilni kukovi šalju i određenu poruku o psihološkom stanju.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

"Osim fizičkog tijela kojim se danas najviše bavimo, bitno je osvijestiti i ono suptilnije - emocionalno tijelo. Naše emocionalno tijelo sastavljeno je od tereta kojeg smo si natovarili od rođenja do danas i uporno ga nosimo. Iako se ne vide, emocije imaju svoju težinu i one se skladište i stvaraju teret po određenim dijelovima našeg fizičkog tijela.

Kada govorimo o kukovima, često se spominje da su naši odnosi i emocije pohranjeni upravo u njima. U zdjelici su pohranjene emocije koje nosimo od naših prvih dana postanka, naših roditelja i tu su uskladištene emocije koje vrlo često određuju naše ponašanje", objasnila je Nina Levačić, učiteljica joge u studiju OM u Zagrebu i urednica web portala za jogu udahni.com.

Nina je otkrila nekoliko joga položaja koji će ti pomoći da otvoriš kukove i oslobodiš se sputavajućih emocija:

Eka Pada Adho Mukha Svanasana

Dođi u položaj Psa prema dolje. Korijen palca na dlanovima čvrsto drži u podu kao i stopala. Ako ti pete ne dotiču pod, savij koljena i izduži kralježnicu. Otvori kuk tako da saviješ podignuto koljeno. Ova asana će otvoriti mišiće u kukovima i pripremiti ih za neke od dubljih položaja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Utthan pristhasana

Položaj guštera izvrsna je asana za otvaranje kukova! Savij nogu u koljenu tako da ti koljeno ne prelazi gležanj. Koljeno druge noge spusti iza u pod - ako osjetiš nelagodu u koljenu, stavi dekicu ispod. Savij torzo i nježno spusti podlaktice i dlanove u pod. Stražnje koljeno podigni od poda i ostani u ovom položaju 5 do 10 udaha i izdaha i istegni stražnje bedro na način da ga dižeš prema stropu, a prsa prema naprijed kroz ruke.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Eka Pada Rajakapotasana

Savinij desno koljeno tako da je gležanj blizu prepona. Prsti ruke dotiču pod. Lijeva noga je položena unatrag, ispružena je tako da dotiče pod, koljeno je ravno, prednji dio stopala dodiruje tlo, dok je taban okrenut prema stropu. Spusti desni gluteus na pod i pritisni trtičnu kost naprijed kako bi produljila donji dio leđa. Ostani nekoliko dubokih udaha i izdaha u ovom položaju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.