Fitness 24. studenoga 2016.

Yin joga: Poboljšava zdravlje unutarnjih organa i uči strpljenju

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Yin joga je nježan i revitalizirajući stil joge nastao pod utjecajem taoističke filozofije, budističkih tehnika meditacije (vipasana, jhane...) i klasične hatha joge, kojim se jača svijest osobe o njezinom tijelu na jedan dublji i suptilniji način.

Sat yin joge temelji se na zadržavanju određenog položaja (asane) oko pet minuta, a ponekad i dulje. Dakle, kad se uđe u određeni položaj u njemu se ostaje određeno vrijeme i pritom se koncentracija usmjerava na disanje. Udah je na četiri (brojiš do četiri prilikom udaha i ponovno do četiri prilikom izdaha), a i udah i izdah su kroz nos. Položaji su uglavnom usmjereni na aktiviranje donjih dijelova tijela – kukova, zdjelice, unutarnjih bedara i donjeg dijela kralježnice. Pokretima yin joge intenzivno se aktiviraju vezivna i dubinska tkiva. Praksa yin joge pojačava cirkulaciju i povećava fleksibilnost zglobova, jača protok energije i poboljšava zdravlje organa, snaži imunitet i stabilizira emocionalno stanje. Yin joga je meditativna praksa i njeguje unutarnju tišinu, a zbog dugog zadržavanja položaja kultivira strpljenje.

Razlika između yin yoge i drugih jogijskih stilova

"Svoje ime yin joga vuče iz taoističke tradicije. Pojam yang odnosi se na pokret, nerijetko pokret koji se ponavlja, stvarajući pritom toplinu u tijelu. Pokret yin odnosi se na pronalaženje smiraja (smirenosti) tijela i njegovoga hlađenja. Sama teorija nalaže da nam je potreban i yang i yin da bismo postigli ravnotežu i održavali optimalno stanje tijela i kondiciju", objašnjava Andrija Bosanac -Schroetter, certificirani joga učitelj i akademski glazbenik, koji sate yin yoge redovito drži u Om yoga studiju u Zagrebu.

Bosanac se u svoja prva proučavanja istočnjačkih tradicija upustio 2003. godine kada je otišao na svoje prvo putovanje u Indiju, gdje je uz predano proučavanje vedskih tekstova i raznih filozofskih škola, došao do svog prvog yoga sata u tradiciji klasične Hatha joge. Njegovo yoga putovanje nastavlja se kroz dinamične (yang) stilove Ashtange, Vinyase i Power joge, kao i upoznavanje sa nježnijim i suptilnijim stilom yin yoge koju predano vježba od 2011. godine. Kako je jedan od njegovih glavnih životnih principa balansiranje energije (muško - žensko, shiva - shakti, yin - yang.....), takav je i njegov pristup jogi. Bez obzira na stil (yin/yang), poseban značaj pridaje svjesnom i opuštajućem načinu vježbanja.

Aktivira i opušta vezivna tkiva

Vježbanjem yin joge prvenstveno se aktiviraju i opuštaju vezivna tkiva (tzv. yin tkiva) tijela. "Ta tkiva vježbamo tako da se onaj tko vježba dulje vrijeme zadržava u određenim pozicijama pozicijama, opuštajući mišićnu aktivnost tijela. Tako se u balans dovodi yin i yang koncept našeg tijela (vezivna i mišićna tkiva / ženska i muška energiju tijela). Same pozicije nisu toliko fizički zahtjevne, budući da u yin jogi ne postoji određeni ideal kako asana treba izgledati. Uzimajući određene dijelove vipasane (tehnika meditacije), vježbajući yin yogu, također vježbamo i mentalnu aktivnost. Svaki sat yin joge počinjemo kratkom meditacijom i otpuštanjem napetosti - fizičkih, mentalnih, emotivnih", govori Bosanac i naglašava da se redovitim vježbanjem yin yoge i određenim “yang” aktivnostima (dinamičniji stilovi joge, kardio vježbe, trčanje i sl.)  tijelo i um dovode u balans.

Odlična za profesionalne sportaše

Yin yoga se preporučuje svim vježbačima, bez obzira kojom se fizičkom aktivnošću bave i osobama svih dobnih skupina. "Posebno se preporučuje vrhunskim i profesionalnim sportašima kojima se uglavnom ozljeđuju 'yin' tkiva (tetive, ligamenti, zglobovi, koljena, kukovi), jer su današnji treninzi uglavnom fokusirani na izgradnju i vježbanje mišićnih tkiva", kaže Bosanac i tumači da ne postoji pravilo koliko bi se često trebala prakticirati yin joga: "Treba uzeti u obzir brojne faktore poput: dobi vježbača, zdravstvenog stanja, dosadašnjeg načina vježbanja. Ako redovito vježbaš jogu ili neke druge 'yang' stilove (borilački sportovi, trčanje, biciklizam), preporučljivo je dva do tri puta tjedno vježbati yin yogu, kako zbog balansa mišićnih tkiva s vezivnim tkivima, tako i zbog vježbanja fokusa korištenjem tehnika vipasane. Yin jogu se može vježbati i svaki dan, odnosno joga asane na yin način, osobito se preporučuju vježbe poput leptira, polu leptira, gusjenice, jelena, labuda jer pomažu pri opuštanju tijela, sprječavanju fiksacije u zglobovima, jačaju vezivna tkiva i poboljšavaju opće zdravstveno stanje organizma."

Podrijetlo yin joge

Ovaj stil joge, izvorno nazvan taoističkom jogom, na zapadu je predstavio Paulie Zink, koji ga je usvojio kod kineskog učitelja borilačkih vještina po imenu Cho Chat Ling. Godinama kasnije Paul Grilley, učenik Paulieja Zinka, povezao je anatomiju ljudskog tijela, klasične yoga asane i taoističku filozofiju u jedinstvenu yin joga praksu te je popularizirao u svijetu. Sam naziv yin jogi dala je svjetski poznata učiteljica joge Sarah Powers, vježbajući  s Paulom Grilleyjem i otkrivajući brojne dobrobiti ovog opuštenog, a istovremeno vrlo direktnog i izazovnog načina vježbanja.

Vježba gusjenica

Namjesti se u ugodnu sjedeću poziciju. Prporučljivo je sjesti na jastuk.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Spoji stopala ili ako želiš raširi ih nekolilo centimetara.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na udah izduži kralježnicu prema gore, s izdahom zaobljene kralježnice spuštaj srce prema koljenima. Zadrži poziciju od dvije do pet minuta.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Vježba leptir

Namjesti se u ugodnu i stabilnu sjedeću poziciju. Noge ispruži, savij koljena prema podu i spoji stopala.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na udah izduži kralježnicu prema gore, s izdahom zaobljene kralježnice spuštaj čelo prema stopalima.
Ispod koljena stavi ciglicu ili jastuk. Zadrži poziciju od dvije do pet minuta.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Doznaj više o moćnoj kundalini jogi

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.