Fitness 12. travnja 2018.

Kundalini joga za parove: Ostvarite bliskost i postignite kozmičku ekstazu

Foto: PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bilo da tražiš partnera, želiš popraviti svoj odnos s postojećim partnerom ili nastaviti živjeti “savršeni” odnos, Kundalini joga ti može u tome pomoći. Kundalini joga je znanost, umjetnost i tehnika koja omogućava pojedincu pristup i korištenje svoje vlastite stvaralačke snage za podizanje svijesti, ozdravljenje i mnoge druge namjene.

Ljiljana Valdec Horvat (Sat Kriya Kaur), učiteljica Kundalini joge iz Zagreba otkriva kako tu stvaralačku energiju iskoristiti za bolje odnose, ako si u vezi ili pronalaženje svoje srodne duše ako si sama (vježbe za samce objavit ćemo na portalu Zdrava Krava sljedeći četvrtak 19. travnja). "Kundalini energija s kojom smo svi rođeni je snaga koja uspavana leži u bazi naše kralježnice. Kada se probudi ujedinjuje nas s univerzalnom energijom te osnažuje novom sviješću i mogućnostima koje teško možemo zamisliti dok ta energija leži uspavana. Kundalini joga je vrlo moćan stil joge. Iako dijeli isti cilj kao i ostali stilovi joge – buđenje kundalini energije i sjedinjenje s univerzalnim, božanskim izvorom, može dati rezultate i do 16 puta brže. Također ju je lakše vježbati i zahtjeva manje vremena.

Neki položaji u drugim stilovima joge mogu biti prilično zahtjevni i mnogi ljudi ih jednostavno ne mogu izvesti ili nemaju dovoljno vremena za vježbu. Kundalini joga je sigurna za svakoga bez obzira prakticira li već jogu ili je početnik. Također, Kundalini joga je ‘zarazna’. Nakon što iskusimo rezultate, želimo više. Razlog tome je što se s buđenjem te energije unutar nas također oslobađaju hormoni sreće, a na tisuće setova i meditacija pokrivaju sve faze ljudskog iskustva", objašnjava Sat Kriya Kaur.

Raditi jogu zajedno, kao par, jedan je od najdubljih načina kako unaprijediti svoj odnos

Postoje određene vježbe koje rade parovi kako bi ujedinili energije polariteta (mušku i žensku) koristeći specifične asane, mudre, pranayame i meditacije, govori učiteljica Sat Kriya Kaur i nastavlja: "To će sinkronizirati tvoju energiju s partnerovom, te stvoriti snažnu vezu između vas koja nadilazi vaša fizička tijela. Možete se pripremiti na spajanje svojih duša. Vježbe se rade u parovima (muškarac - žena, muškarac - muškarac ili žena - žena). One balansiraju muški i ženski polaritet unutar nas (Yin i Yang), vode nas ka višoj svjesnosti u kojoj osjećamo božansko unutar sebe, ali i u partneru. To je ukupno spajanje polariteta, aura, duhovnosti i svijesti. Dvije aure postaju jedna."

Joga2630 Možda te zanima... Kundalini joga: Što je, kako djeluje, kako se prakticira po čemu se razlikuje od drugih tehnika Fitness

Možda te zanima... Tri zakona i meditacija uz koje ćeš privući pozitivne događaje u život i postati magnetična! Ljepota i relax

Venera kriye mijenjaju kemiju mozga, a parovi doživljavaju ekstazu

Učiteljica Kundalini joge objašnjava da Odnos/veza zahtijeva senzibilnost i osluškivanje potreba i želja partnera: "Ako, par može slušati jedan drugoga bez suda, okrivljavanja ili kritika, to će dati rezultate u svim područjima odnosa. Zajedničke šetnje, čitanje inspirativnih citata, pjesama, zavjeti jedno drugome, masaža, samo su neke od ideja kako da učvrstite svoj odnos. No, neke od najmoćnijih tehnika za izgradnju odnosa su joga i meditacija u paru (Venera kriye). Kada Shakti (ženski princip energije) obožava Shivu (muški princip), a Shiva se topi kao nektar u Shakti, nastaje jedinstvo."

Ako to nije čin obožavanja i viđenja božanskog u partneru onda je to samo čin gdje se sudaraju dva ega, kaže Sat Kriya Kaur i savjetuje: "Stoga njeguj bezuvjetnu ljubav i prihvaćanje i odnos će cvjetati. Venera kriye djeluju tako da stvaraju neurokemijske promjene u mozgu, čime parovi doživljavaju iskustvo ekstaze i zajedničkog blaženstva. One su odlična duhovna praksa, ali i priprema za vođenje ljubavi. Posebno su učinkovite ako parovi izaberu jednu Kriyu i prakticiraju je dosljedno 40, 90 ili čak 120 dana kako bi se poboljšao neki od aspekata njihove veze. One umiruju ograničavajući i štetan glas ega, čime se aktivira neutralni (meditativan um) i energija srca. Par će tada doživjeti veće povjerenje, intimnost ali i drugačiji (sveti) seks."

Vježbe za parove

Kundalini joga je vrlo sveta praksa stoga prije početka bilo koje vježbe otpjevamo mantru Ong Namo Guru Dev Namo tri puta kako bi se u startu povezali s višim energijama svjesnosti, a naša praksa bila što učinkovitija i sigurnija. Svaku praksu završimo riječima Sat Nam.

Početak rada s Venera kriyama

Venera kriye su vrlo snažne jogijske tehnike. Moraju se provoditi samo u najvišoj svijesti. Fokus ostaje u srcu, projektirajući ljubav i brigu za partnera. Takva praksa proširuje naše više centre (chakre), te se kao takva ne bi trebala koristiti za površne senzualne ili seksualne manipulacije ili iskorištavanje druge osobe. Ako su ove tehnike zloupotrebljavaju na bilo koji način, rezultat može ne samo izostati već i biti štetan za obje strane.

Možda te zanima... Svi to tražimo: Jedna vježba za postizanje apsolutnog mira u glavi Fitness Možda te zanima... Jedna vježba iz kundalini joge koja čini čuda za štitnjaču Fitness

Venera kriye nemoj prakticirati duže od tri minute. Samo jedna Venera Kriya se može prakticirati u roku od jednog sata. Ako se ipak odlučiš za više kriya neka protekne više od jednog sata do sljedeće vježbe. Za početak bilo koje Venera kriye, sjedni ispred partnera, stavi ruke u molitvu (spojenih dlanova) ispred srca i otpjevaj mantru Ong namo Guru Dev namo tri puta. S rukama i dalje ispred srca gledaj partnera u oči, a zatim spusti čelo na pod u znak priznanja partnerove energije i svoje više svjesnosti.

Projiciraj ljubav iz svoga srca, osvijestite bilo koju pozitivnu misao koju želiš, kao što je: "Mi zaslužujemo sve što nam Svemir može ponuditi", ili "Ova meditacija će biti blaženo, duhovno iskustvo za nas oboje." Po završetku svake Venera Kriye, stavi sklopljene dlanove na centar srca i izrecite mantru "Sat Nam" (priznavanje istine i božanskog u meni i tebi) i zahvali partneru. Zatim se potpuno opusti nekoliko trenutaka ili ostani u meditaciji. Vježbe radi u odgovarajućem ambijentu, na mirnom i inspirativnom mjestu, opuštena i neometana.

Vježba 1

Sjednite kao na fotografiji stopala se dodiruju (ako je potrebno možete saviti koljena). Primite se za ruke, držite kralježnicu ravno. Gledaj partneru u oči i projektiraj božansku ljubav prema njemu. Dišite prirodno. Jednu minutu. Nastavite s vatrenim dahom (intenzivno disanje dijafragmom kroz obje nosnice kao da “njuškamo”, dolje u tekstu je opširno objašnjeno kako se izvodi) još dvije minute. Za kraj: Duboko udahnite – zadržite dah koliko je ugodno – izdahnite, kratko zadržite dah, opustite se.

 | Author: PIXSELL Foto: PIXSELL

Vježba 2

Zauzmite poziciju kao na fotografiji, dodirujući partnerove dlanove. Zatvorite oči, koncentrirajte se na energije u vašim rukama osjećajući jednu životnu struju kako teče kroz vas oboje. Vježba se izvodi od jedne do tri minute. Kraj: Udah – zadržite dah 30 sekundi, izdahnite, ponovite još dva puta. Zatim oboje stavite ruke u molitvu (Slika 3), meditirajte na svoju vlastitu osobnost, šarm i ljepotu. Osvijestite da ste božanska bića, vježbu radite dvije i pol minute. Za kraj: duboko udahnite, zadržite dah, izdahnite.

 | Author: PIXSELL Foto: PIXSELL

Vježba 3

Sjednite na pete (kao na fotografiji) dodirujte dlanove samo vrhovima prstiju. Pogled fiksirajte u partnerov i šaljite jedan drugome božansku ljubav. Vježbu radite dvije do tri minute. Kraj: Udahnite – zadržite dah – izdahnite – zadržite dah – udahnite, opustite se.

 | Author: PIXSELL Foto: PIXSELL


Vježba 4

Stanite okrenuti leđima partneru, isprepletite prste s partnerovim. Kralježnice se dodiruju, osjetite tijek energije u svojoj i partnerovoj kralježnici. Meditirajte da ste beskonačno, jedno u univerzalnoj svijesti. Dišite prirodno dvije minute.

 | Author: PIXSELL Foto: PIXSELL

Zatim odvojite ruke i zasebno se spustite u pretklon rukama dodirujući tlo, mišići gluteusa vam se dodiruju, a noge su po mogućnosti opružene. Ostanite u ovoj poziciji jednu minutu. Polako se podignite s udahom, kralježak po kralježak.

 | Author: PIXSELL Foto: PIXSELL

Opis vatrenog daha:

Vatreni dah jedna je od najmoćnijih pranajama. To je energičan, ritmičan dah kroz koji je uključen pupčani centar i solarni pleksus (dijafragma). Dišemo brzo kroz obje nosnice, a udisaj i izdisaj su jednakog intervala. Na udah pupak ide van, na izdah prema kralježnici. Točka pupka i dijafragma kontroliraju disanje.

Važno je da je kralježnica ravna, a prsni koš podignut, dok samo tijelo ostaje relativno mirno i opušteno, samo je točka pupka aktivna. Mjere opreza: Započni oprezno i promatraj kako se osjećaš. Ako se osjećaš loše, uspori disanje ili diši prirodno kroz obje nosnice. Ovo vrijedi i za žene u prva dva dana ciklusa, trudnice te djecu mlađu od 16 godina.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.