Zdravlje 07. veljače 2024.

Što znače rezultati krvnih pretraga i kako ih protumačiti

Foto: Unsplash Vađenje krvi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Doznajte što o svom zdravlju možete otkriti preko krvne slike. Što je kompletna krvna slika, a što krvni panel, a što diferencijalna krvna slika. Kako se tumače rezultati krvnih pretraga te što znači ako imate povišene ili snižene vrijednosti eritrocita, leukocita, hemoglobina, hematokrita, trombocita te što su eritrocitne konstante, a što trombocitne konstante.

Krv ima brojne uloge u održavanju zdravlja. Sadrži niz komponenti, uključujući crvena krvna zrnca koja prenose kisik, hranjive tvari i hormone, bijele krvne stanice koje uklanjaju otpadne tvari i podržavaju imunološki sustav, plazmu koja regulira temperaturu te trombocite koji pomažu kod zgrušavanja. Unutar krvi također se nalaze brojne molekule nastale kao nusproizvodi normalnih biokemijskih funkcija. Te molekule pokazuju kako vaše stanice reagiraju na bolest, ozljedu ili stres, a znanstvenici ih često nazivaju biološkim markerima ili biomarkerima. Tako biomarkeri u uzorku krvi mogu predstavljati snimku trenutnog biokemijskog stanja organizma, a njihovom analizom možete dobiti informacije o različitim aspektima vašeg zdravlja.

"Kao toksikolog, proučavam učinke lijekova i zagađivača okoliša na ljudsko zdravlje. U svom radu oslanjam se na razne biomarkere, od kojih se mnogi mjere konvencionalnim testovima krvi. Razumijevanje onoga što se uobičajenim krvnim testovima mjeri može vam pomoći da bolje protumačite rezultate", savjetuje Brad Raisfeld, prof. biokemije na Colorado State University.

Što je kompletna krvna slika, a što diferencijalna krvna slika?

Ovisno o laboratoriju koji je analizirao uzorak, rezultati krvnog testa mogu se podijeliti na pojedinačne testove ili povezane testove koji uključuju osnovni metabolički panel (paneli su određene skupine testova)  ili kompletnu krvnu sliku (KKS). Kompletna krvna slika nije jedinstvena pretraga već niz pretraga u koje spadaju: broj leukocita, broj eritrocita, koncentracije hemoglobina, hematokrita, broja trombocita, indeks eritrocita (MCV, MCH, MCHC, RDW), indeksa trombocita (MTV, PDW), DKS-a (diferencijalna krvna slika ili leukogram jer određuje stanje leukocita). DKS nije dio kompletne krvne slike, ali se radi u slučaju da se potvrdi ili odbaci sumnja na određena stanja poput autoimunih bolesti, upalnih stanja, leukemije i poremećaja koštane srži.

Rezultati KKS-a pomažu liječniku da razlikuje akutne i kronične upale te bakterijske i virusne infekcije kao i da preporuči preventivnu njegu, otkrije potencijalne bolesti i prati opće zdravstveno stanje. Za svaku stavku iz krvne slike postoje referentne vrijednosti s kojima možete usporediti dobivene vrijednosti. Referentne vrijednosti su gornja i donja granica unutar koje su rezultati testova većine zdravih ljudi. Referentni interval temelji se na statističkim analizama testova velikog broja pacijenata u referentnoj populaciji.

Očekuje se da će normalne razine nekih biomarkera varirati među skupinama ljudi, ovisno o njihovoj dobi, spolu, etničkoj pripadnosti i drugim obilježjima. Stoga se odvojene referentne populacije često stvaraju od ljudi s određenim atributom. Na primjer, referentna populacija može uključivati sve žene ili svu djecu. Pacijentova vrijednost testa tada se može na odgovarajući način usporediti s rezultatima iz referentne populacije koja im odgovara. Krvne pretrage rade se iz krvi dobivene iz vene  ili uzimanjem kapilarne krvi ubodom u jagodicu prsta, resicu uha ili pete u novorođenčadi. Rezultati dobiveni pretragom kapilarne krvi su niži za oko 5 % od rezultata dobivenih pretragom venske krvi. Metoda određivanja je elektronski brojač krvnih stanica.

Tumačenje rezultata krvnih pretraga

"Postoje brojni krvni testovi namijenjeni testiranju specifičnih aspekata zdravlja. To uključuje panele koji promatraju stanične komponente krvi, biomarkere funkcije bubrega i jetre i još mnogo toga. Umjesto da opisujemo svaki panel, pogledajmo hipotetsku studiju slučaja koja zahtijeva korištenje nekoliko panela za dijagnosticiranje bolesti", kaže prof. Reisfeld i iznosi primjere.

Pacijent posjećuje liječnika zbog umora koji traje nekoliko mjeseci. Brojni čimbenici i poremećaji mogu rezultirati dugotrajnim ili kroničnim umorom. Na temelju fizičkog pregleda, drugih simptoma i povijesti bolesti, liječnik sumnja da bi pacijent mogao patiti od nekog od sljedećih stanja: anemije, slabog rada štitnjače ili dijabetesa. Krvne pretrage mogu pomoći da se dodatno suzi uzrok umora.

Anemija je stanje koje uključuje smanjeni kapacitet krvi za prijenos kisika zbog niže razine crvenih krvnih stanica u odnosu na referentne vrijednosti ili smanjene količine hemoglobina koji tim stanicama omogućuje prijenos kisika. Panel kompletne krvne slike mjeri različite komponente krvi kako bi pružio sveobuhvatan pregled stanica od kojih se sastoji. Niske vrijednosti broja crvenih krvnih zrnaca ili eritrocita, hemoglobina ili Hb i hematokrita ili HCT ukazivale bi da pacijent boluje od anemije.

Hipotireoza je poremećaj u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. To uključuje hormon koji stimulira štitnjaču ili TSH, koji potiče štitnjaču na otpuštanje dva druga hormona: trijodtironina ili T3 i tiroksina ili T4. Krvna slika ili panel pokazat će jesu li ovi hormoni štitnjače unutar referentnih (preporučenih) vrijednosti.

Dijabetes je bolest koja se javlja kada je razina šećera u krvi previsoka. Prekomjerne molekule glukoze u krvotoku mogu se vezati za hemoglobin i formirati ono što se naziva glikirani hemoglobin ili HbA1c. Test hemoglobina A1c mjeri postotak prisutnog HbA1c u odnosu na ukupnu količinu hemoglobina. Ovo daje povijest razine glukoze u krvotoku tijekom razdoblja od otprilike tri mjeseca prije testa.

Možda te zanima... Povišen kreatinin u krvi: Zašto se pojavljuje i što znači? Zdravlje

Dodatne informacije pruža osnovni metabolički panel, koji mjeri količinu različitih tvari u krvi. To uključuje:

  • Glukoza, vrsta šećera koja daje energiju tijelu i mozgu. Relevantno za dijabetes, mjeri razinu glukoze u krvi u vrijeme testa.
  • Kalcij, mineral neophodan za pravilan rad živaca, mišića i srca.
  • Kreatinin, nusprodukt mišićne aktivnosti.
  • Dušik uree u krvi, ili BUN, količina otpadnog produkta uree koju bubrezi pomažu ukloniti iz krvi. Oni pokazuju stanje metabolizma osobe, zdravlje bubrega i ravnotežu elektrolita.

"Razumijevanje svrhe krvnih pretraga i kako ih tumačiti može pomoći pacijentima da se udruže sa svojim liječnikom i postanu bolje informirani o svom zdravlju", smatra Raisfeld.

krvna slika Možda te zanima... Povišeni urati u krvi: Na što ukazuju i kako si pomoći? Zdravlje

Krvna slika, vrijednosti

Eritrociti

Eritrociti (Er) ili crvena krvna zrnca  su najbrojnije stanice u krvi i odgovorni su za prijenos kisika iz pluća do različitih tkiva i organa te za uklanjanje ugljičnog dioksida iz tijela

Referentne vrijednosti
Muškarci 4,5 – 6,3 x 10 na 12/l
Žene 4,2 – 5,4 x 10 na 12/l

  • Što znači povećan broj eritrocita? Dehidratacija, policitemija (rijetko oboljenje).
  • Što znači smanjen broj eritrocita? Jedan je od pokazatelja anemije zajedno sa hematokritom, hemoglobinom i eritrocitnim konstantama.
uzorak krvi Možda te zanima... Eritrociti i hemoglobin: Što kada su povišeni ili sniženi? Zdravlje

Leukociti

Leukociti (Le) ili bijela krvna zrnca. Leukociti su vrsta bijelih krvnih stanica koje pomažu u zaštiti tijela od bolesti i infekcija. Leukociti se dijele na stanice koje sadrže fine granule, tzv. granulocite (neutrofili, eozinofili i bazofili) te na stanice koje ne sadrže zrnca u citoplazmi - limfociti i monociti. Prilikom kontrole gleda se ukupan broj leukocita kao i ponašanje pojedinih vrsta leukocita (njihovi međusobni odnosi, izraženi u obliku relativnih postotaka ili u apsolutnom broju).

Referentne vrijednosti
4 – 10 x 10 na 9/l

  • Što znači povećan broj leukocita? Bakterijska infekcija.
  • Što znači smanjen broj leukocita? Virusno oboljenje, leukocitoza, nuspojava određenih lijekova i kemoterapije.
laboratorij Možda te zanima... Povišeni leukociti u krvi mogu ukazivati na sljedeća stanja Zdravlje

Hemoglobin (Hb)

Hemoglobin je sastojak eritrocita i predstavlja proteinski kompleks koji prenosi kisik iz pluća u tkiva i ugljični dioksid iz tkiva natrag u pluća.

Referentne vrijednosti
Muškarci 140 – 180 g/l
Žene 120 – 160 g /l

  • Što znači kada je hemoglobin smanjen? Anemija (gleda se s eritrocitima i hemoglobinom i željezom).
anemija Možda te zanima... 6 znakova anemije i prirodni načini prevencije Zdravlje

Hematokrit (Htc)

Hematokrit predstavlja volumen eritrocita u jedinici pune krvi.

Referentne vrijednosti
Muškarci 0,40 – 0,50 L/l
Žene 0,35 – 0,48 L/l

  • Što znači kada je hematokrit povišen? Policitemija rubra vera (rijetka bolest čiji je uzrok nepoznat javlja se kod starijih osoba).
  • Što znači kada je hematokrit snižen? Dehidratacija, anemija.

Trombociti (Tr)

Trombociti (Tr). Kada se koža ozlijedi ili zareže, trombociti se združe i formiraju ugruške kako bi zaustavili krvarenje. Kada nemate dovoljno trombocita u krvi, tijelo ne može formirati ugruške

Referentne vrijednosti
150 – 400 x 10 na 9/l

  • Što znači povećan broj trombocita? Tromboza (spontano zgrušavanje krvi).
  • Što znači smanjen broj trombocita? Autoimuna oboljenja, krvarenja u urinu, iz desni iz nosa, kod primjene citostatika, poslije transfuzije krvi.
krv Možda te zanima... Niska razina trombocita: Zašto nastaje i kako se liječi? Zdravlje

Eritrocitne konstante

Prilikom vađenja kompletne krvne slike provjeravaju se i eritrocitne konstante koje daju informaciju o kvaliteti eritrocita.

  • MCV (mean cell volume) – veličina eritrocita
  • MCH (mean cell hemoglobin) – prosječna količina hemoglobina u eritrocitu
  • MCHC (mean cell hemoglobin concentration) – prosječna koncentracija hemoglobina u eritrocitu
  • RDW (red cell distribution width) – raspodjela eritrocita po volumenu

Trombocitne konstante daju informacije o morfološkim osobinama trombocita (volumen, veličina)

  • MVP (mean platelet volume) - raspodjela trombocita po volumenu
  • PDW (platelet distribution width) - prosječni volumen trombocita
Možda te zanima... 10 simptoma manjka željeza u krvi i kako riješiti problem Zdravlje

Izvori za članak: Mayo Clinic, CBS NEWS,  Poliklinika LabPlus.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.