Zdravlje 06. lipnja 2023.

Eritrociti i hemoglobin: Što kada su povišeni ili sniženi?

uzorak krvi
Foto: Pexels Parametri poput razine hemoglobina i eritrocita su dio komplente krvne slike (KKS)
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Napravili ste kompletnu krvnu sliku (KKS) i pitate se što znače parametri Erc, Hb, Htc ili MCV, MCH i MCHC? U nastavku pročitajte što svaki od njih znači, koje su njihove referente vrijednosti te koje simptome i bolesti izaziva njihov disbalans.

Što su eritrociti (Erc)?

Eritrociti (Erc), poznati i kao crvena krvna zrnca, su ključne komponente krvi koje igraju važnu ulogu u održavanju normalnog funkcioniranja ljudskog tijela. Oni su najbrojnije stanice u krvi i odgovorni su za prijenos kisika iz pluća do različitih tkiva i organa te za uklanjanje ugljičnog dioksida iz tijela. Eritrociti imaju karakterističan oblik i strukturu oblika diska s ravnim središtem što im omogućuje da se lako kreću kroz krvne žile. Njihova kemijska struktura je prilagođena za prijenos kisika jer sadrže hemoglobin, protein koji veže kisik i omogućuje transport kisika do tkiva.

Referentne vrijednosti eritrocita (Erc)

  • Kod žena: od 3,9 do 5 x1012 eritrocita po litri krvi
  • Kod muškaraca: od 4,3 do 5,7 x1012 eritrocita po litri krvi

Visoke razine eritrocita u krvi

Kada su eritrociti u krvi povišeni, to se stanje naziva eritrocitoza ili policitemija. Postoje dva oblika eritrocitoze - primarna i sekundarna. Kako navodi Cleveland Clinic, primarna eritrocitoza obično nastaje kao posljedica nepravilnosti u samim eritrocitima ili u koštanoj srži koja ih proizvodi. S druge strane, sekundarna eritrocitoza se odnosi na sve probleme koji nastaju izvan koštane srži i može biti reakcija tijela na stanja koja izazivaju smanjenje razine kisika u krvi kao što je bolesti pluća. Broj eritrocita se također povećava u stanjima kada je smanjena dostupnost kisika u okolišu, primjerice na velikim nadmorskim visinama ili kod pušača. Kod pušača krv postaje zasićena ugljikovim dioksidom te budući da su brojni eritrociti okupirani ugljikovim dioksidom, ne mogu prenositi kisik pa tijelo taj problem nadoknađujem povećanom proizvodnjom eritrocita. 

Kada su eritrociti u krvi visoki, može doći do povećane viskoznosti krvi i smanjenog protoka krvi kroz krvne žile. To može dovesti do različitih simptoma uključujući vrtoglavicu, glavobolju, umor, poteškoće s disanjem i povećanu sklonost trombozi.

Niske razine eritrocita u krvi

Niske razine eritrocita ukazuju na anemiju. Anemija može biti uzrokovana različitim faktorima uključujući nedostatak željeza, vitamina B12 ili folne kiseline, kronične bolesti, nasljedne poremećaje ili krvarenje. Kada su eritrociti u krvi niski, tijelo može patiti od nedostatka kisika. To može rezultirati simptomima kao što su umor, blijedilo, kratkoća daha, vrtoglavica, ubrzan puls i opća slabost. Teški slučajevi anemije mogu imati ozbiljnije posljedice na zdravlje uključujući oštećenje srca i drugih organa.

Stabiliziranje vrijednosti eritrocita

Ako su eritrociti u krvi visoki ili niski, liječnik će prvo pokušati identificirati i liječiti osnovni uzrok. Na primjer, ako je eritrocitoza uzrokovana primarnom policitemijom, mogu se provesti terapijske procedure za smanjenje broja eritrocita. U slučaju anemije, liječenje može uključivati nadoknadu nedostajućih nutrijenata kao što su željezo, vitamini ili folna kiselina.

Stabiliziranje vrijednosti eritrocita može uključivati promjene u prehrani, uzimanje dodataka prehrani, primjenu lijekova ili drugih medicinskih postupaka. Važno je da pacijenti s visokim ili niskim vrijednostima eritrocita prate upute i savjete svog liječnika te redovito obavljaju kontrolne pretrage kako bi se pratilo stanje i provjerila djelotvornost terapije.

Što je hematokrit (Htc) i koje su referentne vrijednosti?

Hematokrit (Htc) označava postotak volumena eritrocita u odnosu na ukupni volumen krvi. Izražava se kao litra eritrocita po litri krvi i često se koristi u dijagnostici, praćenju stanja pacijenata te praćenju učinkovitosti liječenja. Referentne vrijednosti iznose:

  • Kod žena: od 0,35 do 0,48 L/L
  • Kod muškaraca: od 0,40 do 0,50 L/L

Što kada je hematokrit povišen ili snižen?

Visoke vrijednosti hematokrita, poznate kao poliglobulija ili eritrocitoza, mogu biti povezane s nekoliko stanja. Jedan od najčešćih uzroka visokog hematokrita je dehidracija što rezultira velikom koncentracijom crvenih krvnih stanica u manjem volumenu krvi. Ostali uzroci uključuju stanja kao što su plućne bolesti, srčane bolesti, poremećaji koštane srži ili dugotrajno zadržavanje na visokim nadmorskim visinama. S druge strane, niske vrijednosti hematokrita mogu ukazivati na smanjenje broja crvenih krvnih stanica ili smanjenje njihove veličine.

analiza krvi uzorak | Author: Pexels Foto: Pexels

Što je prosječan volumen eritrocita (MCV)?

Prosječan volumen eritrocita, poznat i kao mean corpuscular volume ili MCV, odnosi se na prosječnu veličinu crvenih krvnih stanica. Mjeri se u femtolitrima (fL). MCV je važan parametar koji se analizira u krvnim pretragama kako bi se procijenilo stanje eritrocita i moguće abnormalnosti. Važno je napomenuti da MCV pruža samo informacije o veličini crvenih krvnih stanica, a ne o njihovom broju ili obliku. Stoga za potpunu procjenu stanja eritrocita, MCV se često kombinira s drugim parametrima kao što su vrijednost hemoglobina, hematokrita i morfologijom eritrocita. Tumačenje rezultata treba obaviti kvalificirani liječnik koji će uzeti u obzir sve relevantne čimbenike i simptome pacijenta.

MCV referente vrijednosti, što kada je povišen i snižen?

Referentne vrijednosti MCV-a kreću se između 80 i 100 fL.

Stanje u kojem je MCV visok se naziva makrocitoza, navodi Mayo Clinic, a ukazuje na povećanje veličine crvenih krvnih stanica. Razlozi povišenog MCV-a mogu uključivati nedostatak vitamina B12 ili folne kiseline, alkoholizam, bolesti jetre ili problema s apsorpcijom hranjivih tvari u probavnom sustavu. Visoke vrijednosti MCV-a također se povezuju s određenim vrstama anemije kao što je megaloblastična anemija.

S druge strane, stanje kada je MCV nizak se naziva mikrocitoza i ukazuje na smanjenu veličinu crvenih krvnih stanica. Niske vrijednosti MCV-a mogu biti posljedica nedostatka željeza, talasemije (genetski poremećaj koji utječe na proizvodnju hemoglobina) ili kroničnih bolesti. Mikrocitoza je često povezana s različitim tipovima anemije, poput sideropenične anemije.

Što je hemoglobin (Hb)?

Hemoglobin (Hb) je protein prisutan u eritrocitima koji ima ključnu ulogu u prijenosu kisika iz pluća u tkiva te uklanjanju ugljičnog dioksida iz tijela. Ovaj složeni protein sastoji se od četiri podjedinice, a svaka od njih nosi željezo. Hemoglobin je crvene boje, dajući krvnoj plazmi karakterističnu crvenu nijansu.

Referentne vrijednosti hemoglobina (Hb)

  • Kod žena: od 119 do 157 g/L
  • Kod muškaraca: od 138 do 175 g/L 

Visoke razine hemoglobina u krvi

Kada je razina hemoglobina u krvi visoka, stanje se naziva poliglobulija ili eritrocitoza. To može biti rezultat prirodnih stanja poput boravka na visokim nadmorskim visinama gdje se organizam pokušava prilagoditi nižem sadržaju kisika u zraku. Međutim, visok hemoglobin može biti i simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema poput problema s plućima, srčanih bolesti ili problema s proizvodnjom krvi u koštanoj srži, navodi Mayo Clinic. Previše hemoglobina u krvi može dovesti do povećanog rizika od tromboze, srčanog udara ili moždanog udara.

Niske razine hemoglobina u krvi

S druge strane, niska razina hemoglobina u krvi se često povezuje s anemijom, stanjem koje se javlja kada organizam nema dovoljno crvenih krvnih stanica ili kada su one neadekvatno opskrbljene željezom. Anemija može biti uzrokovana različitim faktorima kao što su nedostatak željeza u prehrani, bolesti probavnog sustava, krvarenja ili genetski poremećaji, navodi NCH. Simptomi anemije uključuju umor, blijedu kožu, vrtoglavicu, nedostatak daha i povećanu podložnost infekcijama. 

Kako stabilizirati razinu hemoglobina?

Stabiliziranje razine hemoglobina u krvi može biti ključno za održavanje zdravlja. Ovisno o specifičnom stanju i uzroku visokih ili niskih vrijednosti, liječnik će propisati odgovarajući tretman. U slučaju anemije, moguće je preporučiti suplementaciju željeza ili promjene u prehrani koje će pomoći u povećanju razine hemoglobina. Kod poliglobulije, liječnik će se usredotočiti na liječenje osnovnog uzroka kako bi normalizirao razine hemoglobina.

Važno je naglasiti da je samodijagnoza i samo-liječenje temeljem razine hemoglobina u krvi nepoželjno. Samo kvalificirani zdravstveni stručnjak može pravilno tumačiti rezultate pretraga i pružiti potrebnu medicinsku skrb i savjete.

uzorak krvi analiza | Author: Pexels Foto: Pexels

Što su MCH i MCHC parametri krvne slike i njihove referentne vrijednosti

Mean Corpuscular Hemoglobin ili MCH i Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration ili MCHC su parametri koji se koriste za procjenu hemoglobina u crvenim krvnim stanicama odnosno eritrocitima. MCH se odnosi na prosječnu količinu hemoglobina unutar pojedinačnog eritrocita. Mjeri se u pikogramima (pg), a referentne vrijednosti MCH-a obično se kreću između 27 i 34 pg. MCHC se odnosi na prosječnu količinu hemoglobina u jedinici volumena eritrocita, a mjeri se u grama po litri (g/L). Referentne vrijednosti MCHC-a obično se kreću između 320 i 345 g/L.
 

laboratorij Možda te zanima... Povišeni leukociti u krvi mogu ukazivati na sljedeća stanja Zdravlje
 

Što kada su MCH i MCHC povišeni i sniženi?

Povišene vrijednosti MCH ili MCHC mogu ukazivati na prisutnost hiperkromije, stanja u kojem crvene krvne stanice imaju više hemoglobina nego što je uobičajeno. Povišene vrijednosti MCH ili MCHC mogu biti povezane s određenim tipovima anemije kao što je megaloblastična anemija ili sferocitoza, navodi MNT

S druge strane, niske vrijednosti MCH ili MCHC mogu ukazivati na hipokromiju, stanje u kojem crvene krvne stanice imaju manje hemoglobina nego što je normalno. Niske vrijednosti MCH ili MCHC često su povezane s nedostatkom željeza ili drugim oblicima anemije kao što je sideropenična anemija.

Važno je napomenuti da vrijednosti MCH i MCHC treba tumačiti u kontekstu drugih parametara kao što su MCV, razina hemoglobina i hematokrita kako bi se dobila cjelovita slika stanja eritrocita. Samo liječnik može pružiti točnu dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman na temelju rezultata pretraga i simptoma pacijenta.
 

Možda te zanima... Povišen kreatinin u krvi: Zašto se pojavljuje i što znači? Zdravlje

Referentne vrijednosti pojedinih parametara preuzete su od Doma zdravlja Zagrebačke županije

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.