Zdravlje 16. studenoga 2022.

10 simptoma manjka željeza u krvi i kako riješiti problem

Foto: shutterstock Anemija globalno pogađa više od dvije milijarde ljudi

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Željezo je esencijalni mineral važan za zdrav imunološki sustav i energiju. Njegova glavna uloga je u proizvodnji crvenih krvnih stanica, gdje pomaže u stvaranju proteina koji se zove hemoglobin. Hemoglobin prenosi kisik u krvi iz pluća do svih stanica u tijelu kako bi mogle pravilno funkcionirati.

Što uzrokuje nedostatak željeza?

Žene koje imaju menstruaciju, pogotovo obilne, izložene su većem riziku od nedostatka željeza nego muškarci i žene u postmenopauzi. Željezo se gubi iz tijela i znojenjem pa i sportaši trebaju biti oprezni. Niska razina željeza može dovesti do anemije, a postoji više uzroka manjka željeza.

  • Ne jedeš dovoljno hrane bogate željezom. Naše tijelo može skladištiti željezo, ali ga ne može proizvesti. Željezo moramo unositi iz hrane i dodataka prehrani. Osobe koje najviše trebaju željezo su djeca, tinejdžeri (posebno djevojke), žene koje imaju menstruaciju, trudnice i dojilje. Bebe trebaju majčino mlijeko ili formulu obogaćenu željezom tijekom prve godine. Osobe koje slijede vegetarijansku ili vegansku prehranu izloženije su riziku od manjka željeza.
  • Poteškoće s apsorpcijom željeza. Željezo iz hrane apsorbira se kroz želudac i crijeva. Neka zdravstvena stanja utječu na to koliko se željezo apsorbira, poput celijakije. Operacija želuca također može utjecati na količinu željeza koja se može apsorbirati.
  • Gubitak krvi. Ako krv izgubiš bilo kojom vrstom krvarenja, to znači da gubiš i željezo. Glavni uzroci prekomjernog gubitka krvi su obilne menstruacije i krvarenje u želucu ili crijevu, što može biti povezano s uzimanjem lijekova poput aspirina ili drugih protuupalnih lijekova, čireva, polipa u crijevu ili raka. Ostali uzroci mogu uključivati prečesto darivanje krvi, gubitak krvi zbog operacije, neka crijevna stanja kao što su upalna bolest crijeva i infekcija parazitima.

Koji su simptomi nedostatka željeza?

Možda nisi svjesna manjka željeza u svom organizmu, ali se osjećaš umorno i iscrpljeno. Saznaj koji su najčešći simptomi niske razine željeza u krvi.

1. Stalni umor

Umor je jedan od najčešćih simptoma nedostatka željeza. Naša tijela pomoću željeza proizvode hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, a koja su zaslužna za prijenos kisika po tijelu. Manjak kisika u krvi dovodi do osjećaja neprestanog umora. Osjećaj jakog umora jedan je od najčešćih simptoma anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Budući da se umor često smatra dijelom užurbanog, modernog života, teško je dijagnosticirati nedostatak željeza samo na temelju ovog simptoma.

2. Loša koncentracija i pamćenje, potištenost

Ako primijetiš da ti je koncentracija loša i teško ti je obaviti sve svakodnevne obveze koje si ranije mogla, moguće je da imaš niske razine željeza. Također, neki od mogućih simptoma nedostatka željeza mogu biti bezvoljnost, potištenost i promjene raspoloženja i emocija.  Anemija uzrokovana nedostatkom željeza može biti povezana s depresijom kod odraslih. Trudnice s nedostatkom željeza također mogu imati veći rizik od depresije.

3. Blijeda koža

Hemoglobin u crvenim krvnim stanicama daje krvi crvenu boju, a niske razine željeza čine krv manje crvenom. Zbog toga koža može izgubiti dio svoje boje kod osoba s nedostatkom željeza. Bljedilo kože uzrokovano je slabom cirkulacijom krvi i smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca. Bljedilo zahvaća lice, desni, unutarnje strane usana ili donjih kapaka i noktiju, a to možeš provjeriti tako da donji kapak povučeš prema dolje i unutarnji sloj trebao bi biti jarke crvene boje. Ako je vrlo blijedo ružičaste ili žute boje, to može biti znak nedostatka željeza.

4. Zadihanost i kratkoća daha

Hemoglobin omogućuje crvenim krvnim zrncima da prenose kisik po tijelu. Kada su razine hemoglobina niske, razine kisika su također niske. To znači da mišići neće dobiti dovoljno kisika za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Kao rezultat toga, dok tijelo pokušava dobiti više kisika, brzina disanja će se pojačati. Ako se brzo i naglo zadišeš ili ostaneš bez daha dok obavljaš svakodnevne zadatke koji su ti prije bili laki, poput hodanja, penjanja uz stepenice, kućanskih poslova ili vježbanja, možda je za to kriv nedostatak željeza. Manjak željeza smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma. Ako redovito vježbaš, možeš primijetiti da ti fizička aktivnost postaje prenaporna.

Anemija | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Glavobolje i umor neki su od simptoma anemije

5. Česte glavobolje

Nedostatak željeza može uzrokovati glavobolje, osobito kod žena koje imaju menstruaciju. Iako je veza između nedostatka željeza i glavobolja još uvijek nejasna, istraživači objašnjavaju da postoji nekoliko čimbenika, uključujući odnos između promijenjene funkcije dopamina i razine estrogena. Iako postoji mnogo uzroka glavobolje, česte glavobolje koje se ponavljaju mogu biti simptom nedostatka željeza.

6. Lupanje srca

Snažniji otkucaji srca, poznati kao lupanje srca, još su jedan simptom anemije zbog nedostatka željeza. Povezanost između nedostatka željeza, anemije i srčanih problema još se proučava, ali može biti povezana s opskrbom kisikom. Hemoglobin je protein u crvenim krvnim stanicama koji pomaže u prijenosu kisika po tijelu. U slučaju nedostatka željeza, niske razine hemoglobina znače da srce mora dodatno raditi za prijenos kisika. To može dovesti do nepravilnih otkucaja srca ili osjećaja da srce kuca nenormalno brzo.

7. Česte infekcije i bolesti

Budući da je željezo potrebno za zdrav imunološki sustav, njegov nedostatak može povećati rizik od infekcija. Ako si često prehlađena i imaš razne upale, a posebno ako često patiš od bolesti dišnih puteva, razlog za to može biti niska razina željeza u organizmu.

8. Sindrom nemirnih nogu

Nedostatak željeza je povezan sa sindromom nemirnih nogu. Ovo stanje uključuje snažnu potrebu za pomicanjem nogu dok su u stanju mirovanja. Također može uzrokovati neugodan osjećaj svrbeža u stopalima i nogama. Obično se pogoršava noću i tako otežava san. Uzroci sindroma nemirnih nogu nisu u potpunosti razjašnjeni. Međutim, poznato je da se javlja kao posljedica raznih zdravstvenih stanja, uključujući anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza. Nedostatak željeza također uzrokuje i dolazak manje kisika do ruku i stopala pa neki osjećaju hladnoću ruku i stopala.

 | Author: Gulliver/Shutterstock/Instagram Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram

9. Suha ili oštećena koža i kosa i lomljivi nokti

Nedostatak željeza snižava razinu hemoglobina u krvi, što može smanjiti količinu kisika dostupnog stanicama koje uzrokuju rast kose. Kada koža i kosa ostanu bez kisika, mogu postati suhe i oštećene. Normalno je da kosa ispada, ali ako gubiš velike količine kose, to može biti povezano s nedostatkom željeza. Puno rjeđi simptom nedostatka željeza su lomljivi nokti ili nokti u obliku žlice. Ovo stanje se naziva koilonihija, a obično su prvi znak lomljivi nokti koji lako pucaju. U kasnijim fazama nedostatka željeza mogu se pojaviti nokti u obliku žlice, kada je sredina nokta udubljena, a rubovi se podižu i daju zaobljen izgled poput žlice.

10. Promijenjena boja urina

Ako tijekom mokrenja primijetiš da se boja urina značajno promijenila, odnosno postala je ružičasta ili čak crvena, to je znak da organizmu nedostaje željeza.

Kako nadoknaditi željezo?

Liječnik će te poslati na krvne pretrage kako bi otkrio uzrok nedostatka željeza te propisati odgovarajuće liječenje. Drugi korak je vratiti razinu željeza u normalu, a to uključuje sljedeće savjete:

  • jedi više hrane bogate željezom
  • jedi više hrane koja sadrži vitamin C kako bi se željezo bolje apsorbiralo
  • konzumiraj manje hrane i pića koja sprječavaju apsorpciju željeza, poput kalcija, čaja, kave i vina
  • uzimaj nadopunu željeza u obliku Floradix® dodatka prehrani za djecu i odrasle 

Preporučuje se kao nadopuna željeza za žene, osobito trudnice i dojilje, djecu i mlade, a pogodan je i za starije osobe te vegetarijance. Floradix® je tonik ugodnog voćnog okusa koji uz organsko željezo sadrži vitamin C, vitamine B skupine i biljne ekstrakte

 | Author: Dietpharm Foto: Dietpharm

Željezo doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina. Vitamin C je poželjno uzimati uz željezo jer je poznato da povećava apsorpciju željeza. Također, željezo i vitamin C doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Vitamini B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 i B12 doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije. Ne sadrži alkohol, konzervanse, bojila, umjetne arome ni laktozu.

Više saznaj na Dietpharm.com.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.