Ako neku kuhanu hranu ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko sati, čak i ako ju nakon toga pohranite u hladnjak i kasnije podgrijete, ona se može kontaminirati otrovnim bakterijama.
To se odnosi na rižu, koja može uzrokovati trovanje hranom koje se naziva "sindrom pržene riže". Evo što trebate znati o simptomima, uzrocima i liječenju sindroma pržene riže te kako smanjiti rizik.
Što je sindrom pržene riže?
Sindrom pržene riže opisuje posebnu vrstu trovanja hranom uzrokovanu bakterijom Bacillus cereus. Izraz je nastao 1971. godine kada je prijavljen prvi slučaj kontaminacije bakterijom B. cereus u kineskom restoranu.
B. cereus posebno raste na škrobnim namirnicama poput riže, tjestenine, krumpira i peciva, iako može kontaminirati niz namirnica, uključujući kuhano meso i povrće, mliječne proizvode, pudinge i juhe.
"Bacillus cereus uobičajeno postoji u tlu, ali ne uzrokuje probleme sve dok ne dođe u dodir sa škrobnom hranom na kojoj raste i dok se ne stvori odgovarajuća temperatura koja joj pomaže u razmnožavanju", kaže za Everyday Health dr. Jeff Druck s odjela za hitnu medicinu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Utah. "Ako se pržena riža neko vrijeme ostavi na sobnoj temperaturi, Bacillus cereus se može razmnožiti do razina koje mogu uzrokovati bolest."
Simptomi sindroma pržene riže
Postoje dvije vrste trovanja hranom uzrokovane B. cereusom: enterotoksin i emetik.
U obliku enterotoksina, tijelo proizvodi B. cereus u tankom crijevu, što može dovesti do proljeva. Kada je u pitanju emetik, toksin se već formirao u hrani prije nego što je pojedete, a povraćanje je glavni simptom. Ovo vrsta trovanja hranom uzrokovanog B. cereusom najčešće se povezuje s rižom.
Međutim, moguće je iskusiti i povraćanje i proljev kod sindroma pržene riže.
Ostali simptomi sindroma pržene riže uključuju:
- Vrućicu
- Mučninu
- Bol u želucu i grčeve
Simptomi su vrlo slični bolesti uzrokovanoj norovirusom, glavnim uzročnikom bolesti koja se prenose hranom, ali vjerojatnije će ukazivati na sindrom pržene riže ako se pojave ubrzo nakon konzumiranja kontaminirane hrane, prema riječima dr. Aruna Swaminatha, šefa gastroenterološkog odjela u bolnici Lenox Hill i glasnogovornika Američkog gastroenterološkog udruženja.
Simptomi sindroma pržene riže obično se pojavljuju pola sata do šest sati nakon konzumiranja kontaminirane hrane, dok infekcija norovirusom obično uzrokuje simptome nakon 12 do 48 sati.
Većina ljudi sa sindromom pržene riže prestaje osjećati simptome unutar 24 sata i potpuno se oporavi unutar nekoliko dana.
Uzroci i faktori rizika sindroma pržene riže
Niske razine bakterije B. cereus uglavnom su bezopasne, ali spore se mogu brzo razmnožiti na kuhanoj riži i drugoj škrobnoj hrani koja je ostavljena na radnoj površini ili štednjaku na sobnoj temperaturi te postaju opasne u roku od nekoliko sati.
"Ove bakterije mogu postojati u drugim namirnicama, ali topla i vlažna riža koja se ohladila na sobnu temperaturu stvara savršeno okruženje za rast i razmnožavanje ovih bakterija", objašnjava dr. Swaminath. Istraživanja su pokazala da se otrovne spore u ovom okruženju mogu udvostručiti za samo 20 minuta.
Podgrijavanje riže možda neće ubiti B. cereus, jer bakterija može formirati spore koje joj omogućuju dulje preživljavanje na ekstremnim temperaturama. Na taj način, B. cereus se razlikuje od drugih uobičajenih bakterija koje se prenose hranom, poput salmonele i E. coli, koje umiru kada su izložene visokoj toplini.
Kako se dijagnosticira sindrom pržene riže?
Kako bi se potvrdilo da je bolest uzrokovana bakterijom B. cereus, može se testirati uzorak hrane koju ste jeli, kao i uzorak vaše stolice ili povraćenog sadržaja. U nekim slučajevima, liječnik može zatražiti krvni test kako bi se utvrdili znakovi toksina.
Međutim, testiranje na sindrom pržene riže nije rutinsko, budući da se ljudi obično sami prilično brzo oporave.
Mogućnosti liječenja sindroma pržene riže
Ne postoji specifičan tretman za sindrom pržene riže. Većina ljudi se potpuno oporavlja odmaranjem i pijenjem puno vode. Ipak, nemojte uzimati lijekove namijenjene zaustavljanju proljeva osim ako vam to ne savjetuje liječnik, jer ti lijekovi mogu spriječiti tijelo da izbaci toksine i produžiti trajanje bolesti.
Neke osobe koje su osjetljive na komplikacije bakterijskih bolesti, poput djece ili osoba s kroničnim bolestima ili oslabljenim imunološkim sustavom, mogu zahtijevati liječničku pomoć.
Potražite pomoć ako imate:
- Proljev koji se ne poboljšava s vremenom (obično za dva do tri dana)
- Vrućicu iznad 38 °C
- Znakove dehidracije, poput vrtoglavice, slabosti, zbunjenosti, suhih usta i jezika, nemogućnosti mokrenja ili upalih očiju.
Ako su simptomi vrlo ozbiljni, Swaminath napominje da liječnik može propisati antibiotik poput vankomicina, gentamicina, kloramfenikola i karbapenema. "Antibiotik će se dati samo manjem broju ljudi koji imaju kompliciraniji tijek bolesti i vjerojatno završavaju na hitnoj pomoći ili u bolnici radi daljnjeg liječenja", dodao je.
Komplikacije koje može uzrokovati sindrom pržene riže
U vrlo rijetkim slučajevima, ljudi mogu patiti od ozbiljnih komplikacija od crijevnih infekcija B. cereus.
Godine 2008. 20-godišnjak se razbolio nakon što je pojeo ostatke špageta s umakom od rajčice, koji su bili pripremljeni pet dana ranije i ostavljeni u kuhinji na sobnoj temperaturi. Nakon glavobolje, bolova u trbuhu, mučnine i obilnog povraćanja, mladić je sljedećeg dana umro.
Kako spriječiti sindrom pržene riže
Kako bi se spriječio rast bakterije B. cereus do štetnih razina, preporučuje se hlađenje kvarljive hrane na 4,4 °C ili niže unutar dva sata nakon kuhanja.
Iako hlađenje značajno usporava rast bakterija, ne zaustavlja ga u potpunosti. Općenito se preporučuje da kuhanu rižu i sličnu škrobnu hranu ne držite u hladnjaku dulje od jednog dana, kada broj bakterija može početi rasti do opasnih razina.
Prema klinici Cleveland, sindrom pržene riže možete spriječiti tako da:
- Nekuhanu rižu i tjesteninu čuvate na hladnom i suhom mjestu dok ne budu spremne za kuhanje.
- Operete ruke sapunom i vodom prije rukovanja hranom.
- Rižu ili tjesteninu temeljito skuhate u kipućoj vodi.
- Ne ostavljate kuhanu hranu vani dulje od dva sata. Ostatke prebacite u posude i odmah ih stavite u hladnjak.
- Ostatke temeljito podgrijete na 74 °C i podgrijete ih samo jednom.
- Ako je prošlo više od dva dana otkako ste skuhali hranu, bacite je - čak i ako ste je pravilno čuvali u hladnjaku.