Zdravlje 01. rujna 2023.

Norovirus: Simptomi, način širenja, liječenje i prevencija

mučnina
Foto: Guliver/Shutterstock Zaraza norovirusom praćena je povraćanjem, proljevom, brčevima u trbuhu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nedavno su se uzvanici na svadbama u Zaprešiću zarazili norovirusom koji se često naziva i trbušna gripa ili trovanje hranom. Donosimo - što je norovirus, kako se prenosi, koji su simptomi i kako se liječi.

"Norovirus je vrlo zarazan virus koji se širi tako što osobe jedu hranu ili piju vodu koja je zagađena uzročnikom. Ovo se dogodi ako se hrana ili voda obrađuju vodom zagađenom norovirusom (na polju, kod kuće, u restoranu itd.) ili ako hrana i voda stupaju u kontakt s tragovima izlučevina na rukama zaraženih ili nezaraženih osoba koje bi mogle sadržavati virus. Kao i kod svih trovanja hranom, znakovi/simptomi norovirusa uključuju mučninu, povraćanje, grčeve u želucu i proljev. U pravilu je oporavak brz, jedan do dva dana te su glavni problemi moguća dehidracija – pogotovo u vrlo male djece, starijih i imunokompromitiranih pacijenata te moguće asimptomatsko širenje virusa nakon oporavka", navodi HZJZ.

Kako se norovirus prenosi?

  • s osobe na osobu
  • fekalno oralnim putem
  • preko hrane i vode kontaminirane stolicom zaraženih osoba
  • kontaktom s kontaminiranim površinama
  • virus se nalazi i u povraćenom sadržaju zaraženog

Od zaraze do pojave prvih simptoma

Od zaraze do pojave prvih simptoma obično prođe od 24 do 48 sati, a kod nekih se simptomi pojave i u roku od 12 sati. Simptomi se uglavnom javljaju naglo i počinju s grčevima u trbuhu, povraćanjem i vodenastim proljevom (često se javlja samo proljev ili samo povraćanje). Bolovi u mišićima, slabost, temperatura i glavobolja često prate osnovne simptome.

Možda te zanima... 6 najčešćih načina trovanja hranom ljeti Zdravlje

Liječenje norovirusa

Osobe zaražene norovirusom trebale bi dovoljno piti kako bi nadoknadile tekućinu izgubljenu povraćanjem i proljevom te prijeći na dijetalnu prehranu. To će spriječiti dehidraciju. Sportska pića i ostala pića bez kofeina ili alkohola mogu pomoći kod blage dehidracije. Međutim, ova pića možda neće zamijeniti važne hranjive tvari i minerale. Tekućine za oralnu rehidraciju koje možete nabaviti u slobodnoj prodaji od najveće su pomoći kod blage dehidracije.

Dehidracija može dovesti do ozbiljnih problema. Teška dehidracija može zahtijevati hospitalizaciju radi liječenja tekućinama koje se daju kroz venu (intravenozno ili IV tekućine). Pazite na znakove dehidracije kod djece koja imaju norovirusnu bolest. Djeca koja su dehidrirana mogu plakati s malo ili bez suza i biti neobično pospana ili nervozna. Ako mislite da ste vi ili netko za koga brinete ozbiljno dehidrirali, nazovite svog liječnika, navodi CDC.

Možda te zanima... Samo ove 4 namirnice trebate kada imate probavne probleme Hrana

Prevencija norovirusa

Prevencija širenja norovirusa provodi se općem higijenskim mjerama - pranjem ruku, pranjem voća i povrća i termičkom obradom hrane. Osobe koje rade s hranom trebaju imati položenu zdravstvenu zaštitu. Osobe koje rade s hranom dva dana nakon povlačenja simptoma trebaju izostati s posla.

Možda te zanima... 6 znakova dehidracije na koje trebaš reagirati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.