Zdravlje Simptomi i pomoć 23. srpnja 2022.

Tri česta uzročnika trovanja hranom ljeti, simptomi i liječenje

Foto: Thinkstock LJeti su trovanja hranom učestalija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog visokih temperatura bakterije u hrani brže se razmnožavaju te je ljeti najlakše neugodno zatrovati želudac. Najčešći su uzročnici bakterije poput salmonele, stafilokoka, listerije ili Esherichije coli koje mogu zaraziti hranu tijekom proizvodnje ili pripreme.

Iako su zarazi svi podložni, najopasnija je za trudnice, malu djecu, starije ljude te oboljele od kroničnih bolesti. Njima liječnici preporučuju da izbjegavaju ili vrlo pažljivo rukuju hranom poput mesa, ribe, školjki, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda te svježeg voća i povrća. Iako u većini izaziva prolazne simptome te prođe samo od sebe, samo u SAD-u zbog trovanja hranom na liječenju završi 300.000, a umre 5000 ljudi godišnje. Zato je važno i korisno poznavati mjere prevencije.

Limun stišće crijeva

Iako simptomi ovise o izvoru zaraze, uz želučane bolove najčešće dolazi dijareja i povraćanje, a to uzrokuje gubitak vode i važnih elektrolita iz tijela. Ako se izgubljena tekućina ne nadoknađuje, može nastati najčešća komplikacija trovanja – dehidracija. Stoga se bolest ponajprije liječi tako da se pije više vode i čajeva, češće se jede juha te se treba pridržavati dijetnog režima prehrane. Poželjna tekućina su čajevi, mineralna voda koja sadrži i nadoknađuje i minerale ili voda s limunom jer limun stišće crijeva.

Mnogi preporučuju coca-colu, a mogu poslužiti i drugi gazirani napici, s time da treba izbjegavati previše slatkog. Simptomi “pokvarena” želuca mogu se javiti odmah nakon obroka ili do 72 sata poslije. Uz dijetu i nadoknadu tekućine uglavnom treba od jednog do pet dana da prođu.

Mjere prevencije

Kako biste spriječili zarazu bakterijama koje uzrokuju trovanje, prije, tijekom i poslije rukovanja hranom 20 sekundi peri ruke sapunom i toplom vodom. Poželjno je dobro oprati i hranu te pribor kojim se služiš. Sirove namirnice mogu sadržavati opasne mikroorganizme koji se doticajem lako prenose na već kuhanu hranu, upozoravaju stručnjaci. Stoga je nakon kuhanja ili tijekom pospremanja hrane vrlo važno razdvojiti sirove i termički obrađene namirnice. Odgovarajuća temperatura koja uništava većinu štetnih mikroorganizama za govedinu i svinjetinu je 71°C, za piletinu i puretinu 74°C, a za ribu 63°C. Za pospremanje ostataka hrane preporučuje se upotrebljavati čiste vrećice ili posude s poklopcem, a nosite li sirovo meso u prenosivu hladnjaku, dobro ga zamotajte da se ne zaraze druge namirnice.

Tri uzročnika pokvarene hrane

  • Esherichiju coli može sadržavati odrezak, ali i rajčica te zelena salata. Simptomi poput vodenasta proljeva najčešće se javljaju od 12 do 20 sati nakon pojedena jela. Iako je E. coli čest uzročnik mokraćnih i probavnih infekcija, njezin patogeni soj EHEC može prouzročiti simptome poput visoke temperature, krvave stolice i hemolitičko-uremičkoga sindroma.
  • Salmonela se najčešće krije u nedovoljno kuhanim jajima, piletini i govedini, mliječnim proizvodima, kremastim kolačima i sladoledu. Simptomi su bol u trbuhu, temperatura i proljev.
  • Stafilokok se na hranu najčešće prenosi kašljanjem, kihanjem ili dodirom. Ta bakterija na hrani poput kremastih kolača, sladoleda i majoneze stvara otrov koji izaziva bolest.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.