Zdravlje 03. siječnja 2024.

Zašto vam je hladno kada imate vrućicu?

Foto: Pexels Zimica i groznica kod odraslih nestaju unutar nekoliko dana
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurno ste barem jednom u životu drhtali od hladnoće kada ste imali groznicu (povišena tjelesna temperatura) i možda ste pomislili da nešto nije u redu. No, to je dobar znak da se vaše tijelo bori protiv infekcije.

Većina virus i bakterija teško će preživjeti kada je temperatura vašeg tijela veća od normalne (37 °C). Povećanje od samo jednog ili dva stupnja može može zaustaviti mnoge štetne mikroorganizme da napadnu vaš imunološki sustav. Stoga visoka temperatura ili groznica (vrućica) i nije loša stvar, već je korisna za obranu od štetnih mikroorganizama i zaustavljanje njihovog razmnožavanja. 

Zašto vam je hladno kada imate povišenu tjelesnu temperaturu?

Radi se o normalnom fiziološkom odgovoru. Čim vaš mozak prebaci unutarnji termostat na višu temperaturu kako bi se borio protiv infekcije, ostatak vašeg tijela će generirati toplinu kako bi postiglo tu višu temperaturu. U tom trenutku ste zapravo ispod svoje nove idealne temperature pa vam je hladno zbog čega ćete drhtati i tijelo će vam se tresti. "Dok vaše tijelo generira toplinu kako bi postiglo veću temperaturu, vaši mišići će kontrahirati", objašnjava za Everyday Health specijalist primarne zdravstvene zaštite Nate Favini. 

Možda te zanima... Povišena temperatura: Kada je alarmantna i kada je treba skidati? Zdravlje

Koliko dugo traje groznica?

Duljina groznice može varirati, ovisno o uzroku. "U nekim slučajevima s blagim virusnim oboljenjem, vrućica može trajati jedan dan ili može trajati tjednima do mjesecima ako je riječ o sustavnim infekcijama", kaže Amesh Adalja, viši znanstvenih u Centru za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins. Na temelju znakova i simptoma bolesti, možete otkriti koji je uzrok vaše groznice. Prehlada i gripa, bronhitis, upala pluća, upala slijepog crijeva, gastroenteritis, mononukleoza, infekcije uha, infekcije sinusa i infekcije mokraćnog sustava mogu uzrokovati groznicu. 

Groznica je inače uzrokovana virusnim ili bakterijskim infekcijama, ali postoje i druga stanja koja mogu povećati temperaturu vašeg tijela poput određenih upalnih poremećaja kao što je lupus, reumatoidni artritis, Crohnova bolest, rak i krvni ugrušci (duboka venska tromboza). Čak i određeni lijekovi, poput penicilina, sulfonamida i antipsihotika, mogu izazvati groznicu, kao i neki ilegalne droge poput kokaina. 

Što učiniti kada imate zimicu i groznicu?

Prema klinici Mayo, zimica i groznica kod odraslih nestaju unutar nekoliko dana. Ako je vaša temperatura blago povišena, između 37,8 °C i 38,9 °C, i nemate drugih zabrinjavajući simptoma, najbolje je da jednostavno odmorite i pijete puno tekućine kako ne biste dehidrirali. 

Međutim, iako imate zimicu, odjeća i pokrivači koje koristite trebali bi biti lagani kako biste spriječili pregrijavanje jer je unutrašnjost vašeg tijela vrlo vruća. 

vrućina ljeto Možda te zanima... Koja je najveća temperatura koju može izdržati ljudsko tijelo? Zdravlje

Kada trebate posjetiti liječnika?

Ako je vaša temperatura 39 °C ili viša, trebate potražiti pomoć liječnika, a posebno ako:

  • Imate ozbiljno zdravstveno stanje koje bi umjerenu temperaturu moglo učiniti opasnijom, poput srčanih ili plućnih oboljenja
  • Vrućica traje više od 24 do 48 sati.

Odmah potražite liječničku pomoć ako bilo što neobično ili alarmantno prati temperaturu i zimicu, poput bilo kojeg od ovih simptoma:

  • Promjena mentalnih funkcija, kao što je zbunjenost
  • Glavobolja, ukočen vrat ili oboje
  • Ravne, male, ljubičasto-crvene mrlje na koži koje ukazuju na krvarenje ispod kože
  • Niski krvni tlak
  • Ubrzan rad srca ili ubrzano disanje
  • Kratkoća daha
  • Nedavno putovanje u područje gdje je uobičajena ozbiljna zarazna bolest poput malarije
  • Nedavno uzimanje lijekova koji suzbijaju imunološki sustav (imunosupresivi).

Ako je potrebno, koje lijekove trebate uzimati?

Budući da groznica pomaže tijelu da se bori protiv infekcija i umjerena groznica sama po sebi nije opasna, zdrave, odrasle osobe trebaju pustiti da groznica prođe sama od sebe. Ipak, ako osjećate nelagodu, razmislite o uzimanju lijekova za snižavanje temperature poput paracetamola ili nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što su aspirin, ibuprofen ili naproksen. Za pravilno korištenje lijekova slijedite upute koje dolaze u pakiranju. 

Također budite oprezni da ne uzimate više od jednog lijeka koji sadrži paracetamol, koji je uobičajeni sastojak mnogih lijekova koji se izdaju bez recepta, uključujući lijekove protiv kašlja i prehlade. Paracetamol može ozbiljno oštetiti jetru ako ga uzmete previše.

Prehlada, gripa i viroza Možda te zanima... Kako prepoznati prve simptome prehlade i gripe te što ih razlikuje? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.