Zdravlje Simptomi i pomoć 01. rujna 2019.

Kako razlikovati trovanje hranom od želučane viroze?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dok se boriš s povraćanjem i preklinješ više sile da sve to već jednom prestane, vjerojatno te muči uzrok mučnine i povraćanja. Jesi li pokupila neki virus ili ti jučerašnji ručak nije dobro sjeo? Simptomi trovanja hranom i želučane viroze su toliko slični da ih je često zbilja teško razlikovati.

"Većinom je teško razlikovati trovanje hranom od želučane viroze zato što isti tipovi bakterija i virusa mogu živjeti i u hrani i na čovjeku, pa rezultiraju istim ili sličnim simptomima", objašnjava dr. med. Ketan Shah, gastroenterolog, za womenshealthmag.com.

Razlike su jako suptilne

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Iako se želučane viroze i trovanja hranom manifestiraju na jako sličan način, važno je utvrditi o čemu je točno riječ: "Određena želučana oboljenja mogu postati vrlo opasna ako se ne dijagnosticiraju i liječe na vrijeme", tvrdi dr. med. Bhavesh Shah, ravnateljica Bolničkog centra Long Beach.

Pakirane salate mogu biti izvor salmonele

Uzroci

I želučanu virozu i trovanje hranom zapravo uzrokuje neki virus ili bakterija, razlika je samo u načinu na koji si izložena zarazi.

"Trovanje hranom se događa kada probaviš hranu zaraženu nekim patogenom, dok se želučana viroza može prenijeti na više načina, najčešće kontaktom sa zaraženom osobom", objašnjava dr. med. Ketan Shah.

Hranom se obično prenose norovirusi, salmonela, kampilobakterioza, stafilokok i Escherichia coli, dok s osobe na osobu obično putuju norovirus, salmonela i kampilobakterioza.

Čajevi protiv dijareje kao pomoć kod trovanja hranom

Razmisli gdje si bila i što radila u posljednjih 24 sata. Jesi li došla u kontakt sa zaraženom osobom ili možda zaboravila oprati ruke prije jela?

Simptomi

Više je zajedničkih simptoma želučane viroze i trovanja hranom: grčevi u trbuhu, povišena temperatura, hladan znoj, mučnina, proljev, pad apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja i povraćanje.

Ono na što trebaš obratiti pažnju je vrijeme razvoja simptoma. Kod trovanja hranom simptomi se javljaju unutar nekoliko sati od izloženosti zarazi, dok  kod želučane viroze treba proći 24 do 48 sati od zaraze do prvih simptoma.

Isto tako, važno je i vrijeme potrebno za oporavak. Simptomi trovanja hranom trebali bi se povući kroz par dana, dok te želučana viroza može mučiti i cijeli tjedan.

Simptomi infekcije salmonelom

Liječenje

"Pravilna hidratacija organizma i održavanje razine elektrolita pod kontrolom važni su u oba slučaja", savjetuje dr. med. Bhavesh Shah. Izbjegavaj kupovne sokove jer oni mogu dodatno uznemiriti želudac. Radije se odluči za vodu, nezaslađeni čaj od mente ili rehidracijske pripravke koje možeš nabaviti u ljekarni.   | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Što se tiče prehrane, najbolje se pridržavati takozvane BRAT dijete, tj. jesti banane, prepečenac i rižu i piti prirodni jabučni sok. Kroz par dana simptomi bi se trebali smiriti i tada možeš polako uvoditi ostale namirnice u prehranu.

5 savjeta za putovanje bez probavnih tegoba

Simptome poput dehidracije, krvi u stolici, abdominalne boli i naglog gubitka težine ne smiješ ignorirati. Ako se jave, svakako se obrati liječniku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.