Zdravlje 01. srpnja 2024.

Operacija pretilosti najučinkovitiji način sprječavanja prerane smrti od bolesti povezanih s težinom

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Operacija pretilosti zasjenjuje čudotvorne lijekove za mršavljenje poput Wegovyja kada se radi o spašavanju života, pokazuju istraživanja

Operacijom pretilosti (barijatrijska kirurgija) liječnici smanjuju želudac, obično pomoću želučane premosnice ili umetanjem vrpce, tako da se pacijenti prije osjećaju sitima i kao rezultat toga manje jedu. Operacija zahtijeva kratak boravak u bolnici. Bilo je nagađanja da bi lijekovi za pretilost na bazi semaglutida – koji oponašaju učinke hormona zvanog GLP-1 koji govori mozgu da je želudac pun – mogli smanjiti potrebu za operacijama želuca, piše Daily Mail

Međutim, najnovija studija, koju su proveli znanstvenici iz bolnice Hasharon u Izraelu, sugerira da operacija donosi veću dugoročnu korist te da su lijekovi za mršavljenje manje učinkoviti u sprječavanju prerane smrti među pretilim pacijentima od bolesti povezanih s težinom kao što su bolesti srca, dijabetes i rak. 

Možda te zanima... Pretilost ne mora biti samo posljedica loše prehrane i nedostatka tjelovježbe – možda je zapisana u genetskom kodu Zdravlje

O istraživanju

Pratili su više od 6000 pretilih pacijenata, prosječne dobi od 51 godine, tijekom šest godina i otkrili da su oni koji su bili na operaciji imali su 62 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od zdravstvenih problema povezanih s pretilošću nego oni liječeni injekcijama poput Ozempica.

Istraživači su rekli da rezultati, objavljeni u časopisu JAMA Open Network, odražavaju činjenicu da je težina izgubljena kirurškim zahvatom bila veća nego na lijekovima. Pretili pacijenti operacijom su izgubili u prosjeku 31 posto tjelesne težine, dok su oni na lijekovima inhibitorima GLP-1 – koji prestaju djelovati ako se ne uzimaju doživotno – izgubili samo 12,8 posto.

"Rizik od smrti opada kada pacijenti izgube više od 10 do 15 posto tjelesne težine", kaže za Daily Mail prof. Alex Miras, konzultant endokrinolog na Imperial Collegeu u Londonu. "Ali najnoviji GLP-1 lijekovi pomažu pacijentima da izgube više, tako da bi deset godina kasnije mogli biti jednako učinkoviti kao operacija", dodaje Miras. 

Možda te zanima... Prema istraživanju dugom četiri desetljeća pretilost je povezana s 32 vrste karcinoma Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.