Zdravlje 27. listopada 2022.

Povećava li se i smanjuje želudac ovisno o količini pojedene hrane ili je to mit

Foto: shutterstock Bol u želucu zbog previše hrane
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Veličina želuca se mijenja kako ga punimo i praznimo što utječe na apetit, ali ne znači da se njegov volumen i obujam trajno mijenja

Sigurno smo nekada imali osjećaj da nam se proširio želudac jer mnogo jedemo ili da smo ga smanjili tako što smo preskakali obroke, no čini se kako su šanse da se to stvarno dogodilo gotovo nemoguće. Promijene u apetitu s druge strane su moguće, ali one ne mijenjaju trajno veličinu želuca.

Veličina želuca se mijenja, ali ne trajno

Želudac je poput balona, rasteže se da bi se napunio kada jedemo i pijemo, a vraća se na svoju normalnu veličinu kada se isprazni, objašnjava healthline. Većina odraslih ima približno istu veličinu želuca, neovisno o tjelesnoj težini. Prazan želudac dugačak je oko 30 cm i širok 15 cm na najširem mjestu, a može se proširiti da primi oko jedne litre hrane. Prejedanjem se može dodatno širiti.

Kada rastegnemo želudac s puno hrane, on ne ostaje takav niti se trajno širi nego se vraća na prethodnu veličinu nakon što probavi hranu. Želudac se neprestano širi i skuplja kako bi primio hranu i ne možemo mijenjati njegovu osnovnu veličinu jedući drugačije ili u jako malim količinama. Ako ne jedemo određeni period vremena to neće uzrokovati smanjenje želuca, kao ni unos jako male količine hrane. Jedini način na koji možemo fizički i trajno smanjiti veličinu želuca jest operacija.

Širenje i skupljanje želuca utječe na apetit

Naš želudac i mozak reguliraju apetit na više načina, a jedan od njih je putem signala koji se prenose putem živaca kada se želudac rastegne do određene mjere. Savršen primjer toga je živac vagus, glavni živac koji upravlja želucem i prenosi signale u mozak.

Živac vagus ima različite nadzorne živčane stanice koje šalju poruke mozgu o tome koliko je želudac pun, kao i koje su vrste hranjivih tvari prisutne. Kada je želudac pun hrane i rastegnut, živac vagus šalje signale mozgu da nam kaže da je vrijeme da usporimo ili prestanemo jesti. Iako nije moguće smanjiti želudac, moguće je promijeniti način na koji se želudac prilagođava gladi i osjećaju sitosti.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Želudac ima zapremninu oko jedne litre, no u slučaju prejedanja može se dodatno rastegnuti

Znanstvenici su otkrili da s vremenom možemo postići osjećaj sitosti i s manjim količinama hrane. S druge strane, živci u želucu mogu slati signale mozgu i kada je želudac prazan. To utječe na određene hormone u tijelu, poput primjerice grelina, odnosno "hormona gladi" koji potiče osjećaj gladi.

Veličina želuca nije jedino što utječe na glad, postoje i razni drugi čimbenici poput niske razine šećera u krvi, pomisao ili miris hrane i još mnogo toga. Kontrola apetita kroz druge metode učinkovitiji je način održavanja zdrave tjelesne težine od pokušaja "smanjivanja želuca" izgladnjivanjem. 

Kako najbolje smanjiti apetit?

Grelin je hormon koji može djelovati protiv nas kada pokušavamo održati optimalnu tjelesnu težinu. Istraživanja su pokazala da se grelin povećava kada gubimo težinu jer tijelo želi zadržati ravnotežu u kojoj se nalazi. Ipak, postoje znanstveno dokazani načini koji nam pomažu u kontroli apetita, a govore nam da trebamo:

  • Jesti više malih obroka dnevno umjesto nekoliko većih - Takav način konzumacije hrane može s vremenom "istrenirati" želudac i mozak da povećaju osjećaj zadovoljstva i sitosti s manjim obrocima. Ova će navika također pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi, smanjujući jaku želju za slatkim ili ugljikohidratima.
  • Piti vodu prije obroka - To može pomoći rastegnuti želudac i povećavati osjećaj sitosti prije jela.
  • Jesti uravnoteženo i zdravo - Uravnotežena prehrana uključuje nemasne proteine ​​i zdrave izvore masti, poput orašastih plodova i maslinovog ulja. Stanice u želučanoj sluznici prepoznaju ih kao korisne za naše tijelo, zbog čega je manja vjerojatnost povećanja hormona gladi poput grelina.
  • Pričekati 10 do 15 minuta kada osjetimo želju za grickalicama. Često žudnje za čokoladom ili čipsom nestaju ako samo malo pričekamo prije nego što krenemo prema kuhinji.

Apetit nije loša stvar koje se trebamo bojati. On nam signalizira kada je vrijeme za jelo i kada našem tijelu treba nutrijenata. Zdrav apetit ne bi trebao dovesti do gomilanja kilograma, no ako se mučiš s prekomjernim ili nedovoljnim apetitom, svakako je najbolje da se posavjetuješ sa svojim liječnikom. 
 

Vaga1 Možda te zanima... 5 znakova da tvom tijelu odgovara težina koju imaš i da se bespotrebno mučiš s dijetama Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.