Zdravlje 14. lipnja 2024.

Lijek protiv malarije mogao bi pomoći u liječenju sindroma policističnih jajnika

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čini se da biljni ekstrakt artemisinin, koji se koristi u kineskoj medicini, zaustavlja prekomjernu proizvodnju testosterona. Lijek protiv malarije koji se koristi u drevnoj kineskoj medicini mogao bi biti učinkovit tretman za sindrom policističnih jajnika (PCOS), sugerira revolucionarna studija.

Novo istraživanje sugerira da biljni ekstrakt artemisinin zaustavlja jajnike u stvaranju previše testosterona, a žene koje su uzimale ovaj lijek 12 tjedana imale su redovitije menstruacije. Nalazi malog istraživanja kineskog tima pozdravljeni su kao potencijalno otkriće koje bi moglo dovesti do potpuno novog pristupa liječenju stanja koje pogađa otprilike jednu od 10 žena, piše The Guardian.

"To je ogroman potencijalni napredak i doista je dobrodošao jer se zdravstvenim problemima žena tradicionalno ne pridaje toliko pozornosti kao srčanim bolestima i raku", rekao je dr. Channa Jayasena, profesor na Imperial College London, koji nije bio uključen u istraživanje.

Depresija_1 Možda te zanima... 6 činjenica koje svaka žena treba znati o sindromu policističnih jajnika Zdravlje

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) javlja se kada jajnici proizvode previše testosterona. Hormonska neravnoteža ometa ovulaciju, što može dovesti do neredovitih mjesečnica i utjecati na plodnost. Postoji i drugi široki raspon utjecaja na zdravlje, pri čemu mnoge pacijentice razvijaju inzulinsku rezistenciju, što povećava rizik od pretilosti, bolesti srca i dijabetesa. Više razine testosterona također mogu uzrokovati višak dlaka na licu i akne.

"Samo ime sindroma zvuči tako kao da utječe samo na jajnike, što je i medvjeđa usluga ženama. To je bolest cijelog tijela. Veća je vjerojatnost da ćete imati pretilost, srčanu bolest, previše kose, akne, kao i neredovite mjesečnice i probleme s plodnošću ", rekao je Jayasena.

Trenutačni tretmani uključuju kontracepcijske pilule koje suzbijaju proizvodnju testosterona i tako pomažu u upravljanju neredovitim mjesečnicama i kozmetičkim simptomima PCOS-a. Lijekovi za plodnost ili kirurški zahvati također mogu pomoći u stimulaciji ovulacije kod žena s PCOS-om koje ne mogu zatrudnjeti. Međutim, ti tretmani nisu potpuno učinkoviti i nisu prikladni za sve.

Možda te zanima... Razlika između sindroma policističnih jajnika i cista na jajnicima Zdravlje

Najnovija studija, objavljena u Scienceu, sugerira da artemisinin blokira enzim CYP11A1 koji je ključan za proizvodnju testosterona u jajnicima.

Kod oboljelih žena PCOS ometa ciklus ovulacije, koji obično uključuje folikule u jajniku koji sazrijevaju, pri čemu se svaki mjesec odabire jedan folikul koji će u potpunosti sazrijeti i otpustiti jajnu stanicu. Kod PCOS-a, folikuli su preaktivni, što znači da puno malih folikula sazrijeva odjednom. "Upadaju u 'prometnu gužvu' i umjesto da jedan ode do ovulacije, svi ostaju u ovom stanju djelomičnog razvoja", rekao je profesor Richard Anderson, voditelj opstetricije i ginekologije na Sveučilištu u Edinburghu. Dodao je da rezultati studije izgledaju "izvanredno pozitivni".

U pilot ispitivanju, 19 je žena s sindromom policističnih jajnika dobivalo je artemisinin 12 tjedana. Imale su značajno smanjenje razine hormona, ultrazvučni pregled pokazao je smanjenje aktivnosti folikula, a redovite mjesečnice su se vratile u 12 sudionica (63 posto), bez prijavljenih negativnih nuspojava.

"Na temelju naših otkrića, artemisinini su obećavajući kandidati za liječenje PCOS-a jer snažno inhibiraju sintezu androgena u jajnicima, smanjuju nezrele folikule i poboljšavaju (menstrualni) ciklus", objasnio je profesor Qi-qun Tang, koji je vodio istraživanje na Sveučilištu Fudan u Šangaju. Menstruacije su kod žena ostale redovite u produženom 12-tjednom praćenju nakon što su prestale uzimati lijek. "Sada produljujemo ovo razdoblje promatranja kako bismo utvrdili postoji li recidiv nakon duljeg razdoblja bez lijeka", rekao je Tang. Dodao je da tim radi na poboljšanju doziranja i vremena uzimanja lijeka s ciljem provođenja većeg kliničkog ispitivanja.

Možda te zanima... 10 biljaka koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma policističnih jajnika Zdravlje

“Ovo otkriće je vrlo uzbudljivo i ono što je intrigantno je da se radi o prenamjeni lijeka koji se koristio dugo vremena. Prema dosadašnjim rezultatima, riječ je o lijeku koji ljudi mogu sigurno uzimati, tako da je ta prepreka već svladana”, dodao je Anderson.

Svejedno će biti potrebno veće ispitivanje kako bi se procijenili potencijalni rizici uzimanja lijeka tijekom duljeg razdoblja. Također se postavlja pitanje djeluje li lijek na plodnost. To bi mogla biti potencijalna prednost, ali bi mogli postojati i ozbiljni rizici od korištenja lijeka tijekom trudnoće. "Ovo bi mogao biti dvosjekli mač jer ako vam lijek pomogne da zatrudnite, onda se mora dokazati i da je siguran  u trudnoći", rekao je Jayasena.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.