Zdravlje Simptomi i pomoć 19. prosinca 2022.

6 činjenica koje svaka žena treba znati o sindromu policističnih jajnika

Depresija_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sindrom policističnih jajnika jedan je od češćih poremećaja uzrokovanih hormonalnom neravnotežom i pogađa jednu od pet žena. Iako je taj poremećaj vrlo čest oko njega ima još dosta nejasnoća. Sljedećih nekoliko činjenica svaka žena treba znati.

"Sindrom policističnih jajnika (PCOS = engl. policystic ovary syndrome) je skup simptoma kojeg karakteriziraju jajnici (povećani ili normalne veličine) s brojnim folikularnim (vodenim) cistama, poremećaji menstrualnog ciklusa (produženi ciklusi ili potpuno izostali ciklusi), pojačana dlakavost, pretilost, akne, poremećena tolerancija glukoze, smanjena otpornost ciljnih organa na inzulin (inzulinska rezistencija)", piše na portalu PLIVAzdravlje.hr. Svi ovi simptomi ne moraju bit prisutni da bi se postavila dijagnoza. Liječnici ne znaju zašto se kod nekih žena razvije sindrom policističnih jajnika, a kod drugih ne te ne mogu niti predvidjeti tko može oboljeti. Postoje ipak indikacije da se rizičnom skupinom smatraju žene čija je majka ili baka imala policistične jajnike, žene koje imaju neuravnotežene hormone te probleme s inzulinskom rezistencijom.

Različiti simptomi

"Simptomi se drastično razlikuju od osobe do osobe. Više od polovice žena nema ili vjeruje da nema nijedan od simptoma. Neki od češćih simptoma su: masna koža, akne, neredovite mjesečnice ili njihov potpuni izostanak, pretjerana dlakavost na licu i tijelu, gubitak kose ili njezino stanjivanje te debljanje. Žene koje planiraju trudnoću mogu se suočiti s teškoćama začeća i većim rizikom od spontanih pobačaja", objasnila je Angelique Panagos, hormonalna terapeutkinja i nutricionistica. 

Možda te zanima... Komplikacije uzrokovane policističnim jajnicima i dva načina liječenja Zdravlje

Depresija i povišen krvni tlak su također neki od simptoma

I kao da svi navedeni simptomi nisu dovoljni, kod žena s policističnim jajnicima češće se javlja depresija uzrokovana hormonalnom neravnotežom i posljedicama bolesti. Ženama koje pate od depresije ili sniženog raspoloženja zbog sindroma policističnih jajnika preporučuje se da od svog liječnika zatraže uputnicu za psihologa ili psihijatra. Još neki od simptoma su perut, povišen krvni tlak, a kod nekih i dublja boja glasa.

Trbuh-Jajnici_1 Možda te zanima... Ovih 6 simptoma ukazuje da s tvojim jajnicima nešto možda nije u redu Zdravlje

Teško se dijagnosticira

"Ne postoji jedna pretraga kojom je moguće utvrditi sindrom policističnih jajnika i to je sigurno važan razlog zbog kojeg brojne žene pate, a da ne znaju od čega. Uglavnom liječnici potvrde dijagnozu policističnih jajnika kada žena ima dva ili više simptoma kao što su ciste na jajnicima, neredovita ovulacija i visoka razina androgenih hormona. Zlatni standard za postavljanje dijagnoze policističnih jajnika su ultrazvučni pregled i krvni test", objašnjava Panagos.

Možda te zanima... Razlika između sindroma policističnih jajnika i cista na jajnicima Zdravlje

Način prehrane je iznimno bitan faktor

Višak kilograma i pretilost pogoršavaju simptome policističnih jajnika jer povisuju razinu inzulina u krvi. "Okrutna igra tu ne prestaje", kaže Panagos i objašnjava da je za sindrom policističnih jajnika tipična žudnja za masnom hranom i ugljikohidratima." Panagos savjetuje uravnoteženu dijetu i unos namirnica niskog i srednjeg Glikemijskog indeksa. Preporučuje konzumaciju ugljikohidrata iz voća i povrća, zatim unos zdravih bjelančevina iz mahunarki, orašastih plodova, svježe ribe i jaja te unos zdravih masnoća iz maslinova ulja, sjemenki. "Zdrave masnoće dobro reguliraju osjetljivost na inzulin, a nalaze se u avokadu, orašastim plodovima, sjemenkama, bijelom mesu, jajima", kaže Panagos i savjetuje da se pije filtrirana voda i jede organski uzgojeno voće i povrće kako bi se smanjio unos štetnih kemikalija iz konvencionalno uzgojenog voća i povrća. Također savjetuje da se ograniči ili još bolje potpuno izbaci iz prehrane sva procesuirana hrana puna aditiva te alkohol.

Cimet_2 Možda te zanima... Cimet i policistični jajnici - koja je veza? Hrana

Lijekovi mogu pomoći

Panagos kaže da postoji puno lijekova koji se mogu propisati, a jedan od njih je Metformin  lijek za regulaciju inzulina, zatim lijek za izazivanje ovulacije Clomid te drugi lijekovi za hormonalni balans. "Još ne postoje samo jedan lijek za liječenje sindroma policističnih jajnika. Ako se odlučite na uzimanje lijekova, trebate uvesti preporučenu dijetu kao i dodatke prehrani poput vitamina D i omega 3 masnih kiselina", savjetuje Panagos.

Endometrioza-Zena Možda te zanima... Policistični jajnici i trudnoća Zdravlje

Druge bolesti koje može uzrokovati

Ako se ne liječi sindrom policističnih jajnika može imati negativan utjecaj na zdravlje kasnije u životu, neke od bolesti čiji razvoj može potaknuti su problemi sa srcem, dijabetes tip 2 te rak endometrija. Ove bolesti se ne moraju nužno razviti, ali trebaju biti dovoljan poticaj za liječenje sindroma policističnih jajnika.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Imperijaljepote

      https://www.youtube.com/channel/UC7wa935F9W4BiY6a6xCnE8Q

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.