Zdravlje 30. listopada 2013.

Policistični jajnici i trudnoća

Endometrioza-Zena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mogu li policistični jajnici otežati put do začeća? Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objasnila je što se sve može učiniti kako bi se unatoč policističnim jajnicima ostvarila trudnoća. Jedan od načina liječenja je hormonskom terapijom regulirati cikluse, a nakon prekida uzimanja kontracepcije ponekad dođe do spontanih ovulacija i mogućnosti trudnoće

Čitateljice na forumu Klokanice zabrinute su se hoće li im policistični jajnici otežati put do začeća, no one koje su uspjele zatrudnjeti dijele svoja pozitivna iskustva. Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objasnila nam je što se sve može učiniti kako bi se unatoč policističnim jajnicima ostvarila trudnoća.

Poteškoće sa začećem

Poteškoće sa začećem najčešće nastaju zbog nedostatka ovulacije, a uzrok tog nedostatka mogu biti policistični jajnici. Od ovog sindroma pate mnoge žene, kao i čitateljica antea11 koja je na našem forumu otvorila raspravu "Policistični jajnici i planiranje trudnoće" i postavila pitanje: "Sindrom policističnih jajnika dijagnosticiran mi je prije 10-ak godina, sad imam 30, i godinama sam uzimala Diane35. Muž i ja želimo bebu pa me zanima koliko dugo nakon prestanaka s pilulama možemo pokušavati prije daljnjih pretraga".

JeanGenie podijelila je svoje iskustvo: "Moj savjet je da probaš dva, tri mjeseca, odnosno dvije, tri ovulacije i da tada zatražiš savjet liječnika. Ja sam imala ciste na oba jajnika, a na jednom nije nestala niti nakon terapije pa sam morala na punkciju. Mjesec dana nakon punkcije ostala sam trudna".

Hormonska terapija regulira ciklus

Petra Podobnik Brlečić objašnjava otežavaju li policistični jajnici začeće. "Glavni simptom sindroma policističnih jajnika su neredoviti menstruacijski ciklusi. Zbog hormonskog disbalansa ne dolazi do redovnih ovulacija, a samim time je i teže postići trudnoću. Jedan od načina liječenja je hormonskom terapijom regulirati cikluse, a nakon prekida uzimanja kontracepcije ponekad dođe do spontanih ovulacija i mogućnosti trudnoće", kaže dr. med. Petra Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i opstetricije.

Više informacija i savjeta potraži na Klokanici.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.