Zdravlje 29. svibnja 2024.

10 biljaka koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma policističnih jajnika

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je najčešći endokrini poremećaj kod žena i procjenjuje se da pogađa jednu od 10 žena.

Česte tegobe s kojima se susreću žene oboljele od PCOS-a uključuju:

  • neredovite menstruacije
  • pojačanu dlakavost
  • lako debljanje i otežan gubitak kilograma
  • problemi sa začećem
  • česti spontani pobačaji
  • pojačan rizik od šećerne bolesti
  • i brojni drugi

Navodim dosta popratnih tegoba koje zahvaćaju žene sa PCOS-om kako bismo osvijestili da je to uistinu ozbiljno stanje koje ne utječe samo na ginekološke probleme već na cjelokupni organizam žene.

Do danas nije točno objašnjen uzrok zbog kojeg dolazi do pojave PCOS-a niti postoji lijek. Međutim, u nastavku vam donosim 10 biljaka za koje je klinički dokazano da ublažavaju simptome sindroma policističnih jajnika.

Konopljika

Ova biljka pomaže ispraviti hormonske neravnoteže te smanjuje povezane simptome. Također mijenja količinu i ravnotežu spolnih hormona, povećavajući razinu progesterona i smanjujući razinu testosterona kod žena s PCOS-om. U istraživanju na ženama koje su planirale zatrudnjeti, dodatak prehrani s ekstraktom konopljike, vitaminima i mineralima pokazao je povoljne učinke na razinu progesterona i normalizaciju menstruacijskog ciklusa.

Konopljika također pokazuje povoljan učinak na smanjenje razine prolaktina, regulaciju menstrualnog ciklusa i liječenje neplodnosti. Žene koje su uzimale konopljiku su dvaput češće ostvarile trudnoću u usporedbi s placebom.

Možda te zanima... Razlika između sindroma policističnih jajnika i cista na jajnicima Zdravlje

Vrkuta

Vrkuta se ističe kao biljka koja pomaže kod neravnoteže spolnih hormona, posebno kod visokog estrogena i niskog progesterona. Njena primjena tijekom određenog vremenskog razdoblja pokazala je sposobnost vraćanja hormonske ravnoteže, smanjujući visoki estrogen i potičući normalnu razinu progesterona. Nadalje, vrkuta može doprinijeti regulaciji visokog testosterona.

Vrkuta je općenito slabo istražena biljka, no poznata je po dugoj tradiciji diljem svijeta. Rezultati fitokemijskih analiza i procjene bioloških svojstava ekstrakata vrkute potvrđuju važnost tradicionalne upotrebe ove biljke u medicini, posebice za bolesti specifične za žene zbog njene hormonski ovisne aktivnosti.

Sladić

Istraživanja provedena na sladiću ukazuju na njegov potencijal u regulaciji hormona, posebno u smanjenju razine testosterona, što je ključno za stanja poput PCOS-a.

Istraživanja su pokazala da uzimanje sladića može dovesti do značajnog smanjenja razine testosterona, kako kod zdravih žena tako i kod onih s PCOS-om, čak i u kombinaciji s drugim terapijama poput spironolaktona.

Nadalje, eksperimentalna istraživanja na životinjama sa sindromom policističnih jajnika sugeriraju da sladić može pružiti značajne koristi u ublažavanju simptoma dijabetesa i inzulinske rezistencije povezane s PCOS-om. Ova biljka predstavlja važan prirodni pristup u podršci hormonalnom zdravlju i poboljšanju općeg stanja kod žena s ovim sindromom.

Aloe vera

Aloe vera, biljka poznata po bogatstvu vitamina i antioksidansa, nudi širok spektar koristi. Njezin gel, sastavljen uglavnom od vode i polisaharida, nije samo hidratantan već i pokazuje izražena antibakterijska i protuupalna svojstva.

Specifično, aloe vera je istražena u kontekstu sindroma policističnih jajnika (PCOS). Studije na životinjama su pokazale da aloe vera može imati blagotvoran utjecaj na PCOS, vraćajući steroidni status jajnika i regulirajući njihovu aktivnost.

Dodatno, aloe vera je pokazala pozitivan utjecaj na koncentraciju estrogena i progesterona u organizmu, što može biti ključno za žene koje se bore s PCOS-om. Njezina sposobnost moduliranja hormonalnih razina sugerira da bi aloe vera mogla biti korisna kao terapijski dodatak za žene s ovim sindromom, poboljšavajući plodnost i zdravlje jajnika.

Možda te zanima... Tri moćne namirnice koje će ti ojačati imunitet tijekom cijele godine Zdravlje

Kamilica

Ekstrakt kamilice obiluje flavonoidima i antioksidansima koji su poznati po svojem protuupalnom djelovanju. Osim toga, spazmolitička svojstva kamilice mogu ublažiti menstrualne grčeve te smanjiti rizik od prijevremenog poroda kod trudnica.

U istraživanju učinka kamilice na sindrom policističnih jajnika (PCOS), rezultati analiza tkiva i hormona sugeriraju da kamilica može ublažiti simptome PCOS-a u tkivu jajnika, povećati broj folikula te poboljšati stvaranje luteinizirajućeg hormona LH.

Cimet

Cimet ima dugu povijest kao jedan od najstarijih i najvažnijih biljnih lijekova u tradicionalnoj medicini. Različiti dijelovi ove biljke, posebno njena kora, sadrže brojna ljekovita svojstva, a njegova ljekovita vrijednost proizlazi iz hlapljivog ulja. Glavni sastojci ovog ulja imaju slično djelovanje kao inzulin, što povećava osjetljivost stanica na inzulin.

U jednoj studiji provedenoj na ženama s PCOS-om, primjena ekstrakta cimeta u obliku oralnih kapsula pokazala je značajno smanjenje razine inzulina te poboljšanu osjetljivost na inzulin nakon primjene cimeta. Tijekom 6 mjeseci, žene koje su uzimale cimet imale su češće menstrualne cikluse u usporedbi s placebom, a lutealna faza progesterona ukazivala je na ovulaciju. 

Možda te zanima... Nutricionist objašnjava pomažu li cimet i med kod mršavljenja Dijeta

Cimicifuga

Cimicifuga, kao biljka bogata fitoestrogenima, ističe se kao važan prirodni lijek u liječenju PCOS-a. Znanstvena istraživanja potvrđuju važnost biljnih ekstrakata u regulaciji hormonalne aktivnosti i poticanju plodnosti, nudeći alternativu ili dopunu konvencionalnim terapijama za žene sa sindromom policističnih jajnika.

Studija provedena na 100 žena sa PCOS-om pruža značajne uvide u primjenu ljekovitih biljaka u podršci reproduktivnom zdravlju. Grupa koja je koristila Cimicifugu racemosu pokazala je poboljšanje u hormonalnoj ravnoteži, izraženo povećanje razine progesterona, što je ključno za regulaciju ovulacije. Osim toga, primijećeno je i povećanje endometrijske debljine te veća stopa trudnoće u toj skupini, sugerirajući povoljan utjecaj ove biljke na plodnost i reproduktivno zdravlje.

Lan

Sjeme lana je bogato mastima, proteinima i vlaknima te sadrži vitamine i minerale. Laneno ulje je izvor omega-3 masnih kiselina i lignana. Konzumacija lanenog sjemena može smanjiti razinu androgena kod muškaraca s rakom prostate i kod žena sa PCOS-om.

Jedna studija je pratila učinak lanenog sjemena kao dodatka prehrani kod žena s PCOS-om. Tijekom 4 mjeseca uzimanja dodatka od 30 grama lanenog sjemena dnevno, primijećeno je značajno smanjenje indeksa tjelesne mase, razine inzulina i serumske razine testosterona. Pacijentice su također primijetile smanjenje hirzutizma. 

bučine sjemenke Možda te zanima... Bučine sjemenke smanjuju rizik od infekcija, a lanene su odlične za probavu Hrana

Zelena metvica

Zelena metvica (spearmint) djeluje na smanjenje razine slobodnog testosterona te povećanje razine LH i FSH. Time su izražena njezina antiandrogena svojstva što je izuzetno važno za žene koje se suočavaju s hirzutizmom (pojačana dlakavost), karakterističnim za sindrom policističnih jajnika.

Rezultati su pokazali značajno smanjenje razina slobodnog i ukupnog testosterona, uz istovremeni porast razine hormona LH i FSH kod ispitanica koje su konzumirale čaj od zelene metvice. 

sindrom policističnih jajnika Možda te zanima... Kada je rast dlaka na licu znak hormonalne neravnoteže? Zdravlje

Malina

List maline još je jedan biljni preparat koji ima dugu tradicionalnu povijest upotrebe kao tonika za maternicu, pomažući jačanju i toniranju tkiva maternice. Smatra se da povećava protok krvi u zdjelici i maternici i poboljšava tonus zdjelice, pomažući u ublažavanju menstrualnih grčeva. List maline također je bogat hranjivim tvarima i mineralima, uključujući kalcij, željezo, kalij i vitamine A, C i E.

Kod žena s PCOS-om, nakon konzumacije preparata koji sadrže list maline razine razine serumskih hormona kao što su testosteron, LH, estradiol i CRP bili su smanjene. Povećanje žutog tijela i debljina granuloznih stanica pokazala je antioksidativno i protuupalno djelovanje.

Sve ove biljke dokazano mogu pomoći ublažiti simptome PCOS-a. Njihova djelotvornost ovisi o vrsti preparata koji se primjenjuje i dozi koju koristimo. Oko upotrebe bilo koje od ovih biljaka, savjetujte se s ljekarnikom ili fitoterapeutom.

Više o autorici teksta možete pronaći na https://www.instagram.com/sanjacvetkovski/ 

Možda te zanima... 7 sorti voća s malo šećera, idealne za sljedbenike prehrane s malo ugljikohidrata Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.