Zdravlje 16. srpnja 2022.

Kada je rast dlaka na licu znak hormonalne neravnoteže?

sindrom policističnih jajnika
Foto: shutterstock Prekomjerni rast dlaka javlja se u područjima osjetljivim na androgene kao što je brada
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako standardi ljepote nameću da žene imaju glatku kožu bez imalo dlaka, prilično je uobičajeno i potpuno normalno da imaju dlake na licu, bilo duž čeljusti, iznad usana ili na bradi. Otkrij jesu li tvoje dlake na licu razlog za brigu i je li vrijeme da posjetiš liječnika za medicinski savjet.

Puno dlaka na licu i tijelu koje ubrzano rastu mogu biti znak da nešto nije u redu. Te nove, iznenadne promjene u rastu dlaka zapravo mogu biti jedan od prvih znakova hormonske neravnoteže. Ginekologinja Shweta Desai i dermatologinja Michelle Green objašnjavaju što sve treba znati o rastu dlaka i hormonima kako bi se bolje shvatila hormonska neravnoteža ili bilo koje drugo stanje na koje njihova pojava može upućivati.

Uzrok pojave dlaka na licu kod žena

Često se govori da su sve dlake na licu kod žena znak problema. U stvarnosti, ginekologinja Desai kaže da je rast dlaka na licu kod žena potpuno normalan, sve dok ih ima u malim količinama. Dermatologinja Green dodaje da pojava svijetlih i tankih dlačica ili pokoje grube i tamne dlake s vremena na vrijeme primjerice na bradi ne bi trebao biti znak za uzbunu. 

Iako je malo dlaka na licu normalno, Desai kaže da bi pojava gustih i grubih mogla upućivati na hirzutizam ili pretjeranu dlakavost. "Hirzutizam pogađa između pet i 10 posto žena u reproduktivnoj dobi", objašnjava Desai, napominjući da je uzrokovan povišenjem muškog spolnog hormona testosterona. 

Prilikom dijagnosticiranja hirzutizma, Desai kaže da više čimbenika igra ulogu, uključujući dob, rasu i obiteljsku povijest. Prilikom postavljanja dijagnoze, liječnik će pregledati područja najosjetljivija na androgene, uključujući gornju usnicu, bradu, prsa, trbuh, stidne regije, ruke, bedra i leđa. 

Ako liječnik ustanovi da dlake prekomjerno rastu na tim područjima, onda se vjerojatno radi o hormonskoj neravnoteži. Desai kaže da bi sindrom policističnih jajnika, koji počinje u pubertetu i uzrokuje neravnotežu spolnih hormona, tumori koji izlučuju androgene i poremećaji nadbubrežne žlijezde, poput kongenitalne hiperplazije, mogli biti uzrok pretjeranoj dlakavosti. 

Pretjerani rast dlaka na licu | Author: shutterstock Foto: shutterstock Guste dlake na licu i tijelu koje ubrzano rastu mogu biti jedan od prvih znakova hormonske neravnoteže

Kada su dlake na licu znak hormonske neravnoteže?

Kada je riječ o pretjeranom rastu dlaka, najčešće je to znak hormonske neravnoteže. Međutim, prema Green, genetika i metabolizam također utječu na obrasce rasta dlaka. Dakle, iako sindrom policističnih jajnika i poremećaji nadbubrežne žlijezde mogu biti uzrok, također je moguće da trudnoća i menopauza, dva potpuno normalna ciklusa u životu žene koji uzrokuju intenzivne promjene u hormonima, mogu igrati ulogu. Osim toga, Green ističe da neželjeni rast dlaka na licu može biti povezan i s korištenjem određenih lijekova poput minoksidila ili lijekova koji u sebi sadrže testosteron.

Desai dodaje da, iako iznimno rijedak, pretjerani rast dlaka na licu može biti posljedica hipertrihoze. Hipertrihoza je prekomjerni rast dlačica neovisnih o androgenu, a dlake su pojavljuju i na područjima koja nisu osjetljiva na androgene. Desai napominje da je ova vrsta dlakavosti najčešće posljedica genetike, ali može biti povezana i s hipotireozom, anoreksijom ili uzimanjem nekih lijekova.   Zbog svih ovih čimbenika, važno je znati kada rast dlaka na licu predstavlja problem za zdravlje. 

Depresija_1 Možda te zanima... 6 činjenica koje svaka žena treba znati o sindromu policističnih jajnika Zdravlje

Kada su dlake na licu znak upozorenja?

Pojava poneke dlake tu i tamo nije problem, kao ni tanke i sitne dlačice na obrazima ili iznad usana. Ipak, promjene u gustoći, ili općenitom izgledu dlaka na licu mogli bi ukazati na problem pa je u tom slučaju bitno posjetiti liječnika. Ove promjene u rastu dlaka mogu biti znak da se u tijelu događaju druge promjene poput hiperandrogenizma koji se često pojavljuje sa sindromom policističnih jajnika. Ostali znakovi ovog stanja su akne, visoki krvni tlak, neredovite mjesečnice, dublji glas, debljanje i povećanje mišićne mase. 

Možda te zanima... Prehrana i savjeti koji pomažu kod sindroma policističnih jajnika Hrana

Kada se obratiti liječniku?

Budući da bi toliko čimbenika moglo biti u igri, Green preporučuje pregled kod dermatologa, ali i ginekologa jer je on specijaliziran za poremećaje poput sindroma policističnih jajnika. U svakom slučaju, ako si zabrinuta zbog prekomjernog rasta dlaka, važno je postaviti pitanja o tome liječniku. Na taj će način liječnik dlakavosti moći stručno pristupiti kako bi isključio ostale poremećaje koji zahtijevaju medicinsko liječenje. 

Lasersko uklanjanje dlačica | Author: shutterstock Foto: shutterstock Najučinkovitija metoda za liječenje neželjenog rasta dlačica je lasersko uklanjanje dlačica

Kako ukloniti neželjene dlačice s lica?

Ovisno o uzroku rasta dlačica na licu, mogućnosti uklanjanja dlačica se razlikuju. Ako je tvoja dlakavost uzrokovana hormonskom neravnotežom, Green kaže da oralni lijekovi za smanjenje testosterona poput spironolaktona može pomoći, ti lijekovi također pomažu u liječenju akni. Također mogu pomoći i drugi oralni kontraceptivi koji pomažu u reguliranju hormonske neravnoteže. Bez obzira na to je li rast dlaka rezultat hormonske neravnoteže ili genetike, uvijek postoji opcija da ih ukloniš pincetom, izbjeljivanjem, depilacijom ili laserom ako ti smetaju.

Dermatologinja Green dodaje da je najučinkovitija metoda za liječenje neželjenog rasta dlačica lasersko uklanjanje dlačica. Smatra da druge metode uklanjanja dlačica mogu biti bolne, dugotrajne i skupe. Lasersko uklanjanje dlačica može ciljano utjecati na rast dlačica u nekoliko tretmana kako bi se trajno zaustavio njihov rast, a sve to bez oštećenja kože u procesu. 

Još jedan učinkovit način uklanjanja dlačica je elektroliza. Ova trajna metoda uklanjanja dlačica sigurna je za uklanjanje dlačica s lica i ostatka tijela, ali ponekad može biti bolna i skupa. Prema klinici Cleveland, radi na principu struje te licencirani stručnjak umeće tanku žicu u folikul dlake ispod površine kože. Električna struja uništava korijen dlake što sprječava ponovni rast i uzrokuje ispadanje već postojeće dlake. 

Možda te zanima... Zašto se dlačice javljaju na bradavicama, nadusnici i oko pupka?

Kako smanjiti dlakavost prirodnim putem?

Postoje i prirodni načini kojima možeš ukloniti dlačice na licu pa čak i usporiti njihov rast. Prema Healthlineu to možeš učiniti voskom ili ovim prirodnim metodama:

Kurkuma i mlijeko

  • Dobro pomiješaj 1 žlicu kurkume i 1 žlicu mlijeka u maloj posudi.
  • Nakon miješanja, prstima nježno nanesi smjesu na gornju usnu.
  • Nakon što se potpuno osuši nakon otprilike 20 minuta, nježno trljaj osušenu pastu mokrim prstima u smjeru suprotnom od rasta dlačica.
  • Dobro isperi područje hladnom vodom.

Šećerna pasta

Mnogi koriste depilaciju šećernom pastom kako bi na prirodan način uklonili neželjene dlačice na licu. Najbolje od svega je što ju možeš napraviti samo, a evo i kako:

  • Stavi četiri vrećice čaja od kamilice u lonac, prelij ih vodom i pusti da prokuha.
  • Nakon što ključa dvije minute, makni vodu s vatre i ostavi da se ohladi 30 minuta.
  • Ukloni vrećice čaja i odvoji 1/4 šalice čaja od kamilice i ulij ga u posebnu posudu.
  • Na srednje jakoj vatri dodaj dvije šalice šećera i 1/4 šalice svježe iscijeđenog soka od limuna  i miješaj dok se potpuno ne sjedine.
  • Pusti neka zakuha i nakon toga smanji vatru kako bi se kuhalo još na nekoliko minuta.
  • Smjesu prebaci u zdjelu i ostavi da se ohladi.
  • Štapićem za sladoled rasporedi smjesu preko gornje usne.
  • Stavi pamučnu traku za depilaciju na područje i drži je nekoliko sekundi.
  • Brzo povuci traku za depilaciju u smjeru suprotnom od rasta dlačica.
  • Ako ne potrošiš svu šećernu pastu, možeš je pohraniti u hermetički zatvorenu posudu do sljedeće upotrebe.
Možda te zanima... Kurkuma: 7 razloga kako može pomoći tvome zdravlju Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.