Zdravlje #zasvakinoviDan 09. listopada 2021.

Tri moćne namirnice koje će ti ojačati imunitet tijekom cijele godine

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Slijede namirnice koje će ti čuvati imunitet i pripremiti organizam na sve oblike prijetećih zaraza, te sačuvati kožu od preranog starenja i ostalih upala, poput akni i crvenila. Drži se ovih jednostavnih, a moćnih namirnica i recepata i sigurno ćeš održati zdravlje do daleko u zimu.

1. Kurkuma

Biljka kurkuma je podrijetlom iz Indonezije i južne Indije, a kroz povijest se koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja. Ovaj začin je izvor prehrambenih vlakana, vitamina i minerala te biološki aktivnih spojeva koji imaju brojne blagotvorne učinke na naš organizam.

Kurkuma je zapravo koncentrirani izvor jedinstvenog fitonutrijenta kurkumina, koji ima nevjerojatno snažna protuupalna svojstva. Naime, u mnogim se studijama pokazalo da su protuupalna svojstva njezina fitonutrijenta usporediva sa snažnim protuupalnim lijekovima koji se uobičajeno koriste.

Kurkuma za zdravlje zglobova

Protuupalno svojstvo kurkumina korisno je kod brojnih bolesti, a kako je pokazala studija objavljena 2005. godine u časopisu Indian Journal of Pharmacology kurkumin može ublažiti otečenost zglobova i jutarnju ukočenost, svojstvo koje je uvelike korisno oboljelima od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa

Snažna antioksidativna i protuupalna svojstva kurkume su razlog zbog kojeg je ljudima s bolesnim zglobovima lakše kada redovito koriste taj začin. U nedavnoj studiji provedenoj s pacijentima koji su imali reumatoidni artritis uočeno je da je kurkumin smanjio trajanje jutarnje ukočenosti, produljio je vrijeme hodanja i smanjio ukočenost zglobova.

Kurkuma1_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Primjena kurkume u Ayurvedskoj medicini

Zbog svega navedenog, kurkuma ima dugu i bogatu tradiciju primjene u Ayurvedskoj medicini gdje se koristi oralno u liječenju reumatskih bolesti kao i općenito kod upalnih stanja, zatim u liječenju dispepsije, probavnih tegoba, prehlade, bolesti urinarnog trakta, kožnih bolesti i kao pomoć pri snižavanju povišene temperature te topikalno kao sredstvo za ubrzavanje cijeljenja rana

Možda te zanima... Juha od bundeve i kukuruza za jak imunitet Zdravlje

Recept za jači imunitet

Kombinacija kurkume, đumbira, limuna i vode puna je antioksidansa i neutralizira slobodne radikale. Također, može reducirati upalne procese u organizmu, pojačati imunitet i sniziti kolesterol. Donosimo ti recept za napitak od sastojaka koji blagotvorno djeluju na tvoj organizam:

Potrebni sastojci

  • 3 limuna
  • 1 čajna žličica kurkume u prahu
  • komadić đumbira
Način pripreme: Đumbir naribaj u posudi, dodaj kurkumu te iscijedi limun. Pomiješaj sve sastojke i dodaj 4 čaše vode. Napitak drži u hladnjaku.
Konzumacija: Četiri čaše napitka su za dva dana. Prvi dan popij jednu i pol čašu ujutro, a pola čaše napitka navečer. Idući dan ponovi isto od preostale količine napitka. Ovaj napitak konzumiraj od 2 do 3 tjedna zatim napravi pauzu od 3 do 4 mjeseca.

2. Aloe vera 

Osim moćnog anti-age djelovanja, aloe vera dragocjen je saveznik za očuvanje ravnoteže u organizmu, a može se uzimati i poput soka.

Sprječavanje bora

Svaka žena se kad-tad susretne s neželjenim borama. Osim što njeguje kožu, aloe vera je i zateže i održava elastičnom. Aloe vera također sadrži vitamine C i E, koji održavaju kožu hidratiziranom.

  • Prirodni lijek za akne. Aloe vera ima antimikrobna i antibakterijska svojstva koja eliminiraju bakterije i smanjuju upalu kože.
  • Pruža hidrataciju. Hidratizirana koža je elastična i glatka koža. Zato, ako želiš da tvoje lice izgleda sjajno, primjenjuj aloe vera gel.
  • Prirodni proizvod nakon brijanja. Aloe vera ima i protuupalna svojstva koja ublažavaju iritaciju kože nakon brijanja. Također, ubija bakterije koje mogu izazvati infekciju kože.
  • Posvjetljuje strije. Strije se ne otklanjaju lako, ali masiranje kože aloe vera gelom može posvijetliti strije u velikoj mjeri.
  • Sprječava nastanak bora. Svaka žena se kad-tad susretne s neželjenim borama. Osim što njeguje kožu, aloe vera je i zateže i održava elastičnom. Aloe vera također sadrži vitamine C i E, koji održavaju kožu hidratiziranom.

3. Med

Prirodni med je pun antioksidansa, enzima i minerala, uključujući željezo, cink, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i selen. Također sadrži vitamin B6, tiamina, riboflavina, i niacin. Ujedno uklanja slobodne radikale iz organizma, a time poboljšava funkciju imuniteta. U kombinaciji s kurkumom, med je izuzetno moćan prirodni antibiotik.

Stoga ti donosimo recept za 'zlatni med' koji možeš konzumirati na žlicu ili umiješati u čaj ili mlijeko. 

Zlatni med

U staklenoj posudi umiješaj žlicu kurkume u prahu sa 100 g prirodnog meda. Svakako koristi drvenu žlicu jer med loše reagira na metalnu.
Ovaj prirodni antibiotik koji se zbog svog sastava često naziva zlatni med možeš koristiti za prevenciju od prehlade, ali i za olakšavanje i liječenje određenih simptoma iste.  Ako je prehlada već nastupila, zlatni med koristi na sljedeći način:
  • prvi dan - pola čajne žlice svakih sat vremena
  • drugi dan - pola čajne žlice svakih dva sat vremena
  • treći dan - pola čajne žlice od tri do četiri puta na dan

Za najbolje rezultate u receptu koristi manuka med, koji je poznat po svojim blagotvornim svojstvima, a i vrlo je ukusan

Jesen_2 Možda te zanima... pad imuniteta Zdravlje
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      l4zarus

      Koliko je točno "komadić" đumbira?

    • Avatar Maya_Lemmone
      Maya_Lemmone

      Lagan posao na mreži, pridružite se sada i počnite zarađivati više od 500 USD dnevno. Prošli mjesec zaradio sam i primio 27392 dolara od ovog lakog posla, dajući maksimalno 3 sata dnevno. Izuzetno je jednostavno poslovati i redovito zarađivati od njega. Sada to može dobiti bilo koja osoba na Zemlji i započeti s zarađivanjem više dolara na internetuu. posjetite ovu stranicu za više detalja ......... >>>>>> w­­­­w­­­­w­­.­­C­­­­a­­­­s­­­­h­­­­F­­­­l­­­­o­­­­w­­­­7­­­­7­­­­.­­­­C­­­­o­­­­m

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.