Ova kremasta gusta juha prošarana zrnima kukuruza umirujuće je i bogato predjelo. Savršena je za prijelaz s jakih ljetnih vrućina na oštrije i hladne dane jeseni. Bundeva grije tijelo i opušta unutarnje organe, dok sunčano zlatni kukuruz čuva sjećanja na ljeto.
Recept je osmislila poznata makrobiotička chefica Christine Pirello, koja je izliječila leukemiju ovim prirodnim pristupom hrani i iskorištavanju najbolje iz nje ne uključujući životinjsko porijeklo.
Sve njezine recepte potraži u novoj kuharici Juhe i variva u izdanju Planetopije.
Za 3 – 4 tanjura
- ½ malog poriluka
- 1 šalica muškatne ili neke druge bundeve, narezane na kockice
- 2 šalice izvorske ili filtrirane
- 2 šalice nezaslađenog bademovog, rižinog ili sojinog mlijeka
- 3 žlice svijetlog misa
- 1 šalica svježih ili smrznutih zrna kukuruza
- 3 – 4 grančice peršina, grubo narezanog za ukras
Priprema
U loncu za juhu složi sloj poriluka pa sloj bundeve. Dodaj vodu, pokrij i kuhaj na srednjoj vatri dok ne proključa. Dodaj mlijeko, poklopi i smanji vatru na minimum. Polako kuhaj dok bundeva posve ne omekša, 35 minuta.
U ručnom mlincu za hranu ili blenderu izmiksaj juhu u pire, pa je vrati u lonac da polako proključa.
Odvoji malu količinu tekućine u kojoj ćeš otopiti miso. Razrijeđeni miso i kukuruz umiješaj u lonac pa pusti da se ponovo zagrije kako bi se oslobodili enzimi misa, ali pazi da ponovo ne proključa. Poklopi i pusti da odstoji. Posluži toplo i ukrašeno peršinom.