Zdravlje 06. lipnja 2024.

Žene su oštroumnije i manje griješe tijekom menstruacije - to je pokazalo istraživanje

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žene se mogu osjećati lošije tijekom mjesečnice, ali njihovi su umovi oštriji i imaju bolju mentalnu agilnost dok imaju mjesečnicu, nego u bilo koje drugo vrijeme tijekom menstrualnog ciklusa. Istraživači iz Londona otkrili su da su žene tijekom menstruacije na psihološkim testovima reagirale 12 posto brže i radile 25 posto manje pogrešaka, iako su mislile da će njihov učinak biti puno gori.

Istraživanje objavljeno u časopisu Neuropsychologia, otkrilo je da žene pokazuju "bolje ukupne kognitivne rezultate tijekom menstruacije", piše Daily Mail.

Znanstvenici kažu da ova otkrića mogu pružiti objašnjenje za prethodna istraživanja koja govore o tome da je manje vjerojatno da će se sportašice ozlijediti dok imaju menstruaciju. Kažu da estrogen - hormon koji se povećava tijekom menstruacije kod žena - možda potiče rad mozga, dok progesteron, hormon koji se aktivira prije menstruacije, to inhibira.

Istraživanje je obuhvatilo 248 sudionika u ranim 30-ima i srednjim 20-ima, uključujući 105 žena, od kojih je 47 koristilo kontracepciju, i 96 muškaraca. Testovi su pokrivali vrijeme reakcije, pažnju, sposobnost povezivanja s vizualnim informacijama i predviđanje kada bi se nešto moglo dogoditi, a osmišljeni su tako da oponašaju mentalne procese tijekom sporta.

Nije bilo grupne razlike u vremenu reakcije i točnosti između muških i ženskih sudionika, ali pokazalo se da su žene koje su imale redovitu menstruaciju imale bolje rezultate tijekom menstruacije u usporedbi s bilo kojom drugom fazom svog menstrualnog ciklusa, pokazujući brže vrijeme reakcije i čineći manje pogrešaka. Unatoč tome što su sudionice prijavile da se osjećaju lošije tijekom menstruacije i vjerovale su da je to negativno utjecalo na njihove performanse, rezultati su bili bolji.

Možda te zanima... Vodič kroz menstrualni ciklus: Kako prilagoditi prehranu, tjelovježbu i svakodnevne aktivnosti? Zdravlje

Istraživači su otkrili da žene s menstruacijom imaju sporije vrijeme reakcije od oko 10-20 milisekundi tijekom lutealne faze, koja počinje nakon ovulacije i traje između 12-14 dana do početka menstruacije. U ovoj fazi nisu više griješile.

Dr. Flaminia Ronca, glavna autorica studije iz UCL-ovog odjela za kirurgiju i intervencijsku znanost i ISEH, rekla je da je otkriće da su žene bile bolje tijekom menstruacije "iznenađujuće", te da bi to moglo promijeniti način na koji se razmatra izvedba sportašica u odnosu na njihov menstrualni ciklus.

Možda te zanima... Dobiti i do dva kilograma tijekom menstruacije je normalno, evo zašto do toga dolazi Zdravlje

"Ono što je iznenađujuće je da je učinak sudionica bio bolji kada su imale mjesečnicu, što dovodi u pitanje ono što žene, a možda i društvo općenito, pretpostavljaju o njihovim sposobnostima u ovo određeno doba mjeseca", dodala je Ronca.

Dr. Megan Lowery, jedna od autorica studije iz UCL-a, objasnila je kako je potrebno još mnogo istraživanja u ovom području, ali da su ova otkrića važan prvi korak prema razumijevanju kako kognitivni sustav žena utječe i na njihovu sportsku izvedbu u različitim trenucima tijekom ciklusa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.