Zdravlje Simptomi i pomoć 3494 prikaza 11. svibnja 2018.

Policistični jajnici: Teba li izbaciti ugljikohidrate za lakše mršavljenje?

Foto: Guliver/Shutterstock

Mnoge žene sa sindrom policističnih jajnika žale se da teže gube kilograme, a to je potvrdio i Američki nacionalni zdravstveni institut. Iako se stručnjaci slažu da nema čarobne formule koja bi pomogla ženama s ovim problemom u smanjenju težine, ipak se većina liječnika slaže da bi dijeta sa smanjenim udjelom ugljikohidrata mogla pomoći.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS = engl. Polycystic ovary syndrome) je skup simptoma kojeg karakteriziraju jajnici povećani ili normalne veličine s brojnim folikularnim (vodenim) cistama, produženi ili izostali menstrualni ciklusi, pojačana dlakavost, pretilost, akne, poremećena tolerancija glukoze, smanjena otpornost na inzulin (inzulinska rezistencija). Sindrom policističnih jajnika jedan je od češćih poremećaja uzrokovanih hormonalnom neravnotežom i pogađa jednu od pet žena. Iako je taj poremećaj vrlo čest oko njega ima još dosta nejasnoća.

Žene sa sindrom policističnih jajnika često imaju višak masnoće na trbuhu

"Policistični jajnici sa sobom nose brojne zdravstvene komplikacije, a jedna od njih je rezistencija na inzulin, stanje u kojem stanice ne reagiraju na hormon inzulin, koji je inače zadužen za reguliranje razine glukoze u krvi. Posljedica inzulinske rezistencije je nagomilavanje glukoze u krvi što rezultira daljnjim povišenjem razine inzulina u krvi te se stvara začarani krug. Visoke razine inzulina povisuju proizvodnju androgena odnosno muških spolnih hormona.
 
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock
Vjeruje se da su upravo povišene razine androgena uzrok povećane dlakavosti, akni, neredovitih mjesečnica te nakupljanja kilograma i to u području trbuha. Zato žene sa sindromom policističnih jajnika najčešće imaju oblik jabuke, a ne ženstveniji oblik kruške", objašnjava Sandra Krstev Barać, nutricionistica Vitaminotekinog tima u Zagrebu i tumači da inzulinska rezistencija i posljedično debljanje u sklopu sindroma policističnih jajnika nosi sa sobom brojne zdravstvene probleme, uključujući dijabetes tip 2, povišeni kolesterol i krvni tlak te ponekad i apneju u snu što sve vodi ka bolestima srca i krvnih žila. "To je razlog zašto žene sa sindromom policističnih jajnika imaju čak sedam puta veći rizik od srčanog udara od zdravih žena iste dobi", protumačila je.
Možda te zanima... Komplikacije uzrokovane policističnim jajnicima i dva načina liječenja Zdravlje
Trbuh_18 Možda te zanima... Razlika između sindroma policističnih jajnika i cista na jajnicima Zdravlje
"Neke žene sa sindrom policističnih jajnika žale se da teško gube kilograme bez obzira što poduzimaju", rekao je dr. Daniel Dumesic, voditelj odjela reproduktivne endokrinologije i neplodnost u UCLA u SAD-u za Women's Health i dodao:

"Žene koje nemaju sindrom policističnih jajnika čim se probude pođu trošiti svoje masne zalihe, dok je metabolizam kod žena sa sindromom policističnih jajnika programiran da pohranjuje masnoće, a to je povezano s inzulinskom rezistencijom. Stoga se zaista treba dobro informirati i potruditi kako se uz sindrom policističnih jajnika uspješno riješiti viška kilograma."

Kako djeluje dijeta s niskom razinom ugljikohidrata?

Dr. Dumesic kaže da niti jedna od dijeta za žene sa sindromom policističnih jajnika nije čarobna, odnosno da nema dovoljno dokaza da je jedna dijeta bolja od druge te da je bitno da žene odaberu onu koju prepoznaju da im odgovara i da je se dugoročno drže.

Liječnik je izjavio da su se dijete s niskom razinom ugljikohidrata pokazale dobrima za žene s PCOS, prvenstveno zato jer takva prehrana ne povisuje inzulin.S Dumesicem se slaže i dr. Caroline Apovian, endokrinologinja koja se bavi istraživanjima vezanim za smanjenje tjelesne mase i direktorica je Centra za nutricionizam i kontrolu tjelesne mase u Boston Medica Centru.

Losos_3 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Apovian ženama sa sindrom policističnih jajnika sugerira da povećaju unos proteina u svojoj prehrani, odnosno da po kilograme svoje idealne tjelesne mase unose 1, 5 g proteina, dakle ako je tvoj cilj 60 kilograma, onda trebaš unositi oko 90 grama proteina dnevno. Također treba jesti što više ne škrobnog povrća i dvije do četiri porcije svježeg voća. Na početku dijete Apovian predlaže eliminaciju ugljikohidrata iz žitarica u cijelosti, ali u kasnijoj fazi dijete kako bi ona dugoročno bila održiva i zdrava sugerira da se u prehranu vrate dva serviranja ugljikohidrata dnevno primjerice jedna kriška kruha od cjelovitih žitarica, šalica zobi ili šalica cjelovite riže ili cjelovite tjestenine.

Bitno je pravilno shvatiti što znači dijeta sa smanjenim udjelom ugljikohidrata

"Skidanje suvišnih kilograma je jedan od prvih savjeta koji se daje ženama sa sindromom policističnih jajnika. Pritom se stručnjaci slažu da je dovoljan gubitak od 5 do 10 posto tjelesne mase kako bi se znatno smanjile tegobe vezane uz bolest i normalizirala mjesečnica. No, zahvaljujući inzulinskoj rezistenciji zadatak mršavljenja može biti vrlo otežan te izvor brojnih frustracija žena. Ipak, mršavljenje mora biti imperativ budući da doprinosi normalizaciji razine inzulina i posljedično smanjuje tegobe i rizik od ozbiljnih bolesti", objašnjava Sandra Krstev Barać.

Nutricionistica naglašava da je stoga usvajanje određenih prehrambenih navika i redovita tjelesna aktivnost primarni korak u liječenju sindroma policističnih jajnika. "Budući da se ugljikohidrati povezuju s povišenim razinama inzulina, ženama sa sindromom policističnih jajnika često se savjetuje dijeta s niskim glikemijskim indeksom i da temelje prehranu na nemasnom mesu, ribi, integralnim žitaricama, mlijeku i mliječnim proizvodima te voću i povrću.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mnoge žene ova pravila tumače tako da izbacuju ugljikohidrate iz prehrane, međutim takva praksa nije preporučljiva jer prehrana tada postaje neuravnotežena i nosi sa sobom cijeli niz drugih zdravstvenih rizika. Neki autori ističu da bi pretile žene sa sindromom policističnih jajnika trebale 40 posto svoje energije osiguravati ugljikohidratima, pri čemu prednost imaju namirnice bogate prehrambenim vlaknima koje osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju niži glikemijski indeks", protumačila je Krstev Barać.

Depresija_1 Možda te zanima... 6 činjenica koje svaka žena treba znati o sindromu policističnih jajnika Zdravlje

Možda te zanima... Liječenje policističnih jajnika bez kontracepcije, mioma bez operacije i drugi savjeti za žene Zdravlje

"Žene s PCOS-om trebaju 400 kcal dnevno manje, nego žene koje nemaju PCOS"

"Žene koje i nakon primjene dijete sa smanjenim unosom ugljikohidrata imaju problema sa smanjenjem ili barem održavanjem tjelesne mas, možda će se morati konzultirati s liječnikom kako bi prilagodile unos kalorija", rekla je dr. Lori B. Sweeney, endokrinologinja i izvanredna profesorica na Virginia Commonwealth University Health System za Women's Health i objasnila: "Žene s trebaju prosječno 400 kalorija manje dnevno nego žene koje nemaju PCOS. Ali, o tom kalorijskom smanjenju ipak bi posljednju riječ trebao imati liječnik, a ne da si žene samoinicijativno to određuju."

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Vježbanje prije obroka može ubrzati metabolizam te da se općenito redovitim vježbanjem može iskoristiti višak glukoze u tijelu, što može doprinijeti održavanju normalne razine inzulina", kaže Maria Horstman, trenerica specijalizirana za vježbanje sa ženama sa sindromom policističnih jajnika. Horstmann savjetuje ženama da se usredotoče na kratke eksplozivne treninge HIIT, a Apovian i Dumesic preporučuju bilo koju vrstu kardio treninga koji povećava otkucaje srca. 

Krstev Barać ženama sa sindromom policističnih jajnika savjetuje aerobne aktivnost barem tri puta tjedno i kaže da je mudro uvesti treninge dizanja utega (manje težine) koji će pomoći izgradnju mišića i tako pridonijeti ubrzanju metabolizma.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.