Zdravlje Zdravlje žena 07. ožujka 2018.

Kako održati ženske organe zdravima i zašto žene ponekad same "uzgoje" tumore?

Foto: Redakcija Zdrave Krave
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pričali smo s dr.med. Sanjom Toljan, specijalisticom anesteziologije, reanimacije i intenzivnog liječenja o ženskim hormonima te kako ih držati u ravnoteži od puberteta do menopauze. Otkrila nam je sve o prirodnom liječenju policističnih jajnika, plodnosti, rješavanju mioma bez odlaska pod nož i hormonima u službi mladolikosti.

U svojoj 30 godina dugoj medicinskoj karijeri posvetila se liječenju pacijenata s kroničnim bolnim sindromima te multihormonskim poremećajima. Stručno znanje stjecala je u Americi i Europi, a modernu hormonsku nadomjesnu terapiju studirala je kod predsjednika Svjetske udruge anti-aging medicine (WOSAAM) dr. Thierrya Hertoghea u Bruxellesu. U Zagrebu od 2004. vodi Polikliniku Orlando.

"Hormoni su uvijek naši prijatelji"

"Naše tijelo je napravljeno tako da nam hormoni budu prijatelji i naš je cilj spoznati kako ćemo naše hormone uskladiti. 'Šef' naših hormona je mozak i s njim počinje naša hormonska priča", objašnjava dr. Toljan.

Želimo li da naši hormoni budu u ravnoteži, moramo našim žlijezdama davati prave naredbe da bi pravilno puštali te hormone u krvotok, objašnjava, a mi ćemo se time osjećati zdravo, poletno, sretno, mlado, lijepo i kreativno.

To se postiže, naravno, zdravim načinom života: pravilnom prehranom, bez pretjeranog unosa šećera i ugljikohidrata, pravilnim spavanjem i brigom oko vlastitog tijela.

Možda te zanima... Savjeti za žene: Vrati tijelo, hormone i libido u ravnotežu! Zdravlje

Hormonalni disbalans dolazi zbog nepravilnog načina života

Ono što radimo i jedemo i unosimo u tijelo odražava se na naše organe i dijelove tijela što dovodi i do hormonalnih poremećaja. 

Zato se oni ne bi smjeli liječiti hormonskom terapijom, pogotovo kod mladih osoba. Na primjer, kontracepcijske se pilule koriste u moderno vrijeme kako bi se izliječili problemi s aknama, jer su one u tinejdžerskoj dobi pogotovo društveno neprihvaćene, iako one ne liječe problem akni, već blokiraju funkciju žlijezdi, u ovom slučaju hipofize koja se nalazi u mozgu. Znači, ona se gasi, objašnjava Toljan.

Ovakva terapija dolazi u obzir tek u kasnijoj dobi, oko menopauze, kada je tijelo u procesu tranzicije, jer kontracepcijske tablete nisu metoda izlječenja.

 | Author: Privatna arhiva Specijalna bolnica Arithera Foto: Privatna arhiva Specijalna bolnica Arithera

Kako vratiti hormone u ravnotežu?

Treba istraživati, kaže Toljan, o sebi, o svome tijelu, što nam odgovara, a što ne, kako si pomoći uvođenjem pravilne prehrane u život, izbacivanjem šećera i ugljikohidrata, te novih aktivnosti, poput sporta ili joge.

Čak i miomi (dobroćudne izrasline nastale iz glatkog mišićnog i vezivnog tkiva maternice) se ne mogu liječiti modernom medicinom, ona ne zna kako ih izliječiti. Miom se može ukloniti kirurškom metodom, no time se ne može izliječiti njegov uzrok i on se ponovno vraća.

"Kad krenete balansirati hormone, morate razumjeti da za svakih 10 godina nepravilnog života treba vam godina dana balansiranja", zato treba strpljivo i uprono voditi računa o svojim hormonima i iz dana u dan poboljšavati život kako bi i u kasnijoj dobi održali zdrav organizam. 

"Mi sami možemo 'uzgojiti' tumore"

Stres i gušenje kreativnosti kod žena može izgraditi nezadovoljstvo na poslu ili u obiteljskom životu i zbog straha od promjene, ta energija stvara blokade u zdjelici koje se kasnije mogu pretvoriti u izrasline, objašnjava Toljan.

Pozitivnim, ili bar drugačijim, razmišljanjem možemo maknuti rizik od oboljenja jer kako mozak upravlja našim emocijama, tako upravlja i hormonima; sve je to povezani proces koji utječe na naše sveukupno zdravlje. Ono što je nama podsvjesno, mozgu je svjesno i to i dalje utječe na naš organizam na jednak način kao i izravan kontakt emocijama, mislima i slično.

Ostatak intervjua i savjete doktorice Toljan našim gledateljicama pogledaj u videu: 

Sretni dobitnici knjiga doktorice Toljan, Čudesna moć hormona, te nove knjige Žene u hormonskoj ravnoteži i Muškarci u hormonskoj ravnoteži su Stanislava Jerković, Ana Dušanić Prelčec i Toni Glavinić!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.