Zdravlje Simptomi i pomoć 18. svibnja 2023.

Klamidija: Simptomi, liječenje i moguće posljedice

Foto: shutterstock Najučinkovitiji dijagnostički test za klamidiju je bris vagine kod žena i testiranje urina kod muškaraca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Klamidija je česta spolno prenosiva infekcija uzrokovana bakterijom Chlamydijom trachomatis (C. trachomatis ili klamidijom). Zaražene osobe u ranim fazama bolesti uglavnom nemaju simptome. Oko 90 posto žena i 70 posto muškaraca zaraženih klamidijom nema simptome. Neliječena klamidija može uzrokovati ozbiljne komplikacije, stoga je važno odlaziti na redovite preglede.

CheckPoint Zagreb je prvi izvaninstitucionalan centar za savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije u zajednici u Hrvatskoj, osnovala ga je HUHIV koja partnerski djeluje s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ). Centar djeluje na dvije lokacije, u CheckPointu u Dubranićevoj ulici i Centru za zdravlje mladih u Heinzelovoj.

"Kroz ta dva centra dnevno prođe u prosjeku 15-ak ljudi, a od onih koji se testiraju oko 20-30 posto ima pozitivne rezultate" rekao je predsjednik HUHIV-a Tomislav Beganović. Što se tiče pozitivnih nalaza dobivenih nakon testiranja provedenih u CheckPointu, najčešća infekcija je klamidija s gotovo sedam posto pozitivnih među testiranima. Slijedi gonoreja s malo više od šest posto pozitivnih nalaza te sifilis i hepatitis C s oko 4 posto pozitivnih među testiranima, a najmanje je zabilježeno infekcija HIV-om s nešto iznad jedan posto pozitivnih testova. Pacijenti se najavljuju za testiranja u centru te se prvo provodi savjetovanje kako bi se ustanovilo ima li potrebe za testiranjem. Osobe koje prođu kroz testiranje i prime pozitivan nalaz, dobivaju psihosociološku podršku liječnika i stručnog psihologa te ih se upućuje direktno u kliniku za infektivne bolesti gdje dobivaju svoj termin za daljnje liječenje. "Odaziv u Kliniku za infektivne bolesti je stopostotni, a što se tiče blažih infekcija, poput gonoreje i klamidije, tada se pacijente upućuje da se jave svojem liječniku opće prakse, objasnio je Beganović, piše HINA.

Što je klamidija?

"Klamidije su sitne kokoidne nepokretne gram negativne bakterije koje zbog svoje ograničene metaboličke sposobnosti obvezatno parazitiraju unutar stanice domaćina. Ne mogu se kultivirati na umjetnim hranilištima kao ostale bakterije već im za to trebaju posebni uvjeti i podloge kao što je oplođeno kokošje jaje, laboratorijske životinje ili stanične kulture", piše Zavod za javno zdravstvo Koprivničko - križevačke županije i navodi tri vrste koje su patogene za čovjeka: 

  • Chlamydia trahomatis uzročnik infekcije oka i spolnog sustava, no može uzrokovati i upalu  pluća u novorođenčadi
  • Clamydophyla psitaci uzrokuje upale pluća ( psitakoze )
  • Chlamydophila pneumonije uzročnik upale pluća i ostalih dijelova dišnog sustava.

Kako se prenosi klamidija?

Seks bez kondoma i nezaštićeni oralni seks glavni su načini prijenosa infekcije klamidijom. Ne mora doći do penetracije da bi se infekcija prenijela, dovoljno je da dođe do doticaja spolnih organa. Klamidija se može prenijeti i analnim seksom. Novorođenčad mogu dobiti klamidiju od majke tijekom porođaja. Novorođenče se zarazi klamidijskim konjunktivitisom ili dobije upalu pluća. Većina prenatalnih pretraga uključuje test na klamidiju, ali dobro je da buduća majka podsjeti ginekologa na tu pretragu. Kontaminacija prstiju s genitalnim iscjetkom može dovesti do infekcije konjunktive oka, to se zove klamidijski konjunktivitis.

Tko se češće zarazi klamidijom muškarci ili žene i koliko je učestala u populaciji?

I muškarci i žene mogu dobiti infekciju, ali zabilježeno je više slučajeva u žena. Stope infekcije najveće su među mlađim ženama u dobi od 15 do 24 godine, prema Američkom centru za prevenciju (CDC). CDC Trusted Source preporučuje da se sve spolno aktivne žene u dobi od 25 godina i mlađe svake godine testiraju na klamidiju, kao i starije žene, ako imaju više partnera. "Infekcija se dijagnosticira u 4 - 12 % odraslih žena i čak 9 - 25 % adolescentica. Pretpostavlja se da je jedna od deset ženskih osoba u toj dobnoj skupini zaražena klamidijom, dok je ova stopa upola manja kod starijih dobnih skupina", stoji n stranicama poliklinike Harni. Statistički gledano, veća je vjerojatnost da će osoba dobiti spolno prenosive bolesti ako je imala spolne odnose s više od jedne osobe. Drugi čimbenici rizika su ako je osoba u prošlosti imala spolno prenosivu infekciju ili ako trenutno ima infekciju jer to bi to moglo smanjiti otpornost organizma na novu infekciju.

Žena_U_Gaćicama Možda te zanima... Tri simptoma razvoja genitalnog herpesa Zdravlje

Simptomi klamidije kod  žena

Klamidija je poznata i kao "tiha infekcija". To je zato što osobe zaražene klamidijom u puno slučajeva uopće nemaju simptome. Ako žena dobije spolno prenosivu infekciju (SPI), može proći nekoliko tjedana prije nego što se pojave simptomi.

Neki od najčešćih simptoma klamidije kod žena su:

  • bolan spolni odnos (dispareunija)
  • vaginalni iscjedak
  • peckanje tijekom mokrenja
  • bol u donjem dijelu trbuha
  • upala vrata maternice (cervicitis)
  • krvarenje između menstruacije

Kod nekih žena infekcija se može proširiti na jajovode, što može izazvati upalnu bolest zdjelice (salpingitis) odnosno upalu jajovoda. Kod upale zdjelice nužna je hitna medicinska pomoć, prema Medicinskom priručniku za pacijente objavljenom pod pokroviteljstvom Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s farmaceutskom tvrtkom MSD.

Simptomi upale zdjelice uzrokovane klamidijom su:

  • groznica
  • jaka bol u zdjelici
  • mučnina
  • abnormalno vaginalno krvarenje između mjesečnica
  • oskudan iscjedak iz rodnice
  • kasnije su tipični visoka temperatura i gnojan iscjedak, iako klamidija uopće ne mora dovesti do iscjetka.
Možda te zanima... HPV osim raka vrata maternice može uzrokovati još 5 vrsta raka Zdravlje

Simptomi zaraze rektuma i grla klamidijom kod žena

Klamidija također može zaraziti rektum. Žene možda neće osjetiti simptome, ako imaju infekciju klamidijom u rektumu. Međutim, ako se pojave simptomi rektalne infekcije, oni mogu uključivati ​​rektalnu bol, iscjedak ili krvarenje. Osim toga, žene mogu razviti infekciju grla, ako imaju oralni seks sa zaraženom osobom. Iako je moguće zaraziti se, a da osoba nije svjesna, simptomi infekcije klamidijom u grlu uključuju kašalj, groznicu i grlobolju. Simptomi spolno prenosivih bolesti kod muškaraca i žena mogu biti različiti pa je važno razgovarati s liječnikom, ako se primijeti  bilo koji od gore navedenih simptoma.

Možda te zanima... Što trebaš znati o analnom seksu? Zdravlje

Simptomi klamidije kod muškaraca

Mnogi muškarci ne primjećuju simptome klamidije, većina ih uopće nema simptome. Ako se simptomi ipak pojave, to je obično jedan do tri tjedna nakon zaraze. Neki od najčešćih simptoma klamidije kod muškaraca su:

  • peckanje tijekom mokrenja
  • žuti ili zeleni iscjedak iz penisa
  • bol u donjem dijelu trbuha bolovi u testisima

Simptomi zaraze rektuma i grla klamidijom kod muškaraca

Također je moguće dobiti infekciju klamidijom u anusu (rektumu). U tom slučaju glavni simptomi su često iscjedak, bol i krvarenje iz ovog područja. Oralni seks s nekim tko ima infekciju povećava rizik od dobivanja klamidije u grlu. Simptomi mogu uključivati grlobolju, kašalj ili groznicu. Također je moguće nositi bakterije u grlu, a da zaražena osoba to ne zna.

Test na klamidiju

Najučinkovitiji dijagnostički test za klamidiju je bris vagine kod žena i testiranje urina kod muškaraca. Ako postoji mogućnost da je infekcija u anusu ili grlu i s tih se područja može uzeti bris. "Simptomi liječniku ukazuju na dijagnozu. Kada liječnik opipa vrat maternice ili okolna tkiva tijekom pretrage zdjelice ili pipanja trbuha, žena osjeća priličnu bol. Broj bijelih krvnih zrnaca obično je visok. Uzorci se u pravilu uzimaju iz vrata maternice, ponekad i iz završnog dijela debelog crijeva i grla, uzgajaju se i pregledavaju mikroskopom kako bi se otkrilo uzročnika. Liječnik može izvesti i kuldocentezu, zahvat kojim se u zdjeličnu šupljinu uvodi igla kroz stijenku rodnice, kako bi se dobio uzorak gnoja. Liječnik također može pregledati trbušnu šupljinu fiberoptičkim instrumentom (laparoskopom). Čim su uzeti uzorci za uzgoj kulture uzročnika, daju se antibiotici. Najčešće se žena liječi kod kuće, ali ukoliko se stanje ne popravi tijekom 48 sati, obično se prima u bolnicu. U bolnici, intravenski se daju dva ili više antibiotika kako bi se infekcija suzbila što je prije moguće. Što je upala dugotrajnija i izraženija, opasnost od neplodnosti i drugih komplikacija je veća", navodi se u MDS priručniku za pacijente.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Klamidija je česta spolno prenosiva infekcija uzrokovana bakterijom Chlamydijom trachomatis (C. trachomatis ili klamidijom)

 

Liječenje klamidije

Dobra vijest je da se klamidija lako liječi. Budući da je bakterijske prirode, liječi se antibioticima. Azitromicin je antibiotik koji se obično propisuje u jednoj, velikoj dozi. Doksiciklin je antibiotik koji se mora uzimati dva puta dnevno oko tjedan dana. Mogu se dati i drugi antibiotici. Bez obzira na to koji je antibiotik propisan, potrebno je pažljivo slijediti upute o doziranju kako bi se infekcija potpuno suzbila. To može potrajati i do dva tjedna, čak i uz lijekove s jednom dozom. Tijekom liječenja važno je ne imati spolne odnose. Osoba se ponovno može zaraziti klamidijom čak i ako je prethodnu infekciju uspješno izliječila.  Iako je klamidija izlječiva, ipak je važno ostati zaštićen i spriječiti ponavljanje.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Dobra vijest je da se klamidija lako liječi. Budući da je bakterijske prirode, liječi se antibioticima. Azitromicin je antibiotik koji se obično propisuje u jednoj, velikoj dozi. Doksiciklin je antibiotik koji se mora uzimati dva puta dnevno oko tjedan dana

Kućni pripravci za liječenje klamidije

Klamidija je uzrokovana bakterijskom infekcijom. Jedini pravi lijek za ovu vrstu infekcije su antibiotici. No, neki alternativni tretmani mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Važno je zapamtiti da neliječena klamidija može dovesti do dugotrajnih komplikacija, uključujući probleme s plodnošću i kroničnu upalu. Domaći lijekovi za klamidiju koji mogu biti učinkoviti (za simptome, a ne za samu infekciju) uključuju:

  • Kanadska žutika (Goldenseal), ova ljekovita biljka može ograničiti simptome tijekom infekcije smanjenjem upale.
  • Echinacea se naširoko koristi za jačanje imunološkog sustava kako bi pomogla ljudima u prevladavanju mnogih vrsta infekcija, od prehlade do rana na koži. Može pomoći u smanjenju simptoma klamidije.

Iako spojevi u ovim biljkama mogu pomoći u ublažavanju upale i općenito infekcije, ne postoje kvalitetne studije koje pokazuju da su učinkovite posebno za simptome klamidije.

Neliječena klamidija posljedice

Ako se liječenje provede na vrijeme i pravilno, infekcija će se povući i neće ostaviti trajne probleme. Međutim, ljudi mogu doživjeti ozbiljne zdravstvene probleme, ako predugo čekaju na liječenje. "Infekcija Chlamydijom trachomatis - može imati ozbiljne posljedice, od upalnih promjena na jajovodima i sjemenovodima s posljedičnom neplodnošću, rizikom od izvanmaternične trudnoće, zdjelične upalne bolesti, do problema u trudnoći poput spontanih pobačaja, prijevremenog porođaja, infekcije djeteta u trudnoći i nakon poroda. Klamidijska infekcija se može izliječiti antibioticima koje obavezno uzimaju oba partnera, ali se može i ponovo dobiti ako se promjeni partner i ako se ne koristi kondom kod svakog spolnog odnosa", rekla je za missZDRAVU prim.mr.sc.dr. Nives Šikanić-Dugić, spec. ginekologije

Komplikacije kod žena zbog neliječene klamidije

Neke žene razviju upalo zdjelice, infekciju koja može oštetiti maternicu, cerviks i jajnike. Upala zdjelice je bolna i često zahtijeva bolničko liječenje. Žene također mogu postati neplodne, ako se klamidija ne liječi jer se na jajovodima mogu pojaviti ožiljci. Trudnice s infekcijom mogu prenijeti bakterije na bebu tijekom poroda, što može uzrokovati infekcije oka i upalu pluća kod novorođenčadi.

Možda te zanima... Vaginalna gljivična infekcija: 6 najčešćih uzroka Zdravlje

Komplikacije kod muškaraca zbog neliječene klamidije

Muškarci također mogu doživjeti komplikacije, ako se klamidija ne liječi. Epididimis (upala pasjemenika) može se upaliti, uzrokujući bol. To je poznato kao epididimitis. Infekcija se može proširiti i na prostatu, uzrokujući groznicu, bolan spolni odnos i nelagodu u donjem dijelu leđa. Druga moguća komplikacija je muški klamidijski uretritis. Ovo su samo neke od najčešćih komplikacija neliječene klamidije, zbog čega je važno odmah potražiti liječničku pomoć. Većina muškaraca koji brzo pristupe liječenju nemaju dugoročnih medicinskih problema.

Klamidija u grlu

Kontakt s ustima, usnama ili jezikom može biti dovoljan za prijenos klamidije. Ako osoba dobije klamidiju tijekom oralnog seksa, možda nećete osjetiti simptome. Kao i vaginalne ili analne klamidijske infekcije, simptomi se ne pojavljuju uvijek. Ako su simptomi prisutni s klamidijom u grlu, oni mogu uključivati:

  • grlobolju
  • suho grlo
  • groznicu
  • kašalj

U grlu se mogu razviti i druge spolno prenosive infekcije. Svaka vrsta SPI u grlu uzrokuje jedinstvene simptome i zabrinutost.

Klamidija u oku

Infekcija klamidijom najčešća je u genitalnom području, ali se može pojaviti i na rjeđim mjestima poput anusa, grla, pa čak i očiju. Može se pojaviti u očima izravnim ili neizravnim kontaktom s bakterijom. Na primjer, infekcija može prijeći iz genitalija u oko preko ruku. Klamidijsku infekciju oka, poznatu i kao klamidijski konjunktivitis, mogu pratiti sljedeći simptomi:

  • crvenilo
  • oteklina
  • svrbež
  • iritacija ili iscjedak
  • osjetljivost na svjetlo (fotofobija)

Ako se ne liječi, klamidija u oku može dovesti do slijepila. No, lako se liječi, a rano liječenje pomoći će izliječiti infekciju i spriječiti komplikacije. Klamidija u oku može se zamijeniti s češćim infekcijama oka.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Infekcija klamidijom najčešća je u genitalnom području, ali se može pojaviti i na rjeđim mjestima poput anusa, grla, pa čak i očiju

 

Klamidija i gonoreja

Klamidija i gonoreja dvije su uobičajene spolno prenosive bolesti. Obje su uzrokovane bakterijama koje se mogu prenijeti tijekom vaginalnog, oralnog ili analnog seksa. Nije vjerojatno da će obje SPI uzrokovati simptome. Ako se simptomi ipak pojave, ljudi s klamidijom prve znakove dožive unutar nekoliko tjedana nakon zaraze infekcijom. Kod gonoreje može proći puno dulje prije nego što se simptomi pojave, ako ih uopće ima.

Obje infekcije imaju neke slične simptome. To uključuje:

  • bol ili pečenje tijekom mokrenja
  • abnormalni iscjedak iz penisa, rodnice ili anusa
  • oteklina u testisima ili skrotumu
  • rektalna bol
  • krvarenje iz rektuma

Dvije infekcije također mogu dovesti do upalne bolesti zdjelice i reproduktivnih problema, ako se ne liječe. Neliječena gonoreja može dovesti do svrbeža, boli i boli u rektumu, primjerice tijekom pražnjenja crijeva. Žene s neizliječenom gonorejom također mogu doživjeti produžene, obilne menstruacije i bol tijekom spolnog odnosa. I klamidija i gonoreja mogu se učinkovito liječiti antibioticima. Oboje su izlječivi i nije vjerojatno da će izazvati dugotrajne probleme, ako se na vrijeme počne s liječenjem. Nekoliko drugih ključnih razlika pomaže razlikovanju dviju spolno prenosivih bolesti, a najbolje je da otići liječniku.

Prevencija klamidije

Najpouzdaniji način da spolno aktivna osoba izbjegne zarazu klamidijom je korištenje kondoma tijekom spolnog odnosa. Za prakticiranje sigurnog seksa preporučuje se:

  • koristite zaštitu sa svakim novim partnerom
  • redovito testiranje na spolno prenosive bolesti s novim partnerima
  • izbjegavanje oralnog seksa sve dok partner ne bude pregledan na spolno prenosive bolesti.
Zdravolovci Možda te zanima... Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.