Zdravlje Simptomi i pomoć 01. prosinca 2022.

Hepatitis C: Podmukla bolest kod koje godinama nema jasnih simptoma

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hepatitis C je zarazna bolest jetre (upala jetre) koju uzrokuje virus hepatitisa C (HCV). Najčešći način širenja hepatitisa C je kada krv inficirane osobe uđe u tijelo druge osobe (npr. ubod na kontaminiranu iglu, transfuzijom krvi, transplantacijom organa, s hepatitis C pozitivne majke na novorođeno dijete). Znatno rjeđi je prijenos spolnim putem. Hepatitis C se ne prenosi majčinim mlijekom, uobičajenim društvenim kontaktom, druženjem, grljenjem, rukovanjem, poljupcem, hranom, vodom

Na konferenciji za medije povodom Svjetskog dana AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca i Volim zdravlje nacionalne javnozdravstvene kampanje održane u Zagrebu istaknuto je da zabrinjava visok udio zaraženih hepatitisom C.

Način prijenosa hepatitisa C

Hepatitis C prenosi se putem krvi, najčešće preko transfuzije ili putem dijeljenja igala kod intravenskih ovisnika. Hepatitisom C moguće je zaraziti se i tijekom penetracije (vaginalnog, analnog ili oralnog seksa) s inficiranom osobom ako se ne koristi kondom. Iako je prijenos hepatitisa C tijekom seksa moguć, malo je vjerojatan, osim ako osoba ima spolno prenosivu bolest. Također, grubi analni seks predstavlja veći rizik prijenosa, osobito ako dođe do krvarenja. "U svijetu, najčešći načini prijenosa su među intravenskim ovisnicima i nesigurnim postupcima u zdravstvenim ustanovama. U nekim razvijenim zemljama u porastu je prijenos među muškarcima koji imaju spolne odnose s drugim muškarcima, a zaraženi su HIV-om. Naime, osoba zaražena HIV-om lakše se zarazi hepatitisom C", navodi Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko - neretvanske županije. Prema podacima registra zaraznih bolesti na temelju prijava zaraznih bolesti Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u posljednjih pet godina prosječno se u Hrvatskoj zabilježi godišnje 105 oboljelih od hepatitisa B i 195 oboljelih od hepatitisa C (podatak iz 2021. godine).

Simptomi hepatitisa C

Kako to da se kod nekih osoba zaraženih hepatitisom C organizam sam uspije riješiti virusa te zašto većina nema simptome, objašnjavaju doc. dr. sc. Ivana Mikolašević, dr. med i Nadija Skenderević, medicinska sestra sa Zavoda za gastroenterologiju, KBC Rijeka: "Infekcija hepatitis C virusom uobičajeno se prikazuje kao akutna infekcija, kronična infekcija ili se očituje kao bolest izvan jetre.

U kliničkoj praksi akutna se infekcija rijetko prepoznaje, budući da su u većine bolesnika simptomi asimptomatski ili se razvijaju simptomi koji ne pobuđuju kliničku pozornost, poput: mučnine, anoreksije, nelagode ili bolnosti u gornjem desnom kvadrantu trbuha, mialgije i artralgije. Stoga se u većine bolesnika kronični hepatitis dijagnosticira nakon više godina, kada se tijekom rutinske laboratorijske obrade ustanove povišene vrijednosti aminotransferaza."

Možda te zanima... Što treba znati o razlikama između hepatitisa A, B i C Zdravlje

Razlika između akutnog i kroničnog hepatitisa C

"Najčešći simptom kronične hepatitis C virusne infekcije je umor. To je u skladu s činjenicom da se u 80 posto bolesnika inficiranih hepatitis C virusom, razvije kronični hepatitis. Niz je bolesti izravno ili neizravno povezano s kroničnim hepatitisom C. Kronični hepatitis C podmukla je bolest koja je tijekom dugotrajna razdoblja bez simptoma ili bez karakterističnih simptoma, stoga često postaje uočljivom tek kada se razviju komplikacije kronične jetrene bolesti", objašnjavaju Mikolašević i Skenderović i tumače kako se smatra se da će 20 posto bolesnika s kroničnim hepatitisom C u razdoblju od 10 do 30 godina razviti cirozu jetre, uz mogući razvoj hepatocelularnoga karcinoma u jedan do pet posto slučajeva tijekom godine dana. "Dekompenzacija jetre i hepatocelularni karcinom u bolesnika s kroničnim hepatitisom C, danas su vodeći pokazatelji za transplantaciju jetre. Osobe koje posjeduju jedan od gore navedenih rizičnih čimbenika svakako bi se trebale testirati na ovaj virus. U slučaju pozitivne kronične infekcije, danas na raspolaganju imamo nove direktne antivirusne lijekove pomoću kojih je izlječenje od ove bolesti čak 99 posto", kaže Mikolašević.

Postoje dobri lijekovi za liječenje i kontrolu hepatitisa

Na pitanje koji od hepatitisa je najrazorniji liječnica objašnjava: "Hepatitis B spada u skupinu spolno prenosivih bolesti, iako su mu putevi zaraze slični kao i hepatitisa C. Hepatitis B može se dobro kontrolirati primjenom lijekova, no ti lijekovi ne uspijevaju ukloniti u potpunosti virus iz čovjeka i često se moraju uzimati doživotno jer, ako se prestane s liječenjem, virus se ponovno aktivira. U tom pogledu je kronični hepatitis B kompliciraniji za liječnika i pacijenta." "Zahvaljujući napretku moderne medicine, razvojem i dostupnošću izravnih antivirusnih lijekova, za razliku od hepatitisa B, kronični hepatitis C postao je bolest koju možemo izliječiti. Danas na raspolaganju imamo grupu lijekova koje nazivamo direktnim antivirusnim lijekovima s kojima postižemo izlječenje gotovo kod 99 posto oboljelih", kaže Skenderović.

Jetra-V Možda te zanima... 6 znakova da jetra ne radi onako kako bi trebala Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.