Zdravlje Simptomi i pomoć 14. prosinca 2018.

Hepatitis C: Podmukla bolest tijekom koje godinama nema jasnih simptoma

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hepatitis C (HCV) je krvlju prenosiv virus koji uzrokuje upalu jetre i ubija stanice jetre. Prenosi se putem krvi, najčešće preko transfuzije krvi ili putem dijeljenja igala kod intravenskih ovisnika. Hepatitisom C moguće je zaraziti se i tijekom penetracije (vaginalnog, analnog ili oralnog seksa) s inficiranom osobom ako se ne koristi kondom.

Međutim, iako je prijenos hepatitisa C tijekom seksa moguć, malo je vjerojatan, osim ako osoba ima spolno prenosivu bolest. Također, grubi analni seks predstavlja veći rizik prijenosa, osobito ako dođe do krvarenja.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album doc. dr. sc. Ivana Mikolašević, dr. med. sa Zavoda za gastroenterologiju KB Rijeka Kako to da se kod nekih osoba zaraženih hepatitisom C organizam sam uspije riješiti virusa te zašto većina nema simptome, objašnjavaju doc. dr. sc. Ivana Mikolašević, dr. med i Nadija Skenderević, medicinska sestra sa Zavoda za gastroenterologiju, KBC Rijeka: "Infekcija hepatitis C virusom uobičajeno se prikazuje kao akutna infekcija, kronična infekcija ili se očituje kao bolest izvan jetre.

U kliničkoj praksi akutna se infekcija rijetko prepoznaje, budući da su u većine bolesnika simptomi asimptomatski ili se razvijaju simptomi koji ne pobuđuju kliničku pozornost, poput:

mučnine,

anoreksije,

nelagode ili bolnosti u gornjem desnom kvadrantu trbuha,

mialgije i artralgije.

Možda te zanima... Nealkoholna masna jetra: Javlja se u 40. i 50. godinama života, a sve češća i kod djece Zdravlje Jetra-V Možda te zanima... 6 znakova da jetra ne radi onako kako bi trebala Zdravlje

Stoga se u većine bolesnika kronični hepatitis dijagnosticira nakon više godina, kada se tijekom rutinske laboratorijske obrade ustanove povišene vrijednosti aminotransferaza."

Razlika između akutnog i kroničnog hepatitisa C

"Najčešći simptom kronične hepatitis C virusne infekcije je umor. To je u skladu s činjenicom da se u 80 posto bolesnika inficiranih hepatitis C virusom, razvije kronični hepatitis. Niz je bolesti izravno ili neizravno povezano s kroničnim hepatitisom C. Kronični hepatitis C podmukla je bolest koja je tijekom dugotrajna razdoblja bez simptoma ili simptomi nisu karakteristični, stoga često postaje uočljivom tek kada se razviju komplikacije kronične jetrene bolesti", objašnjavaju Mikolašević i Skenderović i tumače kako se

Hepatitis C se može razviti u cirozu jetre i rak

smatra se da će 20 posto bolesnika s kroničnim hepatitisom C u razdoblju od 10 do 30 godina razviti cirozu jetre, uz mogući razvoj hepatocelularnoga karcinoma u 1 do 5 posto slučajeva tijekom godine dana. "Dekompenzacija jetre i hepatocelularni karcinom u bolesnika s kroničnim hepatitisom C, danas su vodeći pokazatelji za transplantaciju jetre. Osobe koje posjeduju jedan od gore navedenih rizičnih čimbenika svakako bi se trebale testirati na ovaj virus. U slučaju pozitivne kronične infekcije, danas na raspolaganju imamo nove direktne antivirusne lijekove pomoću kojih je izlječenje od ove bolesti čak 99 posto", kaže Mikolašević.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Postoje dobri lijekovi za liječenje i kontrolu hepatitisa

Na pitanje koji od hepatitisa je najrazorniji liječnica objašnjava: "Hepatitis B spada u skupinu spolno prenosivih bolesti, iako su mu putevi zaraze slični kao i hepatitisa C. Hepatitis B može se dobro kontrolirati primjenom lijekova, no ti lijekovi ne uspijevaju ukloniti u potpunosti virus iz čovjeka i često se moraju uzimati doživotno, jer, ako se prestane s liječenjem, virus se ponovno aktivira. U tom pogledu je kronični hepatitis B kompliciraniji za liječnika i pacijenta."

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album "Zahvaljujući napretku moderne medicine, razvojem i dostupnošću izravnih antivirusnih lijekova, za razliku od hepatitisa B, kronični hepatitis C postao je bolest koju možemo izliječiti.

Danas na raspolaganju imamo grupu lijekova koje nazivamo direktnim antivirusnim lijekovima s kojima postižemo izlječenje u praktički 99 posto oboljelih", kaže Skenderović.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.