Zdravlje Simptomi i pomoć 30. travnja 2017.

6 znakova da jetra ne radi onako kako bi trebala

Jetra-V
Foto: Thinkstock Utvrđeno je da ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretili koji piju imaju veći rizik od bolesti jetre u usporedbi sa sudionicima zdrave tjelesne težine koji su pili iste količine alkohola
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U jetri je oko 300 milijardi stanica jetrenog tkiva, zvanih hepatocit, obavljaju više od 500 različitih fizioloških funkcija, od kojih su mnoge neophodne za održavanje života. Da jetra ne radi kako treba pokazuju sljedeći simptomi.

  • Bolovi u trbuhu - osjećaj boli s desne strane ispod rebara jedan je od znakova bolesti jetre. Jetra obuhvaća veći dio trbušne šupljine, a njezin masni kraj nalazi se s desne strane i ako je oštećen ili upaljen javlja se bol.
  • Žute oči ili koža (žutica) - kada tijelo razgrađuje stare krvne stanice, povisuje se bilirubin u krvi. I dok zdrava jetra nema problema s odlaganjem bilirubina, bolesna jetra dopušta da se bilirubin nakuplja u krvi, a simptom su žute bjeloočnice ili koža (žutica). Tamna boja urina i svjetla boja stolice također su znakovi žutice. 

Koljeno_2 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

  • Bol u zglobovima - mučnina, povraćanje, umor i gubitak apetita su međusobno povezani simptomi bolesti jetre - naročito autoimunog hepatitisa. Autoimuni hepatitis je stanje u kojem imunološki sustav pogrešno napada stanice i tkiva jetre, a češći je kod žena nego kod muškaraca, prema Nacionalnom institutu zdravlja SAD-a.
  • Mrlje na koži - ako tvoja jetra ne čisti pravilno krv, možeš imati problema sa zgrušavanjem krvi u blizini površinskog sloja kože.
  • Zbunjenost - ako je jetra bolesna može se u krvi i u mozgu stvoriti previše bakra, što može dovesti do poremećaja koji nalikuje Alzheimerovoj bolesti. Ovaj simptom povezan je s naprednom fazom bolesti jetre, što znači da vjerojatno neće biti prvi (ili jedini) simptom, ako jetra ne radi kako bi trebala.

Uzroci nastanka nealkoholne masne jetre

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.