Zdravlje Zdravlje žena 29. svibnja 2018.

Vaginalna gljivična infekcija: 6 najčešćih uzroka

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gljivice se smatraju uobičajenim stanovnikom ljudskog organizma, odnosno spadaju u njegovu "fiziološku floru". Uravnotežene su s ostalim mikroorganizmima, s kojima međudjeluju te u određenim simbiozama imaju čak i povoljan učinak.

 No, problemi se javljaju u trenutku kada se naruši spomenuta ravnoteža što može rezultirati prekomjernim rastom i razmnožavanjem gljivica. Većina žena doživi neugodnosti s kandidom, tj. gljivicama, a pomoći si možeš ukloniš li njenih 6 najčešćih uzroka: 

Ne mijenjaš uloške/tampone redovito

"Gljivice se razmnožavaju u vlažnom okolišu, a ulošci i tamponi zadržavaju višak vlažnosti. što omogućuje rast gljivicama", kaže Taraneh Shirazian, ginekologinja i opstetričarka na Zdravstvenom centru Langon Njujorškog Sveučilišta za Prevention. 

Kako bi se to riješilo, mijenjaj uloške i tampone najkasnije svaka 4 sata.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Uzimaš antibiotike

Piješ li antibiotike za upalu grla ili urinarnog trakta, oni mogu izbaciti tvoj prirodni ekosistem 'iz takta', kaže njegovateljica Kathryn A. Boling. 

"Antibiotici mogu ubiti sve dobre bakterije u vagini, omogućujući širenje gljivica", kaže. 

Kako bi poduprla zdrave bakterije, preporučuje uzimanje probiotika uz antibiotike, u obliku dodataka prehrani ili kroz mliječne kulture, poput jogurta, ako ti je draže kroz hranu. 

Luuuuuuuuk1 Možda te zanima... Anti - kandida prehrana: Češnjak se pokazao djelotvornijim od lijekova Hrana

Imaš visok šećer u krvi

Ako imaš dijabetes ili predijabetes - pazi se. Gljivice dobivaju energiju iz šećera, a infekcije najčešće obitavaju u vlažnim dijelovima tijela, poput vagine. Misliš li da ti je šećer u krvi povišen, obrati se liječniku,

Prebacivanje na dijetu sa smanjenim udjelom šećera također bi moglo pomoći.

Možda te zanima... Gljivice vole ljeto: Poduzmi preventivne mjere i izbjegni neugodu Zdravlje

Kontakt sa zaraženim partnerom

Boling kaže kako "Možeš dobiti gljivice od partnera koji ima oralne gljivice ili na penisu", a češće su gljivične infekcije kod muškaraca koji nisu obrezani.

Čak i muškarci koji nisu zaraženi mogu ti uzrokovati gljivice promjenom pH vrijednosti u tvojoj vagini i tako omogućiti rast gljivicama. 

Mokrenje nakon odnosa moglo bi umanjiti posljedice. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sintetičko donje rublje ili badići 

"Usko donje rublje napravljeno od sintetičkih tkanina koje ne dopušta 'južnom' području disati pospješuje pretjerani rast gljivicama stvarajući im topao i vlažan okoliš", kaže Shirazian. 

Također preporučuje spavanje bez gaća, najmanje jednom ili dva puta tjedno kako bi dopustila vagini da se prirodno 'provjetri'. 

Korištenje parfumiranih intimnih proizvoda 

Parfumirani dezodoransi 'za dolje', vlažne maramice, intimni sapuni, pa čak i parfumirane kupke mogu narušiti kiselost vagine što rezultira gljivičnom infekcijom, kaže Shirazian. 

Vaginalne infekcije u trudnoći: simptomi i liječenje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.