Zdravlje 17. lipnja 2022.

Što trebaš znati o analnom seksu?

Foto: Guliver/Shutterstock Analni seks
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od svih seksualnih aktivnosti, analni seks se još uvijek ističe kao tabu tema ili kao tema koja izaziva osjećaj nelagode te razne predrasude. Specijalistica ginekologije Ulla Marton i seksualna savjetnica Vesna Oršulić pojašnjavaju zašto analni seks donosi podijeljene osjećaje partnera koji ga prakticiraju.

Iako prema istraživanjima analni seks prakticira četvrtina spolno aktivnih žena i istospolno orijentiranih muškaraca, još uvijek se na njega gleda kao na seksualnu aktivnost koja izaziva najviše straha i pogrešnih shvaćanja.

Je li analni seks "normalan"?

''Što znači 'normalan' i tko propisuje norme u spavaćoj sobi ljudi koji se vole i dijele svoju intimnost? Ako se možemo složiti da te norme propisuju samo sudionici te intime, onda možemo reći da je analni seks normalan ako ga i partner i partnerica žele, na njega pristaju i u njemu uživaju'', tvrdi Vesna Oršulić, dr. spec. obiteljske medicine, gestalt psihoterapeutkinja i seksualna savjetnica.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uz sam spomen analnog seksa, često se može čuti tvrdnja da osoba ima (potisnute) homoseksualne sklonosti ako inzistira na ovakvoj vrsti seksa. ''Nema istraživanja koja bi potvrdila takve sklonosti, ali već samo inzistiranje na nekom postupku bez mogućnosti rasprave i partnerskog dogovaranja govore u prilog problema u vezi. Odnose li se problemi na izbor partnerovog spola ili samo tehnike, to moraju utvrditi partneri međusobno'', pojašnjava dr. Oršulić.

Postoji li siguran analni seks?

Liberalizacijom spolnosti u kulturama zapadnog svijeta, odnosno promjenom u dinamici spolnih partnera, došlo je do porasta broja osoba koji su tijekom svoga života bili izloženi spolno prenosivim bolestima. Specijalistica ginekologije i opstetricije prim. dr sc. Ulla Marton, dr.med., tvrdi kako je izloženost klasičnim bakterijskim uzročnicima (sifilis, gonoreja) zamijenjena uzročnicima modernog doba – spolno prenosivim virusima (HPV, HSV, HBV i HIV), odnosno bakterijskim uzročnicima (chlamydia trachomatis, mycoplasme).

''Ulazna vrata u naše tijelo predstavljaju sluznice našeg tijela, sluznica rodnice, analnog otvora i/ili usne šupljine, ovisno o spolnim navikama i načinu spolnih odnosa. Nastajanjem mikrotrauma na površini sluznica tijekom odnosa otvara se ulazno mjesto za ulazak infektivnog uzročnika te ovisno o količini 'infektivnog materijala' u našem imunološkom statusu razvit će se klinička slika bolesti'', pojašnjava.

Napominje kako se stoga mora imati na umu sigurnost analnog seksa. ''Kondom i uvijek kondom. On nije samo zaštita od bakterijskih uzročnika, već predstavlja dijelom zaštitu sluznice od HPV virusa. Preventivnim djelovanjem, redovitim odlaskom na preglede, provođenjem adekvatnog i ciljanog testiranja svakom promjenom spolnog partnera možemo zaštiti svoje zdravlje. Ulaskom u svaki odnos s novim spolnim partnerom istodobno smo u kontaktu sa svim njegovim bivšim partnerima i njihovim partnerima.''

Ako dođe do zanemarivanja simptoma uslijed infekcije koja ne razvije burnije simptome ili zbog osjećaja nelagode i socijalnog srama, posljedice mogu biti dalekosežne. ''Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) za posljedicu može imati razvoj raka grlića maternice, ali može uzrokovati i promjene (kondilomi) na stidnici oko analnog otvora i unutar rodnice. Danas je poznato da se bilježi intenzivan porast karcinoma analnog otvora (za čak 10 puta) upravo zbog izloženosti sluznice analnog otvora djelovanju HPV virusa'', napominje prim. dr sc. Ulla Marton.

Što kada partner inzistira na analnom seksu?

U slučaju da jedan partner češće želi analni seks od drugog partnera, želje i potrebe, tvrdi seksualna savjetnica Vesna Oršulić, treba pomiriti kao i u svim ostalim sferama života. ''Ponekad radimo nešto što ne volimo iz jednostavnog razloga zato što želimo udovoljiti partneru kojeg volimo. Tu je naravno uvijek i pitanje vlastitih granica'', pojašnjava. 

''Ako je to za vas nešto totalno neprihvatljivo, nemojte to činiti jer ćete izgubiti vlastito samopouzdanje, a nakon toga i partnera. S druge strane, ako to samo ne volite, ali mislite da to možete učiniti partneru za ljubav, učinite to bez mrmljanja. Dobar seksualni život podrazumijeva odgovorne i zrele partnere koji znaju što i zašto to čine te tada nema problema jer se svaki problem i pitanje mogu zajednički riješiti'', nadodaje dr. Oršulić.

Doznaj kako vježbama možeš vratiti intimnost i strast u svoju vezu.

Tekst je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.