Zdravlje Zdravlje žena 24. srpnja 2019.

Simptomi najčešćih ljetnih spolno prenosivih infekcija

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nisu sve spolno prenosive bolesti jako ozbiljne, ali mogu biti dovoljno neugodne da ti pokvare ljeto. Dr. Eva Jendriš Škrljak, ginekologinja opisuje simptome najčešćih infekcija i objašnjava zbog čega ih je važno odmah liječiti te savjetuje kojim ih metodama možeš spriječiti.

Da odmor ne postane noćna mora

Ljeto je u punom zamahu. Vrijeme je odmora, odmaka od svakodnevice, opuštanja, putovanja, druženja. Pod utjecajem sunčeve svjetlosti, topline, oskudne odjevenosti dolazi i do hormonskih promjena te pojačanog lučenja nekih hormona kao što su endorfin, serotonin, adrenalin. Stvara se osjećaj dobrog raspoloženja, ugode, zadovoljstva , pojačanih seksualnih aktivnosti te su češće spolno prenosive bolesti i upale urogenitalnog sustava. Stoga se od svih nas očekuje maksimalna odgovornost i korištenje zaštite jer prevencija je najbolji način da nam odmor ne postane noćna mora.

Spolno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje se prenose spolnim odnosom bez prezervativa sa zaražene na zdravu osobu. Uzročnici su mikroorganizmi, bakterije, virusi, gljivice, paraziti. Svatko se može zaraziti prilikom vaginalnog, oralnog ili analnog spolnog odnosa sa zaraženom osobom. Većina osoba sa spolno prenosivim bolestima ne izgleda niti se osjeća bolesno. Većina ih i ne zna da su inficirane pa bolest prenose drugima.

Simptomi vaginalne infekcije

Najčešći simptomi su pojačani ili promijenjeni iscjedak iz rodnice, penisa ili anusa, osjetljivost, žarenje ili svrbež genitalnog ili analnog područja, pojava ranica, bradavica, mjehurića na spolnim organima ili analnom području, osjećaj žarenja, pečenja, bolova, iritacije tijekom i poslije mokrenja, osjetljivost i bolovi tijekom spolnog odnosa, bolovi i osjetljivost u donjem dijelu trbuha.

Najčešći uzročnici kod kojih se javljaju ovi simptomi su: gljivice, gardnarela, trihomonas, herpes, klamidija, ureaplazma, gonoreja, HPV, E colli. No, treba naglasiti da postoje takozvane subkliničke infekcije kod kojih nema specifičnih simptoma ili su oni vrlo diskretni pa ne obraćamo pažnju na njih ili se jave nakon nekoliko tjedana, mjeseci pa i godina. Takvi su simptomi najčešće su uzrokovani klamidijom, ureaplazmom, mikoplazmom, beta hemolitičkim streptokokom, HPV-om, virusom hepatitisa, HIV-om.

Važno je liječiti infekcije

Posljedice neliječenih infekcija mogu biti teški upalni procesi ženskih i muških reproduktivnih organa, smanjena plodnost, neplodnost, mogućnost češće izvanmaternične trudnoće, promjene PAPA testa od preinvazivnih lezija kao što su CIN I, II, III, sve do karcinoma.

Uzročnici spolno prenosivih bolesti mogu se prenijeti sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće, poroda i dojenja. Samo rana dijagnoza i pravodobno liječenje smanjuju mogućnost posljedica infekcija. Obavezno je istodobno liječenje oba partnera. 

Ne zaboravi prezervative

Naglasila bih još jednom važnost prevencije. Nitko se ne mora zaraziti spolno prenosivim bolestima ukoliko se ponaša odgovorno. A odgovorno ponašanje uključuje pravilno i dosljedno korištenje prezervativa za vaginalni, oralni i analni spolni odnos, izbjegavanje rizičnog spolnog ponašanja - često mijenjanje partnera te upuštanje u spolne odnose s nepoznatim osobama.

Pravilna higijena i zdrava prehrana

Naravno da uz to treba voditi brigu o higijeni, pazeći koje preparate upotrebljavate za održavanje higijene, vodeći računa o tome da  pH rodnice mora biti kiseo jer nas takav štiti od potencijalnih infekcija. Također se preporučuje nositi pamučno i prozračno donje rublje, izbjegavati dnevne uloške, piti dovoljno tekućine i paziti na prehranu. Treba jesti što više svježeg voća i povrća, mahunarki, integralnih žitarica, fermentiranih mliječnih proizvoda, najbolje onih koji sadrže zdrave probiotičke bakterije, lako probavljive proteine.

Kvalitetna prehrana, bogata vitaminima, mineralima, lako probavljivim proteinima i fermentiranim mliječnim proizvodima, pomaže nam da organizam zaštitimo iznutra, podiže imunitet, štiti kožu i sluznice. Nemoj dopustiti da ti nemar, nebriga, neznanje ili neodgovornost pokvare dugoočekivani odmor i onemoguće da iskoristiš sve dobrobiti ljeta!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.